Dva polufinala, po jedno C i D finale za Srbiju na Svetskom kupu u Beogradu

Olimpijske srpske posade potvrdile su kvalitet na prvoj regati Svetskog kupa, koja je danas počela u Beogradu i trajaće do nedelje, 29. maja - dvojac bez komrilara u kojem veslaju Miloš Vasić i Martin Mačković, kao i Jovana Arsić u skifu, obezbedili su plasman u polufinale ovog takmičenja.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Martin Mačković i Miloš Vasić na Svetskom kupu u Beogradu (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

Osim ove dve posade, Srbiju su na Svetskom kupu u Beogradu predstavljali i Aleksandar Filipović i Viktor Pivač u skifu i oni će se takmičiti u C, odnosno D finalu.

Vasić i Mačković su prvi izašli na regatnu stazu na Adi Ciganliji i, kao osvajači petog mesta na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine, važili su za favorite u svojoj kvalifikacionoj grupi. Taj epitet Miloš i Martin su potvrdili - krenuli su jako, već posle prvog prolaza, na 500 metara, bili su u vođstvu koje su do kraja trke samo uvećavali. Na kraju, liniju cilja su prošli kao prvi u vremenu 6:47,15 minuta, a kako je direktno mesto u polufinalu bilo obezbeđeno za dve najbrže posade, dalje je prošla i druga posada Litvanije (Domantas Stankunas, Dovydas Stankunas), sa više od osam sekundi zaostatka za našim dvojcem - 6:55,19 minuta. Posada Srbije u polufinalu će veslati sutra, u subotu 28. maja u drugoj trci, koja je na programu od 10.11 časova. Osim Vasića i Mačkovića, za A finale će se boriti i selekcije Hrvatske, Turske, Holandije, Velike Britanije i Urugvaja, a plasman u trku za medalje obezbeđen je za tri najbrža čamca.

Jovana Arsić

Jovana Arsić opravdala očekivanja prvog dana Svetskog kupa (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

Jovana Arsić je do svog polufinala došla kroz dve trke - najpre je u kvalifikacijama zauzela drugo mesto u vremenu 7:59,05 minuta, što je značilo da će veslačica, koja je bila 15. u Tokiju na OI, plasman u nastavak takmičenja juriti kroz repesaž. Ta trka na programu je bila nešto više od četiri sata posle kvalifikacija, a naša skifistkinja je briljirala - od starta je bila u vođstvu i osvojila je prvo mesto u vremenu 7:35,79 minuta, dok je druga bila četvrta posada Kine (Zifeng Vang) sa vremenom 7:41,99 minuta. Iz ovog repesaža Jovana i kineska veslačica su prošle u polufinale, koje će biti veslano sutra u 11.05 časova. U grupi sa Arsićevom su i veslačice Bugarske, Velike Britanije, Kine, Holandije i Španije.

Aleksandar Filipović

Aleksandar Filipović (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

U muškom skifu, disciplini u kojoj je, kao i kod dama, tradicionalno najveća konkurencija na veslačkim takmičenjima, Filipović i Pivač su takođe veslali kvalifikacije i repesaž. Aleksandar je najpre u kvalifikacijama bio drugi u vremenu 7:36,33 minuta, što je značilo direktan plasman u četvrtfinale. Isti plasman ostvario je i Viktor kroz svoju kvalifikacionu trku, u kojoj je bio treći sa vremenom 7:32,39 minuta.

Viktor Pivač

Viktor Pivač (Foto: VSS/Uroš Vojnović, Jelena Stanić)

Njih dvojica su kasnije veslali u istoj četvrtfinalnoj grupi, u kojoj je plasman u polufinale bio obezbeđen za tri najbolje posade, a u uzbudljivoj završnici to su bili prva posada Velike Britanije, u vremenu 6:56,79 minuta, treća posada Bugarske (6:58,11) i Slovenija (6:58,39), dok je Filipović bio četvrti (6:59,89), a Pivač peti (7:08,78). Aleksandar Filipović će tako sutra od 9.40 časova veslati u C finalu, za plasman od 13. do 18. mesta, dok će nešto pre njega, u 9.15 časova u D finalu za plasman od 19. do 24. mesta veslati Viktor Pivač.