Veterani Bjelajac i Kuzman na “Grand Moscow” regati

Uz konstataciju da su zadovoljni drugim, odnosno petim mesto, srpski predstavnici ne kriju oduševljenje organizacijom takmičenja i tretmanom koji su imali u ruskoj prestonici

Bjelajac Moskva 2022

Boško Bjelajac na pobedničkom postolju (Foto: privatna arhiva)

Veterani Boško Bjelajac iz VK “Tamiš” i Miloš Kuzman iz VK “Crvena zvezda” učestvovali su na “Grand Moscow” regati koja se od 3. – 5. juna održavala u ruskoj prestonici. U kategoriji muškaraca starijih od 53 godine u disciplini skif, Bjelajac je osvojio drugo mesto i okitio se srebrnom medaljom, dok je u istoj disciplini, ali u kategoriji starijih od 31 godinu, Kuzman zauzeo petu poziciju.

Uz konstatciju da su zadovoljni postignutim plasmanom, Bjelajac i Kuzman nisu krili oduševljene organizacijom takmičenja i tretmanom koji su imali u Moskvi.

- Sve je bilo fenomenalno organizovano. Koliko su se organizatori podrudili da imamo najbolje uslove za treninge pred takmičenje možda najbolje govori to što su nam obezbedili najbolje čamce i termine, a treneru bicikl. Takođe, organizatori su snosili sve troškove našeg dolaska i povratka sa regate i boravka u Moskvi – nije krio oduševljenje Kuzman.

Na pitanje da li su imali problema prilikom odlaska i povratka iz ruske prestonice s obzirom na trenutnu političku situaciju između Rusije i Ukrajine, srpski predstavnici na Moskovskoj zlatnoj regati odrično odgovaraju.

- Nikakvih problema nije bilo jer je Ruski veslački savez, takmičenje i sva propratna dešavanja u vezi sa njim, organizovao na izuzetno visokom nivou. Primetno je jedino bilo da u Moskvi nema turista kao što je to uobičajeno i da su ulice poluprazne. Veći broj ljudi primetan je bio samo kod Kremlja i na reci Moskva – kaže Kuzman.

U slobodno vreme, posle odmeravanja snaga na sportskim borilištima, dvojica srpskih predstavnika na moskovskoj regati su se družila sa ostalim takmičarima. Sa nekima od njih su razmenili kontakte kako bi mogli da razgovaraju o novinama i dostignućima u veslačkom sportu.

Kuzman Moskva 2022

Miloš Kuzman na masters regati u Moskvi (Foto: privatna arhiva)

“Grand Moscow” regata prvi put je organizovana 1965. godine i jedna je od najznačajnijih veslačkih takmičenja koje se održava u glavnom gradu Rusije. Na ovogodišnjoj 61. po redu regati, koja je održana u organizaciji Veslačkog saveza Ruske Federacije, u svim kategorijama, uključujući i studente,  takmičilo se više od 1.400 veslača iz Rusije, Belorusije, Jermenije, Uzbekistana i Kazahstana u svim kategorijama i disciplinama.

Staza na kojoj je održana “Grand Moscow” regata napravljena je 1968. godine za potrebe Olimpijskih igara koje su se tada održavale u ruskoj prestonici.

 

***************************************

REGATA U SRCU PRESTONICE RUSKE FEDERACIJE

Reka Moskva

 

Reka Moskva nalazi se u Moskovskoj i Smolenskoj oblasti u Rusiji. Leva je pritoka reke Oke i dugačka je 503 kilometra. Zamrzava se u novembru i ostaje pod ledom sve do marta ili aprila. Prestonica Ruske Federacije nalazi se na ovoj reci. Od 1937. godine, reka Moskva povezana je sa Volgom plovnim kanalom, koji gradu Moskvi omogućava rečnu vezu sa primorskim lukama.

***************************************