U susret Svetskom prvenstvu u veslanju 2023. u Beogradu

Prestonica Srbije biće tokom prvih septembarskih dana centar svetskog veslanja. Grad Beograd, a sa njim i naša zemlja postaju po prvi put domaćini svetskog šampionata u veslačkom sportu za seniore

Prestonica Srbije biće tokom prvih septembarskih dana centar svetskog veslanja. U periodu od 3. do 10. septembra ove godine na savskom se jezeru, na Adi Ciganliji, održava Svetsko prvenstvo u veslanju 2023. godine. Grad Beograd, a sa njim i naša zemlja postaju po prvi put domaćini svetskog šampionata u veslačkom sportu za seniore.  

Odlukom Svetske veslačke federacije (FISA) iz 2019. godine Veslački savez Srbije (VSS) izabran je za domaćina i organizatora svetskog šampionata koji će okupiti preko 70 veslačkih reprezentacija. Po proceni čelnika VSS-a na takmičenju u Beogradu okupiće se oko 1500 gostiju sa svih meridijana, što takmičara što pratećeg osoblja (trenera, lekara, selektora). Pored Svetkskog šampionata,  FISA je poverila Veslačkom savezu  Srbije i organizaciju Evropskog prventsva u veslanju koje će se održati 2025. godine.  

Ovogodišnje svetsko prvenstvo nesumnjivo je najveća sportska manifestacija koja se održava u Beogradu tokom 2023. godine. Koliki je značaj šampionata govori i činjenica da je odlukom Vlade Srbije iz januara ove godine formiran organizacioni odbor, koji okuplja najviše državne zvaničnike, od predsednice Vlade Srbije koja predsedava Odborom, do ministara sporta, unutrašnjih poslova, finansija, spoljnih poslova, zatim gradonačelnika Beograda, generalnih direktora RTS-a i Telekom Srbije, te predsednika Olimpijskog komiteta Srbije. Šampionat je u isto vreme i kvalifikaciona regata za predstojeće Olimpijske igre koje će se održati u Parizu 2024. godine, tako da je septembarski šampionat dalekosežno značajan veslački događaj, što pred Veslački savez Srbije, Grad Beograd i Republiku Srbiju postavlja dodatni zahtev da celokupno takmičenje bude organizovano na najvišem sportkom i organizacionom nivou.  

Pripreme Svetskog prvenstva uveliko su započete i u njima učestvuje nekoliko stotina ljudi. Složenost ovakvog takmičenja u logističkom, organizacionom, bezbednosnom i svakom drugom smislu pojačava i činjenica da se celokupan takmičarski deo šampionata odigrava na vodi. Veslački sport pretpostavlja neke okolnosti kojih nema u slučaju sportskih takmičenja koja se odigravaju u zatvorenim prostorima i na terenima koji su precizno omeđeni i definisani. Iako na prvi pogled izgleda jednostavno, veslanje kao sportska disciplina izuzetno je zahtevno.  

Vodena sredina kao takmičarska staza, vremenski uslovi poput kiše i vetra kao faktori van bilo kakve kontrole, briga oko bezbednosti takmičara, preciznost merenja staze, kao i činjenica da se šampionat odigrava na jezeru koje je omiljeno kupalište građana milionske metropole  - samo su neki od problema sa kojima se tim Veslačkog saveza Srbije zajedno sa Organizacionim odobrom već uveliko suočava, intenzivno radeći na obezbeđivanju najboljih uslova za postizanje vrhunskih rezultata.

Takmičarske su pripreme za reprezentativce započele tokom 2022. godine na Svetskom kupu u veslanju, takođe održanom na Adi Ciganliji, kada je Beograd ugostio 420 veslača iz celog sveta.  Predstojeće Evropsko prvensto 2023. koje se uskoro održava, od 25. do 28. maja na Bledu takođe je deo priprema brojnih takmičara iz Evrope koji se spremaju za septembarski šampionat, a biće i prilika da se naši reprezentativci, Aleksandar Filipović i Aleksandar  Beđik (dubl skul), Miloš Vasić i Martin Mačkovič (dvojac), Nikolaj Pimenov (skif) i Jovana Arsić (skif) dodatno pripreme za septembar.

Organizatori očekuju izuzetno takmičenje, dobre rezutlate ali i impresivan događaj za beogradsku publiku  koja uvek za zanimanjem isprati svako veslačko takmičenje na savskom jezeru.

 

****************************

Poruka i molba Beograđanima

U  poslednjim danima avgusta i tokom samog šampionata neće biti moguće da se Beograđani kupaju u svom omiljenom otvorenom kupalištu na Adi Ciganliji.  Finalni trenizi reprezentacija i samo takmičenje predstavljaju izuzetno opasno okruženje za potencijalne kupače. Kontakt kupača i plivača sa čamcem i veslom u punom zaveslaju smrtno je opasan.

Veslanje je jedini sport u kojem takmičar ne gleda u smeru u kojem ide  i ne vidi stazu kojom se kreće. Iz tog razloga njihova odgovornost za povrede eventualnih kupača i plivača koji bi se našli na putu čamcu kojim veslaju ne postoji. 

Veslački savez Srbije stoga apeluje na Beograđane sa molbom da u periodu od kraja avgusta do kraja Svetksog prvenstva, 10. septembra, poštuju zabranu kupanja u savskom jezeru, koja će i zvanično biti objavljena dovoljno na vreme, i  na taj način daju svoj doprinos uspešnom održavanju ovog najvećeg sportskog takmičenja u glavnom gradu u 2023. i najvećem veslačkom takmičenju koje je ikada organizovano u Srbiji.

****************************


Gordana BEKČIĆ (za portal dnevnog lista "Danas")