Srbija sa petoricom veslača na Evropskom prvenstvu

U četvrtak 11. jula počinje Evropski šampionat u veslanju, koji se do nedelje održava u Olimpijskom regatnom centru u Minhenu, a Srbiju predstavljaju petorica takmičara u tri dicipline.

Mačković i Vasić (Foto: VSS)

Leto uspeha za srpsko veslanje. Juniori su za desetku odradili svoj nastup na Svetskom prvenstvu, donevši nam zlatnu medalju u dvojcu, a sada su na red došli seniori. U četvrtak 11. jula počinje Evropski šampionat u veslanju, koji se do nedelje održava u Olimpijskom regatnom centru u Minhenu. Takmičenje u Nemačkoj okupiće 553 veslača iz 33 zemlje, veslaće se u 23 kategorije, a Srbiju predstavljaju petorica takmičara u tri dicipline.

Naš dvojac, u sastavu Miloš Vasić i Martin Mačković, pod vođstvom trenera Nikole Stojića, pokušaće da Srbiji donese novu medalju, nakon dve bronze osvojene na prvom i trećem ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa, u Beogradu i Lucernu. Zlatni tandem iz tih trka, Britanci Vin-Grifit i Džordž, biće im najveća konkurencija i na stazi u Minhenu. Tu je još i španski tandem Ordonez – Pazos, koji je u finalnoj trci dvojaca na Svetskom kupu u Beogradu za sekundu bio brži od Mačkovića i Vasića, što je bilo dovoljno z srebrno odličje.

Nikola Stojić je i trener posade dubl skula, koju čine Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik, šeste u finalnoj trci na ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa u Švajcarskoj. U ovoj disciplini neprikosnovena su čuvena braća Sinković, koja su Hrvatskoj ove sezone već donela zlatne medalje sa sve tri trke Svetskog kupa.

Naš peti veslač na ovom Evropskom prvenstvu je skifista Viktor Pivač, kojeg trenira njegov otac Lazo Pivač. Viktor je na Svetskom kupu u Lucernu osvojio prvo mesto u D finalu. Napominjemo da je u skifu na šampionatu Starog kontinenta trebalo da učestvuje i naša najbolja veslačica, Jovana Arsić, ali je ona zbog zdravstvenih problema bila prinuđena da odustane.

Sve kvalifikacione trke naših posada na pogramu su već prvog dana, u četvrtak. Dvojci (ukupno 17 posada) svoje takmičenje započinju u 10:10, trke dubl skulova (15 čamaca) u 10:50, a skifova (20 veslača) u 12:40.

  

************************************

ZANIMLJIVOSTI SA EVROPSKOG PRVENSTVA

Italijani najbrojniji

 

- Najviše takmičara u jednoj disciplini prijavljeno je u skifu, čak 20.

- Najbrojniji tim na Evropskom prvenstvu imaće Italija, koja će da se takmiči u 20 disciplina.

- Šampionati Evrope u veslanju održavaju se još od 1893. godine, po čemu su jedni od najstarijih u međunarodnom sportskom kalendaru.

************************************


Dejan ARANITOVIĆ