U subotu poslednje kolo Omladinske lige Srbije

Na dan održavanja petog kola Omladinske lige Srbije, naša „kuća veslanja“ proslavlja veliki jubilej. Naime, Veslački savez Srbije ove godine obeležava 100 godina postojanja i uspešnog razvoja veslačkog sporta

Četvrto kolo Omladinske lige Srbije, Knić (Foto: VK Palić)

Pioniri i kadeti završavaju ligaški deo sezone. U subotu 13. avgusta, na zrenjaninskoj Peskari, na programu je peto, poslednje kolo Omladinske lige Srbije u veslanju. Organizator takmičenja je Veslački savez Srbije, a suorganizator i domaćin je Veslački klub Begej 1883 iz Zrenjanina. Najbliža osvajanju pehara za ukupnog pobednika lige za 2022. godinu je Crvena zvezda, vodeća u generalnom plasmanu.

Prethodno, četvrto kolo Omladinske lige Srbije, održano je 16. jula u Kniću, na Gružanskom jezeru, a u konkurenciji devet veslačkih klubova, najviše bodova osvojili su devojčice i dečaci Crvene zvezde. Ipak, pehar za pobednika četvrtog kola osvojili su mladi veslači Danubiusa 1885 iz Novog Sada, jer su imali su najviše zlatnih medalja (četiri), jednu više od crveno-belih. Novosađani su bili najbolji u kadetskoj konkurenciji, ali su podbacili u pionirskoj, pa je klub iz Beograda ostao na prvoj poziciji tabele Omladinske lige Srbije.

Utiske sa takmičenja na jezeru koje se nalazi 50 kilometara istočno od Čačka, pored malog mesta Knić, prenela nam je Marija Horvat iz Veslačkog kluba Palić.

- Netaknuta priroda, prelepo jezero, ljubazni domaćini učinili su boravak našim veslačima još lepšim i prijatnijim. Naši najmlađi veslači su dan ranije stigli u Knić, da bi se upoznali sa stazom i da odrade finalni trening. Takmičenje je proteklo u skoro idealnim uslovima za veslače, sa veoma malo vetra. Naši veslači su i na ovom takmičenju bili veoma uspešni, iako je za neke od njih ovo bilo prvo takmičenje van Palića – rekla je Marija Horvat, PR Veslačkog kluba Palić, koji je u četvrtom kolu Omladinske lige osvojio četvrtu poziciju.

 

4. KOLO OMLADINSKE LIGE SRBIJE - SVI REZULTATI

 4. KOLO OMLADINSKE LIGE SRBIJE - FOTO GALERIJA

  

***********************************

VELIKI JUBILEJ VESLAČKOG SAVEZA SRBIJE

Srećan nam 100. rođendan

 

Na dan održavanja petog kola Omladinske lige Srbije, naša „kuća veslanja“ proslavlja veliki jubilej. Naime, Veslački savez Srbije ove godine obeležava 100 godina postojanja i uspešnog razvoja veslačkog sporta. Naš savez je pravni naslednik nekadašnjeg Jugoslovenskog veslačkog saveza, osnovanog 13. avgusta 1922. godine u Ljubljani. Osnivačkoj skupštini Saveza prisustvovali su delegati 12 veslačkih klubova iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Splita, Sušaka, Zadra, Osijeka, Karlovca, Velikog Bečkereka i Vukovara. Tada je dogovoreno da sedište Jugoslovenskog veslačkog saveza bude u Beogradu.


Prvo prvenstvo Jugoslavije održano je 8. septembra 1923. u Crikvenici, a već naredne, 1924. godine, naš Savez je primljen za vanrednog člana Svetske veslačke federacije (FISA), čiji smo redovni član postali dve godine kasnije. U maju 2006. godine, posle referenduma u Crnoj Gori, tadašnji Veslački savez Srbije i Crne Gore prestaje da postoji, a njegov kontinuitet i članstvo u međunarodnim organizacijema nastavlja Veslački savez Srbije.

Kruna rada našeg Saveza stigla je u septembru 2019, kada je Svetska veslačka federacija Srbiji dodelila organizaciju seniorskog Svetskog prvenstva 2023. godine.

***********************************


Dejan ARANITOVIĆ