Tri polufinala za Srbiju na Evropskom prvenstvu u Italiji

Evropsko prvenstvo za seniore počelo je danas u Varezeu, a boje Srbije branile su četiri posade, od kojih su tri uspele da se plasiraju u sutrašnja polufinala. Do borbe za medalje pokušaće da dođu naši olimpijski dvojac bez kormilara, u kojem veslaju Miloš Vasić i Martin Mačković, zatim dubl skul sa posadom Viktor Pivač-Aleksandar Beđik, kao i Jovana Arsić u skifu. U muškom skifu Aleksandar Filipović boriće se za plasman u C finale.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić (levo) i Martin Mačković (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Naš dvojac, u kojem su krajem februara Miloš Vasić i Martin Mačković kroz izborne trke obezbedili mesta u posadi koja će nas predstavljati na Olimpijskim igrama u Tokiju, pokazao je u Italiji da je trenutno posada od koje najviše očekujemo. Miloš i Martin su to potvrdili i na startu EP, jer su direktno iz kvalifikacija u dvojcu bez kormilara, zauzevši drugo mesto u svojoj grupi u vremenu 6:38,24 minuta, obezbedili plasman u sutrašnje polufinale.

- Dogovor je bio da ne jurimo Hrvate, znali smo da će oni hteti da pokažu svima da su ovde najbolji i da će krenuti na prvo mesto. Pošto su tri posade išle dalje, dogovor je bio da Vasić i Mačković izveslaju kontrolisano, sa ciljem da budu prvi ili drugi. Sve su uradili po planu, sada čekamo polufinale maksimalno motivisani i spremni - rekao je trener srpskog dvojca, naš proslavljeni veslač i olimpijac Nikola Stojić.

Viktor Pivač i Aleksandar Beđik veslali su u drugoj od četiri kvalifikacione grupe u dubl skulu, u kojoj su zauzeli treće mesto u vremenu 6:32,72 minuta. To je značilo plasman u repesaž, s obzirom na to da je u ovoj disciplini direktan plasman u polufinale bio obezbeđen samo za pobednike grupa.

Treća je od naših posada na regatnu stazu u Varezeu izašla Jovana Arsić u skifu, koja je samo dan ranije, u finalu Evropske kvalifikacione regate, obezbedila plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Uz razmak od jednog dana, ona je u prvoj od tri kvalifikacione grupe bila četvrta u vremenu 8:34,53 minuta, što je značilo plasman u repesaž.

Poslednji je u prepodnevnom delu programa od naših veslača na stazu izašao Aleksandar Filipović u skifu, koji je, kao i Jovana, dan ranije veslao u finalu Evropskih olimpijskih kvalifikacija, gde je bio četvrti. Aleksandar je sada, na EP, u vremenu 8:13,45 minuta kroz cilj prošao kao peti, što je takođe značilo da će do polufinala pokušati da dođe kroz repesaž.

POPODNEVNE TRKE

Dubl skul je izveslao, najblaže rečeno, fantastičnu trku u repesažu - Pivač i Beđik su osvojili prvo mesto u grupi, u vremenu 6:33,47 minuta i plasirali se u sutrašnje polufinale. Naši momci su vodili od prvog prolaza, od 500 metara, i nisu ispuštali prednost do kraja trke.

Mora se istaći da je ovo odličan rezultat, jer je naš dubl tek na početku uveslavanja - posada je formirana pre jedva tri nedelje, što je, u konkurenciji daleko iskusnijih posada ogromno iznenađenje, koje naročito dobija na značaju ako kažemo da su Pivač i Beđik u ovoj trci bili bolji od svetskih vicešampiona Ronana Birna i Filipa Dojla, srebrnih Iraca sa poslednjeg SP iz 2019. (prošle godine SP nije održano zbog pandemije korone). Irci su na kraju u repesažu imali skoro tri sekunde zaostatka za našim momcima, završivši trku u vremenu 6:36,22 minuta.

Viktor Pivač i Aleksandar Beđik

Viktor Pivač (levo) i Aleksandar Beđik (Foto: VSS/Lazo Pivač)

- Tek smo na pola puta što se tiče ovog Evropskog prvenstva... Prosto, kad je nova posada jednostavno ne zna čovek šta ga čeka. Momci su se u repesažu perfektno pokazali - znali smo da prva dva ulaze među 12 najboljih, a bilo je dosta respektabilnih ekipa. Pogotovo je tu iskakala Irska i strategija je bila da se proba parirati njima, ali momci nisu mogli da odole kad su im već ritam i zaveslaji išli tako, pa su stigli do prvog mesta. To je samo uvod, da li će biti dobro i dalje, to će se pokazati sutra u polufinalu, jer ovde ima dosta uveslanih posada, koje su godinama zajedno i videli smo da su odlično pripremljeni. Na osnovu onog što su Viktor i Aleksandar danas pokazali, izgleda da smo uhvatili priključak - ne bih sad mogao da kažem za koji je krajnji rezultat to dovoljno, ali je dovoljno za nadu da možemo da napadnemo A finale i plasman u borbu za medalje - zaključio je trener našeg dubl skula Lazo Pivač.

Nedugo posle dubla, na stazu je izašla Jovana Arsić, koja je u repesažu bila druga, u vremenu 8:02,18 minuta - a kako je plasman u sutrašnje polufinale bio obezbeđen za tri najbrža čamca, naša veslačica je ovim rezultatom ušla među 12 najboljih na EP.

Nažalost, Aleksandar Filipović nije uspeo da dođe do polufinala kroz repesaž - on je u svojoj grupi bio treći, u vremenu 7:13,46 - a kako su samo dva najbrža čamca nastavljala put ka borbama za medalje, naš veslač je svojim rezultatom obezbedio učešće u trci u kojoj će se boriti za C finale (za plasman od 13. mesta na EP).

Svi naši takmičari će na regatnu stazu u Varezeu izaći i sutra, u subotu 10. aprila, a ako jak vetar ne bude poremetio planove, Evropsko prvenstvo nastavlja se prvim trkama od 9 časova.