Veliki uspeh srpskih kadeta u Azerbejdžanu

Jovan Marinković, jedan od najtalentovanijih smederevskih veslača mlađe generacije, trijumfovao u kadetskom skifu. Drugog dana takmičenja, Jovan Marinković i Ognjen Dobrić iz VK Grafičar bili su najbolji u dubl skulu

Marinkovic Dobric Azerbejdzan

Zlatni dubl skul iz Azerbejdžana, Ognjen Dobrić i Jovan Marinković (Foto: VSS)

Srpsko veslanje ne treba da brine za budućnost! Dokazali su to Jovan Marinković i Ognjen Dobrić proteklog vikenda u Azerbejdžanu na „Predsedničkom kupu 2023“ osvojivši dve zlatne medalje. Najsjajnije odličje na grudima veslača, zasijalo je u konkurenciji oko sto takmičara iz 20 zemalja.

Najpre je Marinković, jedan od najtalentovanijih smederevskih veslača mlađe generacije, trijumfovao u kadetskom skifu. On je stazu dugačku 1500 metara, izveslao za 05:19.693 minuta. Iza njega su ostali turski veslač Efe Jilmaz (05:26.508) i Jamalbek Turgunov iz Uzbekistana (05:37.141), koji su osvojili drugo, odnosno treće mesto.

Drugog dana takmičenja, Jovan Marinković i Ognjen Dobrić iz VK “Grafičar“ bili su najbolji u dubl skulu. Oni su se na najviše postolje popeli pošto su stazu preveslali za 05:29.038. Iza njih, kao i u trci skifova, ostale su posade Turske (05:34.621) i Uzbekistana (05:44.271).

Miloš Čudić, trener mlađih reprezentativnih posada nije krio zadovoljstvo zbog postignutih rezultata u Azerbejdžanu.

- Ovaj sjajan rezultat je dobio još više na snazi s obzirom na to da Ognjen ima povredu koja ga sprečava da prati pun trenažni plan duže od mesec dana. Regata je memorijalna, održana je na stogodišnjicu od rođenja  predsednika Azerbejdžana, Hejdara Alijeva. Organizatori su se potrudili da sve bude na vrhunskom nivou, od same parade i otvaranja takmičenja, do svečane ceremonije u glavnom gradu Bakuu, tako da smo svi puni utisaka i bila nam je velika čast predstavljati srpsko veslanje u Azerbejdžanu. Dva veslača Milan Cvetković i Lazar Đurđević, koje je selektor Aleksandar Ivković predložio da idu, nisu mogli poći sa nama zbog priprema za Evropsko prvenstvo u veslanju – kaže Čudić.

Ni Dušan Kovačević, predsednik IO VSS koji je bio član srpske delegacije u Azerbejdžanom nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima, ali i gostoprimstvom domaćina.

- Ovo je druga trka na koju smo otišli na poziv Azerbejdžana. Drugi dan takmičenja održan je u Mingačeviru, inače najjužnijoj  tački bivšeg Sovjetksog saveza. Uslovi za trke su bili fantastični, a dodela medalja koja je organizovana u Bakuu bila je nalik onima na olimpijskim igrama. Azerbejdžanci su se pokazali kao izuzetni domaćini, sposobni da organizuju takmičenja najvišeg ranga što dokazuje i činjenica da je pre dve nedelje u ovoj zemlji organizovano takmičenje Formule 1. Naša delegacija je bila sjajno primljena Azerbejdžanci nas doživljavaju kao velike prijatelje – kazao je Kovačević po povratku iz Azerbejdžana.

Dodaje da su članovi naše delegacije imali svakodnevne sastanke sa azerbejdžanskim zvaničnicima, među kojima je bio i tamošnji ministar sporta Farid Gajibov, koji je i potpredsednik Olimpijskog komiteta.

- Organizatori takmičenja su i unutar same zemlje, ali i svetu pokazali koliko je sport bitan za svaku državu. Izrazito su nacionalno organtisani u pozitivnom smislu, a sport im služi za promociju. Predsednik veslačkog saveza Azerbejdžana Vugar Ahmadov će biti naš gost na Svetskom prvenstvu u septembru – kazao je Kovačević.

Marinkovic Dobric Azerbejdzan

Ognjen Dobrić i Jovan Marinković na pobedničkom postolju (Foto: VSS)

Ovogodišnja regata u Azerbejdžanu održana je u čast stogodišnjice rođenja Hejdera Alijeva (1923 – 2003), predsednika ove zemlje koji se na njenom čelu nalazio od 1993. godine do 2003. godine.

 “Predsednički kup 2023” zatvoren je 7. maja naBakubulevaru, a tokom završne cerominije predstavljene su prirodne i kulturne lepote Azerbejdžana.


 
INTERNACIONALNA REGATA "PRESIDENT CUP" 2023 U AZERBEJDŽANU - FOTO GALERIJA