Maturski bal na vodi

Više od decenije manifestacije Veslam za svoju školu

Maturanti Matematičke gimnazije, pobednici jednog od prethodnih izdanja manifestacije Veslam za svoju školu

Ukoliko imate goste iz inostranstva a ne odvedete ih na Adu računajte da nisu videli ono što se kolokvijalno naziva „must have“. Ova prepoznatljiva beogradska lokacija stecište je brojnih događaja i manifestacija. Najveći sportski centar Srbije na otvorenom, beogradsko more, zelena oaza i mesto jutarnjih šetnji poznatih kao „krug oko Ade“. Pored svega toga na Adi se već ceo jedna vek neguje i razvija veslački sport. Od 16 klubova koji aktivno rade od Pirota do Čuruga šest ih je u Beogradu, od kojih su Grafičar, Galeb, Partizan i Crvena Zvezda Beograd smešteni upravo na Adi, jedan do drugog. Zemun i plavi Dunav dom su klubovima Liman i Galeb.  

Ima nečeg nostalgičnog u pogledu na Savski rukavac sa obale u suton, dok posmatrate kako čamci na vesla klize po vodi, koju lagano seku zaveslaji utreniranih momaka ili devojaka. Tom prizoru ne smeta ni buka saobraćaja, ni silueta Mosta preko Ade sa leve strane. Ova slika vraća vas u vreme kada je sport bio viteštvo, način života. I samo sport. U vreme koje pamtimo kroz likove Ester, Glena, Kiće i ostalih junaka kultnog jugolovenskog filma „Bal na vodi“, a koji je sniman upravo ovde, na Savskom rukavcu.

U pokušaju da se oživi, sačuva i promoviše najlepša strana sporta među beogradskom omladinom, već jedanaest godina zaredom Beogradska hronika RTS-a i Veslački klub Crvena zvezda Beograd organizuju manifestaciju „Veslam za svoju školu“. Manifestacija je zamišljena kao svojevrstan događaj koji će beogradski maturatni poneti sa sobom u dalji život kao uspomenu na poslednje dane u đačkim klupama. Uprkos želji da takmičenje bude za sve srednje škole u Srbiji, ograničen kapaciteti (veličina Savskog rukavca, redovne aktivnosti četiri veslačka kluba, broj raspoloživih čamaca i vesala, kao i bezbednosne procedure), rezultirali su odlukom da u takmičenju učestvuju samo beogradske gimnazije.

Prvo takmičenje održano je 2013. godine tako da se ove godine već ulazi u drugu deceniju postojanja, s tim što su preskočene 2020. i 2021. godina zbog pandemije COVID-19.  U 2022. godini takmičenje je organizovano u skraćenom formatu. U 2023. takmičenje će bti orgnaozovano u punom formatu, sa učešćem timova iz 20 gimnazija Beograda. Ove godine gost takmičenja je Geološko-hidrometeorološka škola „Milutin Milanković“. Parovi su izvučeni prošle nedelje u direktnom prenosu Boegoradke hronike. Kvalifikacije će biti održane u utorka 25.aprila, polufinale u četvrtak, 27. aprila a finale je planirano za petak 28.aprila, u direktnom prenosu iz kafića ispred kluba.


 

********************************************

Prepoznat značaj manifestacije

 

Ovaj projekat dobio je preporuku Ministarstva sporta, Sekretarijata za sport Grada Beograda a sportsko društvo  Crvena zvezda dodelilo je projektu nagradu za najbolju akciju. Manifestacija je za kratko vreme postala popularna i van granica Srbije i organizatori kažu da se prenos trke prati u susednoj Crnoj Gori i Hrvatskoj. 

Zbog svog značaja za promociju veslanja, atraktivnosti i naročito usmerenosti na mlade, Veslački savez Srbije je već prve godine 2013. odlučio da ova manifestacija otvori Evropsko prvenstvo u veslanju u Beogradu 2014. godine. 

 

*********************************************

Uloga Veslačkog saveza Srbije


Takmičenje se, iako revijalno, organizuje po pravilima Veslačkog saveza Srbije koja su prilagođena za čamce za početnike ( galije) i malu dužinu staze. U slučaju neregularnosti sudije poništavaju trku i zahtevaju da se ponovi. Ozbiljnost potvrđuje i to da takmičenje kontrolišu i sude licencirane sudije Veslačkog saveza. U cilju bezbednosti takmičara škole su u obavezi da sakupe potpisane potvrde da svi takmičari znaju da plivaju. Posadu obučava trener koji je ujedno i kormilar i koji se sve vreme trka nalazi na čamcu. 

 

**********************************************

Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije

 

 „Veslam za svoju školu“ jedna je posećenijih regata na Adi i veslački događaj sa najviše TV priloga i prenosa, za šta je zaslužan naš partner, Beogradska hronika RTS-a. Privilegija je biti deo ove inicijative koja okuplja gimnazijalce i promoviše veslanje kao disciplinu koja je utemeljena na zajedništvu, timskom radu i plemenitosti.Mnogi su sportovi timski ali veslanje je pomalo posebno jer uspeh i pobeda zavise od uigranosti, koordinacije i istinskog timskog duha. Veslanje je jedina disciplina u kojoj se saigrači ne gledaju oči u oči.     

Koliko je veslanje složeno znaju samo oni koji se njim bave. Odvija se na otvorenom u nekontrolisanim uslovima i pod vedrim nebom. Staza od dva kilometra za publiku je nesaglediva, takmičari su udaljeni od njihovog pogleda. Ukoliko ne poznajete „dušu“ veslanja onda ne znte kakva se drama odvija u čamcima na 1000 ili 1500 metara do cilja ili pred samim ciljem. A drama je nesaglediva  - to je unutrašnja borba veslača i veslačica koji samo sopstvenom fizičkom i mentalnom snagom probijaju granice svojih mogućnosti i dolaze do cilja. Velike su to borbe, koje publika ne vidi. U toj je borbi sublimacija svega što veslač godinama ulaže kroz trening.

Zato je „Veslam za svoju školu“ izuzetna prilika da se veslanje promoviše kao izuzetana sportska disciplina među mladima koja gradi kompletan karakter jedne ličnosti.    

 

***********************************************

Pravila takmičenja „Veslam za svoju školu“

 

      • Dužina staze iznosi 300 metara.
      • Start trke je ispred pontona VK Grafičar.
      • Cilj trke je ispred pontona VK Crvena zvezda Beograd.
      • Prva posada osvaja prelazni pehar koji ostaje u školi narednih godinu dana, nakon čega se vraća u VK Crvena zvezda a škola dobija mali pehar u trajno vlasništvo.
      • U polufinale ulaze pobednici grupa iz kvalifikacija. U finale ulaze posade gimnazija koje su pobedile u svojim polufinalnim grupama.
      • Prve tri posade osvajaju medalje koje se u svečanoj ceremoniji dodeljuju nakon finala u direktnom prenosu Beogradske hronike.


Gordana BEKČIĆ