Održana I regata Kupa Srbije i I kolo Omladinske lige Srbije, Partizan najbolji na startu

U subotu, 3. aprila 2021, na Savskom jezeru na Adi Ciganliji u Beogradu je održana 1. regata Kupa Srbije i 1. kolo Omladinske lige Srbije u veslanju. Organizator ovog sportskog događa na kojem je učestvovalo 175 takmičarskih posada sa oko 200 veslača i veslačica iz 13 veslačkih klubova i 1 sportskog veslačkog udruženja, uz poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije širenja virusa korona, je bio Veslački savez Srbije.

veslanje

Foto: Z. Blašković/J. Tešmanović

- Ovom regatom Veslački savez Srbije je otvorio takmičarsku veslačku sezonu na vodi. Iako nam vreme nije bilo u potpunosti naklonjeno jer je padala kiša i duvao vetar, kao organizatori smo veoma zadovoljni održanim takmičenjem, odazivom klubova i učešćem velikog broja veslačkih posada. Zbog mera predostrožnosti publike nije bilo, a samo takmičenje je održano bez greške. Svi klubovi su izrazili zadovoljstvo organizacijom regate i rezultatima koje su postigle veslačke posade na početku takmičarske sezone na vodi. Na ovom jednodnevnom takmičenju u Beogradu imali smo prilike da u prepodnevnom delu programa ispratimo 8 kvalifikacionih trka u isto toliko disciplina u kojima su se takmičile 94 veslačke posade u 18 kvalifikacinih grupa. U poslepodnevnom programu održano je 26 finalnih trka sa 28 disciplina i sa učešćem 123 takmičarskih posada u kojima su takmičili i neki od najboljih seniora i juniora odnosno članovi veslačke reprezentacije Srbije. Među njima je bila i veslačka posada koja će predstavljati Srbiju na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, a u čijem sastavu su seniori Miloš Vasić i Martin Mačković. Osim perjanice vrhunskog veslačkog sporta, na takmičenju u subotu na Adi Ciganliji smo videli da srpsko veslanje ima budućnost jer su odlične rezultate pokazali kadeti i pioniri iz nekoliko klubova iz cele Srbije - izjavio je nakon održanog takmičenja Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

Nakon prve regate u kadetskoj konkurenciji koja se boduje u okviru Kupa Srbije prvo mesto je zauzeo Veslački klub "Partizan" iz Beograda sa 61,89 boda, na drugom je Veslački klub "Danubius 1885" iz Novog Sada sa osvojenim 21 bodom, a na trećem mestu se nalazi Veslački klub "Smederevo" sa 16,50 bodova.

veslanje

Foto: Z. Blašković/J. Tešmanović

U pionirskoj kategoriji koja se boduje u okviru Omladinske lige Srbije, na početku takmičarske sezone na prvom mestu se nalazi Veslački klub "Crvena Zvezda" iz Beograda sa 27 bodova, na drugom je Veslački klub "Palić" iz Subotice sa 16 bodova, a sa bodom manje (15 bodova) na trećem mestu je Veslački klub "Partizan" iz Beograda.

U seniorskoj kategoriji najbolji je bio Veslački klub "Partizan" (18 bodova), a odmah za njim su veslački klubovi "Grafičar" (9,50 bodova) i "Crvena Zvezda" (8 bodova) svi iz Beograda.

Isto važi i za juniorsku kategoriju u kojoj je "Partizan" sa 40,25 bodova zazuzeo šampionsku, "Crvena Zvezda" sa 20,75 bodova vicešampionsku poziciju, a "Grafičar" sa 13,75 bodova treće mesto.

U ukupnom plasmanu nakon prvog takmičenja na vodi prvu poziciju drži "Partizan", dok ga u stopu prate "Crvena Zvezda", "Danubius 1885", "Grafičar" i "Palić".

Ovo takmičenje je održano uz podršku JP "Ada Ciganlija", a sledeće takmičenje je na programu 17. i 18. aprila, kada će se takođe na Savskom jezru susresti ponovo veslačke posade u okviru tradicionalne Beogradske internacionalne veslačke regate "Trofej Beograda" koju organizuju Veslački savez Srbije i Veslački savez Beograda.