VK Crvena zvezda obeležio 100 godina postojanja

Slika, kad u ranim jutarnjim časovima, veslačice i veslači naše Zvezde, iznose čamac i sinhrono plove ka svom horizontu, po površini reke Save, ta slika je snaga vašeg trajanja i ponos našeg postojanja, rekao je na obeležavanju jubileja Stojan Vujko, predsednik Skupštine SD Crvene zvezde

Foto: SD Crvena zvezda

VK “Crvena zvezda” ima čime da se ponosi – postoji čitav jedan vek. Zato su se, svi oni koji su nekada bili ili su sada deo Zvezdine veslačke porodice, okupili u Medija centru na stadionu Rajko Mitić  i Svečanom akademijom obeležili 100 godina postojanja.

U dupke punoj sali, jedan za drugim, smenjivali su se i s ponosom o jubileju govorili predstavnici SD Crvena zvezda, Veslačkog saveza Srbije i Beograda, direktor Svetskog prvenstva u veslanju koje naredne godine treba da bude održano u našem glavnom gradu…

Nakon intoniranja himne Crvene zvezde i promotivnog video spota “Zvezdin osmerac”, prisutnima se obratio Stojan Vujko, predsednik Skupštine SD Crvene zvezde.

– Dragi zvezdaši, poštovani prijatelji, Sportsko društvo Crvena zvezda, kao što znate osnovano je 4. marta 1945. godine. Koliko su futuristi tog doba bili u pravu i imali viziju, da je u obnovi zemlje potrebno društvo, jedinstvo i zajedništvo, i da je sport važan kohezivi faktor je činjenica, da je Veslački klub Beograd osnovan 1922. godine, svoje postojanje podredio tom velikom cilju i velikoj ideji. Tad, a takvo je vreme bilo, bila je to jedna od osam sekcija novoformiranog društva. Kasnije su iz tih sekcija nastajali klubovi, širila se ideja – velika ideja zvana Crvena zvezda i danas je SD Crvena zvezda dugovečna i mnogoljudna porodica, sa porodičnim stablom i rodoslovom koji obavezuje, ali i inspiriše. Najbolje su ideje koje izdrže test vremena, s tim da ne menjaju ideje svet, već njihova primena. Ponoviću, SD Crvena zvezda je velika ideja. Opstati na raskršću dva veka, dvadesetog i dvadeset prvog u vremenima i okolnostima kada su se menjala duštvena uređenja, imena država i neka od raskršća postajala razmeđa podela, mogu samo oni, koji su svesni korena svoje pripadnosti i dosledni svoj privrženosti – rekao je u obraćanju okupljenima Vujko.

Predsednik Skupštine Crvene zvezde naglasio je i da je Veslački klub ponos Sportskog društva Crvena zvezda.

- Sto godina – ceo jedan vek, na prelasku tih vekova postoji VK Crvena zvezda Beograd, što je sa pravom pravi naziv, jer je to prvi veslački klub, osnovan u Beogradu. Na Savi, na Adi – a blago Gradu, koji ima Adu. Zapamtio sam reči, koje sam pronašao zapisane u vremeplovu budućnosti, da cvetovi budućnosti rastu iz korena prošlosti. Ali cvetaju u sadašnjosti. Koren našeg sportskog društva je toliko jak i razgranat, da je to naše porodično sportsko stablo toliko čvrsto utemeljeno u ovoj zemlji Srbiji. Naše sportsko društvo danas stoji čvrsto na zemlji, ali opet visoko iznad oblaka, jer znamo i verujemo da željama i htenju, ni nebo nije granica. Svi mi rastemo pod istim nebom, ali nam horizonti nisu isti. Nas – u našoj sportskoj, zvezda vodilja je naša Crvena zvezda. I putokaz i smer. Svetionik i kormilar na stazama ka horizontu uspeha – kazao je Vujko i naglasio da su veslači Crvene zvezde su i simbol postojanja Sportskog društva.

Foto: SD Crvena zvezda

On je kazao da je malo sve što je rekao, jer “ponekad reči nemaju snagu slike”

-  Ali slika, kad u ranim jutarnjim časovima, veslačice i veslači naše Zvezde, iznose čamac i sinhrono plove ka svom horizontu, po površini reke Save – ta slika je snaga vašeg trajanja i ponos našeg postojanja. Naka tako ostane i neka tako bude. I velika zahvalnost, naučili ste nas, samo kad zajedno veslamo i ne ispuštamo vesla, u ritmu kormilara stižemo do cilja. Horizont naših želja i htenja je samo naš – zvezdaški. Biti, trajati i opstati kao najbolji. Čestitam u ime Skupštine Sportskog društva Crvena zvezda. Živela Zvezda! Živela Srbija – rekao je predsednik Skupštine SD Crvena zvezda.

Goste Svečane akademije pozdravio je i predsednik Veslačkog kluba Crvena zvezda Beograd Miloš Tomić koji je najavio film posvećen stogodišnjici kluba.

Potom su se prisutnima obratili Dušan Kovačević, sportski direktor i Vladan Kovačević, predsednik Upravnog odbora Veslačkog kluba Crvena zvezdaBeograd.

Najstariji član koji je 70 godina u veslanju Ivan Stamenković, svedočio je o istoriji veslačkog kluba.

 

 

**********************************

Sportski krem

 

Svečanosti povodom 100 godina postojanja prisustvovali su Stojan Vujko, predsednik Skupštine SD Crvena zvezda, Svetozar Mijailović, predsednik FK Crvena zvezda, Srđan Kolarić, predsednik Gradske opštine Čukarica, Aleksandar Trifunović, predstavnik Elektroprivrede Srbije, Miljan Popović, predsednik Veslačkog saveza Srbije, Zoran Avramović, generalni sekretar SD Crvena zvezda, Marko Petrović, poslovni direktor FK Crvena zvezda, Miloš Čudić, predsednik Veslačkog saveza Beograda, Dejan Perišić, predstavnik kompanije “Tehnicom Constraction”, Zoran Jovanović, direktor Svetskog prvenstva u veslanju 2023. godine, predstavnici Sportskog saveza Beograda, predstavnici medija, klubova i članovi Veslačkog kluba Crvena zvezdaBeograd.

**********************************


Foto: SD Crvena zvezda



**********************************

Za ponos

 

Veslački klub Beogradosnovan je 6. juna 1922. godine, a 4. marta 1945. bio je jedan od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda i od tada nosi naziv Veslački klub Crvena zvezda. Zgradu kluba, jednu od najlepših građevina ovog tipa, izgrađenu 1935, projektovao je ruski arhitekta Valerij Staševski, u tada divljem okruženju Ade Ciganlije. Članovi kluba bili su mnogi ugledni Beograđani, među kojima Andra Žeželj, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski. Klub je pod pokroviteljstvom kraljevske porodice Karađorđević od 8. juna 1922. do danas. Od 2018. klub organizuje regatu „Princ Stefan”, posvećenu princu Stefanu Karađorđeviću.
Pored vrhunskih rezultata, klub je posvećen popularizaciji veslanja. Organizator je brojnih manifestacija – „Veslam za svoju školu”, u saradnji sa RTS-om, čiji se direktan prenos prati u Srbiji i okruženju, Novogodišnji kros, Ergonaut.

Procenjuje se da je više od 20.000 ljudi veslalo u klubu, od toga je 3.500 predstavljalo klub u reprezentacijama Kraljevine SHS, FNRJ, SFRJ, SR Jugoslavije i Republike Srbije na evropskim i svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

**********************************