Rezultati i statistika „na klik“

Tehnološko unapređeni sistem Veslačkog saveza Srbije svoju pravu promociju imao je na prvoj regati Kupa Srbije i Prvenstvu Beograda u veslanju, u subotu na Adi Ciganliji

Ni kiša nije pokvarila vatreno krštenje novog sistema za registraciju, obradu podataka i merenje vremena. Tehnološko unapređeni sistem Veslačkog saveza Srbije svoju pravu promociju imao je na prvoj regati Kupa Srbije i Prvenstvu Beograda u veslanju, u subotu na Adi Ciganliji, a opšti utisak je da ovaj inovativni program u punoj meri olakšava sve segmente u funkcionisanju saveza i organizaciji takmičenja.

Novi sistem prvi put je predstavljen predstavnicima srpskih veslačkih klubova, sudijske komisije i stručne službe VSS-a u novembru prethodne godine, kada je gospodin Marin Furčić, tvorac programa i direktor hrvatske firme „Furki sport“, na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu održao prezentaciju, koja je obuhvatala osnovni prikaz mogućnosti novog sistema, koji je, kada je veslanje u pitanju, osmišljen da automatizuje sledeće segmente: registraciju veslača, prijave za regate, izradu startnih lista, objavljivanje rezultata i merenje vremena.

- Sistem je stvoren da se prilagodi vama, a ne vi sistemu – više puta je tokom prezentacije ponovio gospodin Furčić, direktor „Furki sporta“, firme sa velikim domaćim i međunarodnim iskustvom u obradi podataka i prikazu informacija na sportskim takmičenjima širom sveta. – Osmišljen je da, pre svega, pojednostavi i ubrza procese svojstvene za jednu sportsku organizaciju kao što je Veslački savez Srbije, sa svim specifičnostima veslanja, od registracije takmičara, do merenja vremena na takmičenjima i prikaza rezultata.

Samo nekoliko meseci kasnije, Veslački savez Srbije je krenuo sa implementacijom novog sistema, počevši od registracije takmičara za prvu regatu u novoj sezoni, pa sve do merenja vremena i prikaza rezultata uživo, odmah po završetku svake trke.

Kako je prošlo vatreno krštenje novog sistema, saznali smo iz prve ruke, od prvog operativca naše „kuće veslanja“.

- Od ove sezone Veslački savez Srbije uveo je novi, tehnološki unapređen način registracije takmičara zahvaljujući saradnji sa „Furki sportom“ iz Hrvatske – rekao je Vladimir Antić, generalni sekretar VSS. – Taj novi sistem nam sada omogućava da klubovi, članovi saveza, uvek imaju pristup onlajn bazi takmičara i da ih lakše i brže prijavljuju za regate. Ujedno nama u Veslačkom savezu Srbije ovaj program omogućava da lakše merimo vreme na takmičenjima, da brže obrađujemo podatke i da u realnom vremenu, takoreći onlajn putem internet linka vss-rezultati.furkisport.com prikazujemo rezultate i sve druge informacije koje su potrebne pre svega takmičarima i njihovim trenerima. Ovaj sistem omogućava i lakši i savremeniji rad veslačkih sudija, a klubovi mogu da prate raznu statistiku vezanu za regatu, kao i da pretražuju arhivu rezultata po regatama i prate uspeh pojedinačno po takmičarima.

A kako je to sve izgledalo nekome ko ima veliko iskustvo u korišćenju novih tehnologija na sportskim takmičenjima?

- Jako sam zadovoljan prvom regatom na kojoj se u potpunosti koristio naš sistem – nije krio zadovoljstvo Marin Furčić, direktor „Furki sporta“. – Hvala Vladimiru Antiću i celom Veslačkom savezu Srbije što su imali hrabrosti da prihvate ovaj sistem već na prvoj regati ove sezone i što su verovali u njegov kvalitet. Hvala i Edmondu iz VK Palić što je bio izvrstan učenik, koji je u potpunosti  savladao rad na sistemu. Kada smo razvijali ovaj sistem, jedan od glavnih smerova nam je bio da bude jednostavan za korišćenje, što se i ovog puta pokazalo, jer nije bilo poteškoća, ni kod samih prijava klubova za regatu, ni kod merenja rezultata. Mislim da je ovo veliki korak za VSS, koji će time da popularizuje veslanje i poveća mogućnost praćenja veslačkih takmičenja u Srbiji.

Nova sezone, nove pobede. Na svim poljima.


Novom sistemu za praćenje rezultata možete da pristupite putem sledećeg linka: 

vss-rezultati.furkisport.com


Dejan ARANITOVIĆ