Jovana Arsić ispunila normu za Olimpijske igre u Tokiju!

Na Evropskoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati, koja je danas završena u Varezeu, naša veslačica Jovana Arsić je u ženskom skifu ispunila olimpijsku normu i tako se pridružila muškom dvojcu bez kormilara, koji će takođe predstavljati Srbiju na OI u Tokiju predstojećeg leta.

Jovana Arsić

Jovana Arsić preko Varezea stiže do Tokija (Foto: Dušan Kovačević)

Osim Arsićeve, koja je u A finalu danas osvojila treće mesto, na evropskim kvalifikacijama za OI predstavljao nas je i Aleksandar Filipović, koji je u A finalu muških skifova zauzeo četvrto mesto, a viza za Tokio mu je izmakla za jednu sekundu.

Jovana je imala težak zadatak u Italiji, a činjenica da olimpijsku normu u finalu nije ispunila ni Grkinja Aneta Kiridu, bronzana sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva - koja je u ovim kvalifikacijama osvojila prvo mesto upravo u grupi u kojoj se takmičila i naša veslačica - jasno govori kakvu je konkurenciju Arsićeva morala da pobedi kroz kvalifikacije, polufinale i finale da bi obezbedila put u Tokio.

Ipak, kad je bilo najteže, naša veslačica je bila na visini zadatka - u A finalu je mesta za Olimpijske igre bilo za tri najbrža čamca, a Jovana je sa vremenom 7:42,41 minut zauzela treće mesto, dok su brže od nje bile prvoplasirana Ruskinja Hana Prakatsen (7:30,57) i drugoplasirana Dijana Dimčenko iz Ukrajine (7:41,30). Četvrto mesto zauzela je Lovisa Klason iz Švedske (7:44,82), peta je bila Eva Karpinen iz Finske (7:52,47), dok je poslednje, šesto mesto, zauzela pomenuta Grkinja Kiridu (7:58,05).

- Finalnu trku sam izveslala maksimalno fokusirano i sa uživanjem na neki način, jer ono što sam mogla da uradim u tom trenutku ja sam uradila. Što se tiče prethodne dve trke, bile su dosta drugačije od finalne. Mislim da sam iz trke u trku napredovala i da sam na kraju, kada je bilo najznačajnije, izveslala kako treba - zadovoljno je konstatovala Arsićeva.

Put do Olimpijskih igara bio je težak, ne samo zbog konkurencije u Varezeu, već i zbog čitave situacije sa koronavirusom, koja je uticala posredno i na Jovanu.

- Celokupni period mojih priprema posle Evropskog prvenstva prošle godine je bio dosta turbulentan. Početkom februara sam bila bez trenera Dušana Kovačevića jer je dobio koronu i bio u bolnici - bukvalno je iz bolničkog kreveta došao tri i po nedelje pred ovo takmičenje. Mislim da je to bilo dosta značajno za mene, jer ne znam da li bih uspela da ostvarim ovaj rezultat i da se podignem psihički. U svakom slucaju, uspeli smo. Sada nas očekuje nastavak takmicenja i start na Evropskom prvenstvu koje počinje već sutra, tako da ću probati da se fokusiram na to - zaključila je Jovana.

Dušan Kovačević i Jovana Arsić

Dušan Kovačević i Jovana Arsić u Varezeu po osvajanju olimpijske norme (Foto: VSS)

Kad je reč o našem drugom predstavniku na ovim evropskim OI kvalifikacijama, Aleksandar Filipović je danas morao da vesla dve trke - zbog organizacije takmičenja i činjenice da su zbog jakog vetra trke odlagana i u utorak i u sredu, muški skifovi su najpre ranije ujutru veslali polufinala, da bi par sati kasnije izašli na regatnu stazu u B i A finalu. Aleksandar je bio treći u polufinalu, što mu je obezbedilo učešće u trci za borbu za plasman u Tokio, ali je, nažalost, bio četvrti u A filanu sa vremenom 7:02,22 minuta.

Plasman u Tokio obezbedila su tri najbrža skifa - Grk Stefanos Duskos (6:52,22), Rus Aleksandar Vjazovkin (6:54,62) i Mađar Bendeguz Petervari Molnar (7:01,17), dok je peto mesto osvojio Lukas Rajm iz Austrije (7:09,03), a šesto Turčin Onat Kazakli (7:22,70).

- Pripreme za Vareze su bile dobre, malo je falilo sparinga, ali sve u svemu su bile dobre. Koliko je korona uticala na sve, ne znam tačno, ali imala je dosta uticaja jer sam bio van treninga mesec dana zbog nje. Olimpijska norma u Varezeu je izmakla za jako malo i meni je krivo, ali sada nema vremena za razmišljanja o tome, sada treba da se vidi kako se ubrzati za Lucern, za poslednju olimpijsku kvalifikacionu regatu, jer će tamo biti još teže doći do norme. Što se tiče Evropskog prvenstva koje počinje sutra, nisam još razmišljao o tome zbog ovog prethodnog takmičenja koje je završilo danas, ali probaću da se plasiram na što bolje mesto, da što bolje izveslam trke, jer mi tako nešto treba - istakao je Filipović.

A zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, odlaganja i premeštanja takmičenja, Vareze će od sutra biti i domaćin Evropskog prvenstva o kojem je pričala Jovana Arsić - ona i Filipović su tu dočekali i pridružili se posle završenog takmičenja ostatku naše reprezentacije, koju čine još dve muške posade - dvojac bez kormilara sa posadom Miloš Vasić-Martin Mačković i dubl skul u kojem veslaju Viktor Pivač i Aleksandar Beđik.

Jovana Arsić

Jovana Arsić (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)