Srpski reprezentativci sutra putuju u Vareze na Evropsko prvenstvo

Odmah po završetku Evropskih olimpijskih kvalifikacija, italijanski Vareze biće domaćin Evropskog prvenstva, koje je na programu od 9. do 11. aprila. Na to takmičenje sutra, u sredu 7. aprila, putuju i srpski reprezentativci, tačnije dve posade - dvojac bez kormilara (Miloš Vasić, Martin Mačković) i dubl skul (Aleksandar Beđik, Viktor Pivač), uz trenere Nikolu Stojića i Laza Pivača.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić i Martin Mačković (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Miloš Vasić i Martin Mačković su deo posade koja je krajem februara u Atini na izbornim trkama obezbedila plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Njih kao trener vodi naš proslavljeni veslač, olimpijac Nikola Stojić.

- U Varezeu će biti većina veslača koji su glavni konkurenti za osvajanje medalja na Olimpijskim igrama, uključujući Hrvate, Rumune, Italijane i Holanđane - prve četiri reprezentacije sa prošlogodišnjeg Evropskog prvanstva. Od najjačih, tu fale samo zemlje koje su van Evrope - Australija i Novi Zeland, možda i Kanda... Uglavnom, očekujem da su pomenute četiri evropske selekcije glavni konkurentni. Mi smo do sada odradili sve po planu, Miloš i Martin se dobro osećaju, spremni su i željni trke. Ne možemo da obećamo rezultat i plasman, ali da će biti žestoka borba, to obećavamo. Što je najbitnije, zdravi su i veoma motivisani za postizanje što boljeg rezultata. Meni je ovo treća regata kao trenera Vasića i Mačkovića - imali smo do sada Izbornu regatu, takmičenje u Kupu i sad Evropsko prvenstvo, nadam se da će biti i treća sreća - rekao je na kraju Nikola Stojić.

Aleksandar Beđik i Viktor Pivač čine novu posadu, dubl skul koji je tek nedavno počeo da trenira zajedno. Izvesno je da ih u Varezeu čekaju velika iskušenja, a njihov trener Lazo Pivač veruje da će oni dati sve od sebe u konkurenciji sa znatno iskusnijim rivalima.

- Njih dvojica su zajedno u dublu veoma kratko vreme, za dve sedmice rada teško je reći kakvi su im dometi na ovom Evropskom prvenstvu. Ovo njihovo učešće je sa glavnim planom i ciljem da sredinom maja pokušaju da napadnu olimpijsku normu u Lucernu. Sa tom idejom se ide na Evropsko prvenstvo i to je plan stručnog savetnika Veslačkog saveza Srbije Đovanija Postiljonea koji smo usvojili. Jasno je da je ovo bilo kratko vreme da se Aleksandar i Viktor uveslaju, ali nadam se da će biti sposobni da prikažu određeni nivo kvaliteta i da pariraju mnogo iskusnijim posadama. Konkurencija u Varezeu će biti nesvakidašnja za dubl skulove, jer se za Evropsko prvenstvo prijavilo čak 25 posada, maltene isto koliko i skifova, kojih će biti 26. To takođe govori koliko ih veliki izazov očekuje, ali dobro, njih dvojica su zdravi i spremni, pa ćemo videti šta mogu da pruže - zaključio je Lazo Pivač.

Ovim posadama, dvojcu i dublu, u Varezeu će se pridružiti - tačnije dočekaće ih - Jovana Arsić i Aleksandar Filipović, koji se u skifovima u istom italijanskom gradu trenutno takmiče na Evropskim olimpijskim kvalifikacijama. Po završetku tog takmičenja i njih dvoje će ući u reprezentaciju koja će predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu.