Počelo Svetsko prvenstvo, Srbiju predstavlja šestoro veslača

Srpski dvojac obezbedio polufinale, dubl skul će da vesla u četvrtini finala, dok će skifisti u ženskoj i muškoj konkurenciji morati u repesaž

Jovana Arsić (Foto: VSS)

Tačka na uspešnu sezonu. Srpski veslači će 2022. godinu da pamte po dobrim rezultatima i medaljama, a ovih dana su u prilicu da još jednom odmere snage sa rivalima i to u najjačoj mogućoj konkurenciji. U nedelju je u Račicama, najvećem regatnom centru u Češkoj Republici, počelo Svetsko prvenstvu u veslanju za seniore, a trajaće do 25. septembra. Srbiju na ovom šampionatu predstavlja šestoro veslača u četiri kategorije, Jovana Arsić i Viktor Pivač u skifu, Martin Mačković i Miloš Vasić u dvojcu i Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik u dubl skulu.

Svi oni su već prvog dana veslali svoje uvodne trke na šampionatu koji okuplja više od 900 takmičara u 29 kategorija. „Labe Arena“ u Račicama ugostiće čak 65 različitih nacija, među kojima su najbrojniji takmičari iz Sjedinjenih Američkih Država i Italije, koji će na stazu izvesti 25, odnosno 23 čamca. Najviše veslača prijavljeno je za takmičenje u muškom skifu – čak 40.

Srpski skifisti su u nedelju prvi izašli na borilište. Naša jedina dama među veslačima, Jovana Arsić, koja je iz zdravstvenih razloga morala da propusti Evropski šampionat, izborila je treću poziciju u jednoj od četiri kvalifikakcione grupe, sa vremenom 7:39.86. Viktor Pivač je zabaležio peto vreme (7:52.45) u jednoj od šest kvalifikacionih grupa muškog skifa, pa ćemo oboje srpskih skifista imati priliku da gledamo u repesažu koji je na programu u ponedeljak. Jovana će u novoj kvalikacionoj trci da se bori za plasman u polufinale, dok će Viktor probati da izbori četvrtfinale.

Najbolji rezultat prvog dana Svetskog prvenstva zabeležio je naš dvojac, Martin Mačković i Miloš Vasić, koji je bio drugi u jednoj od četiri kvalifikacione grupe, sa vremenom 6:35.38. Šesti sa nedavno održanog Evropskog šampionata i osvajači dve bronze na trkama Svetskog kupa ove sezone, stigli su na cilj iza britanskog dvojca Vin-Grifit i Džordž, koji su favoriti za najsjajnije odličje. Vasić i Mačković će svoju polufinalnu trku da voze u četvrtak.

U konkurenciji za medalju su ostali i Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik u dubl skulu, koji su u nedelju bili treći u jednoj od pet kvalifikacionih grupa, zabeleživši vreme 6:41.45. Naša posada, kojoj je za dlaku izmakla medalja na Evropskom šampionatu u julu ove godine, na stazu u Račicama će ponovo u sredu, za kada su zakazane borbe u četvrtini finala.

 

 

*********************************************

JUBILARNA GODINA SVETSKIH VESLAČKIH ŠAMPIONATA

Od Lucerna do Račica

 

Svetsko prvenstvo u češkim Račicama pedeseto je po redu u istoriji veslanja. Prvi šampionat planete održan je u švajcarskom Lucernu 1962. godine, u sedam veslačkih kategorija. Dakle, ove godine slavimo tačno 60 godina od prvog planetarnog šampionata. Do 1974. godine prvenstva su se zakazivala na četiri godine, posle čega su održavana svake sezone.

Jugoslavija je dvaput bila organizator takmičenja najboljih svetskih veslača, oba puta na Bledu, a slovenačko jezero je nakon toga još jednom bilo domaćin. Srbija i Beograd će prvi put imati tu čast, od 3. do 10. septembra 2023. godine.

*********************************************


Dejan ARANITOVIĆ