Marko Pucarević prvak Rusije u osmercu

Mladić sa dvojnim državljanstvom Srbije i Rusije, prvak je najveće evropske države u veslačkoj disciplini osmerac sa kormilarom za uzrast od 14 do 17 godina. Sa roditeljima živi u Moskvi i želi da karijeru nastavi u Srbiji.

Marko Pucarević

Foto: privatna arhiva

Marko Pucarević (16), mladić sa dvojnim državljanstvom Srbije i Rusije, prvak je najveće evropske države u veslačkoj disciplini osmerac sa kormilarom za uzrast od 14 do 17 godina. Na prvenstvo Rusije, „poslalo“ ga je prvo mesto, koje je u istoj disciplini, osvojio na prvenstvu Moskve sa vremenom 4:34:48.

Uspesi na prvenstvima Moskve i Rusije ga, kako kaže, nisu iznenadil i ako veslanje trenira kraće od godinu dana. Sportskim obavezama i treninzima pristupa izuzetno odgovorno i savesno, toliko da trenira i kod kuće, po planu koji su mu sastavili treneri.

- Veslanje mi je privuklo pažnju, što bi se reklo, na prvu loptu. Pogledao sam nekoliko takmičenja, izabrao klub i počeo da treniram. Oduševljen sam ovim sportom. Moju ljubav prema veslanju prepoznali su i roditelji, pa smo se preselili u mesto u kojem postoji veslački klub i u kojem imam sve uslove za bavljenje ovim sportom – kaže Marko.

Raspitivao se kakvi su uslovi za bavljenje veslanjem u Srbiji, pa su mu treneri sa kojima radi, govorili o tome da najbolje škole veslanja i klubove imaju Srbija i Hrvatske. Ovo ga je podstaklo da već izvesno vreme „istražuje“ koji bi mu srpski klub bio najadekvatniji za nastavak karijere.

- Intenzivno razmatram koje i kakve mogućnosti nude određeni veslački klubovi u Srbiji. Voleo bih da se preselim i da tamo nastavim sa treninzima i takmičenjima – odlučan je Pucarević.

Osim izuzetnih rezultata koje postiže u sportu, Marko je i odličan učenik matematičke gimnazije u Moskvi, a u svojim aktivnostima, što školskim, što sportskim, ima punu podršku roditelja.

Njegov otac Dragomir kaže da je spreman da udovolji sinovljevim željama i omogući mu da karijeru nastavi gde misli da je najbolje za njega.

- Moram da priznam da sam pomalo sumnjao da Marko i ostali članovi posade osmerca sa kormilarom mogu da osvoje prvo mesto s obzirom na to da su bili mlađi od konkurenata, ali sam se istovremeno i nadao da će se to dogoditi s obzirom na predanost kojom se ovi mladići bave sportom, koliko mu se posvećuju i sa kolikim žarom treniraju – kaže Markov otac Dragomir Pucaković.

 

******************************************

ČELNICI NACIONALNOG SAVEZA ODMAH REAGOVALI

Čestitike i poziv VSS

  

Osvojeno prvo  mesto u posadi “osmerac sa kormilarom” na prvenstvu Rusije, naše gore listu - Marku Pucareviću čestitali su Miljan Popović, predsednik Veslačkog saveza Srbije i Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije. Oni su se zahvalili i njegovim roditeljima što pružaju Marku punu podršku u želji da trenira veslanje i da veslačku karijeru nastavi u Srbiji.

- Pozivamo Marka, ukoliko je zainteresovan, da se javi selektorku srpske juniorske i kadetske veslačke reprezentacije Aleksandru Ivkoviću radi eventualnog razgovora na tu temu – kazali su  Popović i Kovačević.

******************************************