Mladost za Zvezdinu radost

Na polovini sezone u domaćim takmičenjima, mladi crveno-beli veslači doneli su svom klubu vodeću poziciju u Kupu i Omladinskoj ligi Srbije

Miloš Čudić, glavni trener Crvene zvezde sa mladim veslačima (Foto: VKCZ)

Mladost za Zvezdinu radost. Na otprilike polovini sezone u domaćim takmičenjima, mladi crveno-beli veslači doneli su svom klubu vodeću poziciju u Kupu i Omladinskoj ligi Srbije. Prethodnog vikenda su na regatnoj stazi „Beogradskog mora“ održani treća regata Kupa Srbije i odložene trke protekle runde Kupa i drugog kola Omladinske lige, u kojima je Crvena zvezda učvrstila vođstvo u generalnom poretku oba takmičenja.

Ove sezone se za poredak u okviru Kupa Srbije računaju samo rezultati kadetskih posada, dok se u Omladinskoj ligi Srbije „broje“ samo rezultati koje su ostvarili pioniri i pionirke. Posle trećeg kola Kupa Srbije, Crvena zvezda vodi sa 80 bodova, čak 30 više od Partizana, iza kojeg su Galeb (44), Smederevo (40), Palić (33) itd. U okviru ovog takmičenja preostala je samo jedna regata, koja je na programu krajem avgusta, ponovo u Beogradu. Kada je Omladinska liga Srbije u pitanju, održane su dve od pet planiranih rundi, a u generalnom poretku takođe vode crveno-beli, sa 64 poena, ispred Čuruga (41), Partizana (40), Grafičara (23), Galeba (20) itd. Sledeća trka je planirana za 17. jun, a održaće se u Čurugu.

Na regatama Kupa Srbije učestvuju sve kategorije veslača, a prethodnog vikenda su se osim kadeta Crvene zvezde istakli i pioniri istog kluba, ali i juniori Partizana i seniori Tamiša. U drugom kolu Omladinske lige Srbije, koja je održano paralelno sa drugom regatom Kupa Srbije, crveno-beli su sakupili najviše bodova u kategorijama pionira i kadeta, najviše poena u kategoriji juniora je osvojilo Smederevo, a u kategoriji seniora – Galeb.

Kombinacija Grafičara i Crvene zvezde, Đurđević, Samouković, Cvetković, Stevanović (Foto: VKCZ)

Sudeći po učinku pionira i kadeta, rekli bismo da Crvena zvezda ne mora da brine za svoju budućnost, a kako dosadašnji tok sezone vide u ovom beogradskom klubu, saznajemo od „najpozvanijeg“, glavnog trenera crveno-belih veslača, Miloša Čudića.

- Na dosadašnjim takmičenjima kadeti Crvene zvezde su pokazali klasu – „potvrdio“ je Miloš Čudić, koji u klubu kao trener predvodi kadete, juniore i seniore. – Posebno bih još jednom istakao kombinovani kadetski četverac Crvene zvezde i Grafičara, Milana Stevanovića, Milana Cvetkovića, Lazara Đurđevića i Todora Samoukovića, koji pokazuje juniorski kvalitet. Postoji još jedna grupa kadeta koja ih prati, a to su dvojac Smedereva, Pavle Stojnić i Jovan Marinković, Zvezdin skifista Stefan Kuzmanović koji posle povrede još „juri“ pravu formu, a osvojio je zlatne medalje na drugoj i trećoj regati Kupa, zatim četverac skul Crvene zvezde, dubl skul Partizana i Grafičara, tako da očekujem još jednu uspešnu kadetsku sezonu, sa akcentom na Balkansko prvenstvo u septembru.

Džentlmenski je Miloš Čudić pomenuo najbolje kadete drugih klubova, a nas je zanimalo gde su tu mlade dame...

- Što se njih tiče, mlađe kadetkinje su pokazale potencijal i kvalitet, pre svih Simona Vrcelj iz Partizana, Anja Toković iz Crvene zvezde, Nikolina Gerstner iz Tamiša, a pored pomenutih tu su ostale kadetkinje iz Palića, Smedereva, Partizana i Crvene zvezde, tako da postoji kvantitet, a vreme će da pokaže da li će da budu spremne za vrhunske rezultate na međunarodnom nivou.

Nađa Dutina, pionirka Crvene zvezde (Foto: VKCZ)

Raduje sve ovo što smo dosad čuli, a da li postoji nešto za brigu?

- Ono što malo zabrinjava, to je vidno manje pionirskih posada na nivou skoro svih klubova.

Kako funkcioniše pionirsko veslanje u Crvenoj zvezdi?

- Za pionirski tim Crvene zvezde, pod vođstvom Igora Lončara, mogu samo da kažem da sam kao glavni trener ponosan na naše najmlađe šampione i šampionke, jer nastavljaju pobednički niz koji traje već nekoliko sezona, a trenutno dominiraju na takmičenjima Omladinske lige Srbije. Tu moram da pomenem Nađu Dutinu, Petra Veselinovića, Stefana Andrića, Kostu Stanisavljevića, Nikolu Tomaševića i Vasilija Tulimirovića, kao i sve ostale nove dečake i devojčice koji daju svoj doprinos, borbom, disciplinom, a koji kvalitetnim zaveslajima brane boje našeg kluba.

Šta je prvi sledeći izazov za veslače Crvene zvezde?

- Već predstojećeg vikenda čeka nas međunarodna regata na Bledu, koja će da bude još jedan ispit za naše najbolje kadete i juniore – završio je Miloš Čudić, glavni trener Crvene zvezde, detaljnu opservaciju dosadašnjeg toka sezone.

Igor Lončar, trener pionira (Foto: VKCZ)

Da je Veslački klub Crvena zvezda jedna velika porodica, u kojoj vlada red i u kojoj su svi na istom zadatku, najbolje svedoče reči trenera pionira, Igora Lončara, koje se u velikoj meri poklapaju sa mišljenjem njegovog „šefa“.

- Dosadašnji tok sezone daje nam mnogo osnova da možemo da verujemo u dobar rezultat na „Balkanijadi“ – istakao je Igor Lončar prvenstvo Balkana kao glavni ispit za kadetske posade ove sezone. – Što se domaćih takmičenja tiče, na tri regate Kupa Srbije imali smo prilike da uživamo u uzbudljivim trkama naših kadeta i kadetkinja, u kojima su se već izdvojile najkvalitetnije ekipe. Smatram da je urađen fenomenalan posao sa kadetskim četvercem Stevanović, Cvetković, Đurđević i Samouković, kombinacijom Crvene zvezde i Grafičara koja je podigla lestvicu kvaliteta na viši nivo. Kada su pioniri u pitanju, vidljiv je pad u masovnosti, što me pomalo brine, pa nam ostaje da više radimo na tome da privučemo decu našem sportu.

Četverac skul Crvene zvezde, Stanisavljević, Andrić, Tulimirović, Veselinović (Foto: VKCZ)

Kao neko ko vodi računa o pionirskoj selekciji Crvene zvezde, Igor Lončar je najmerodavniji da nam kaže na koga bi srpsko veslanje moglo da računa u budućnosti.

- Pionirke predvodi Nađa Dutina, koja pobedama u skifu dokazuje da je neko na koga ćemo i te kako moći da računamo u budućnosti. Takođe, četverac skul u sastavu Tomašević, Andrić, Tulimirović i Stanisavljević dominira u ovoj disciplini, a uverili su me da im i u dublu ne manjka efikasnost u čamcu. Svi ostali pioniri našeg tima rade vredno, naporno i spremaju se za nove podvige i krunu sezone – Prvenstvo Srbije. Istakao bih za kraj i da ceo tim, na čelu sa glavnim trenerom Milošem Čudićem, stremi ka vrhunskim rezultatima, sa izuzetno visokim nivoom motivacije i predanosti – zaključio je Igor Lončar, trener pionira Crvene zvezde.

 

 

Dejan ARANITOVIĆ