Fabrika šampiona

Nacionalni veslački centar VSS, pored beogradske Ade Ciganlije, već deset godina baza sadašnjih i budućih prvaka ovog olimpijskog sporta

Nacionalni veslački centar na Srebrnom jezeru (Foto: RTS printscreen)

Proizvodnja šampiona ovih dana radi punom parom. Pioniri, kadeti, juniori, seniori, veterani, domaći i strani, uzduž i popreko „talasaju“ Srebrnim jezerom, turističkim biserom naše zemlje, koji je od 2012. godine prava fabrika veslačkih asova svih boja i uzrasta. Tada je „rođen“ Nacionalni veslački centar VSS, koji pored beogradske Ade Ciganlije postaje baza sadašnjih i budućih prvaka ovog olimpijskog sporta. Nedavno je renoviran, pa je Srebrno jezero, kao lokacija sa vrhunskim uslovima za veslanje, ponovo postalo interesantno stranim reprezentacijama i klubovima.

Trenutno Srebrnim jezerom plove čamci kineskog nacionalnog tima, jer su čelnici njihovog Saveza želeli da se veslači pripremaju u autentičnim klimatskim uslovima, zbog predstojećeg Svetskog prvenstva, ali i onog naredne godine, koje se održava u Beogradu.

 

- Sport je u Srbiji na veoma visokom nivou i od srpskih sportista možemo mnogo da naučimo – rekao je Sji Ćuen, predsednik Veslačke federacije Kine, u izjavi za RTS i emisiju „Ovo je Srbija“. – Ovde imamo odlične uslove za trening. Nadam se da ćemo moći da dovedemo još timova na Srebrno jezero, ali i da uzvratimo gostoprimstvo. Nadam se i da će naša razmena da doprinese zajedničkom rastu. 

Mlađe kategorije veslača pripremaju se na ovoj lokaciji za predstojeća takmičenja, zbog čega su ovih dana u veslačkom kalendaru bile izborne trke. Kadeti i juniori pripremaju se za Prvenstvo Balkana u Višegradu, u Bosni i Hercegovini, a mlađi seniori za Evropsko prvenstvo u Belgiji.

- Zbog vetra i talasa uslovi su baš bili teški, ali uspela sam da izborim plasman na Balkanijadu – nije krila zadovoljstvo Sara Knežević, mlada veslačica beogradskog Grafičara.

Kada su juniori u pitanju, oni su ove sezone Srbiji doneli dva zlata, sa Evropskog prvenstva i Svetskog šampionata, a tvorci oba bili su Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija, ali i njihov trener, Goran Todorović, iz VK Partizan. Na Srebrnom jezeru bruse formu za naredne izazove i, nadamo se, nove medalje.

- Momci su izvanredni. Velika količina rada, odricanja, motivacije, želje i, naravno, malo sreće – odgovorio je Goran Todorović na pitanje šta je potrebno da se nastavi zlatni niz njegovog dvojca.

Puno rada garantuje da će iz naše fabrike veslanja da izađe još mnogo šampiona, evropskih, svetskih, olimpijskih.

- Naučili smo da se olimpijski pobednici prave tako što se privatni život pomeri malo u stranu, a maksimalno se posveti radu – slaže se sa gore pomenutim i Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije, u izjavi za RTS.

 

 

*************************************************************

NACIONALNI CENTAR VSS OTVOREN 2012. GODINE

Deset godina uživanja za veslače

 

Na Srebrnom jezeru, koje se nalazi na 120 kilometara od Beograda, u Opštini Veliko Gradište (dugačko je 14 kilometara, a široko 300 metara) Veslački savez Srbije je više puta organizovao pripreme veslača svih kategorija. Nacionalni veslački centar je svečano otvoren 25. aprila 2012, samo pet meseci pošto je udaren kamen temeljac, najviše zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta i Opštini Veliko Gradiše koji su prepoznali značaj ovog projekta.

*************************************************************


Dejan ARANITOVIĆ