Evropske olimpijske kvalifikacije: Jovana Arsić već u A finalu, Filipović u polufinalu

Odlične vesti stigle su iz Italije, u kojoj su danas počele Evropske olimpijske kvalifikacije, na kojima učestvuju i dva srpska skifa. Već prvog dana Jovana Arsić je u ženskoj konkurenciji izborila plasman u A finale i borbu za jednu od tri olimpijske norme, koliko ih je obezbeđeno za dame na ovom takmičenju, dok će se kroz polufinale za istu priliku boriti i Aleksandar Filipović.

Jovana Arsić

Jovana Arsić (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Prva je na regatnu stazu u Varezeu u prepodnevnom terminu danas izašla Arsićeva, koja je u kvalifikacijama, u jako teškoj grupi povela i držala vodeće mesto do 1.500 metara. Za direktan plasman u A finale bilo je neophodno osvojiti prvo mesto, a Jovanu je sve vreme na oku držala Grkinja Aneta Kiridu, bronzana sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u ovoj disciplini, i apsolutni favorit ne samo za osvajanje jedne od olimpijskih viza, već i za prvo mesto ovde u Varezeu.

U poslednjoj četvrtini trke Grkinja je taj epitet favorita potvrdila, pa je prva prošla kroz cilj, dok je Arsićeva, kao drugoplasirana, obezbedila mesto u polufinalu koje je veslano istog dana.

Naša veslačica je i popodne ponovila sjajno izdanje iz prve trke, ali sada nije prepuštala vodeće mesto - iako je mesta u A finalu bilo za dve najbolje takmičarke iz polufinala, Jovana je bila prva pa će u sredu, 7. aprila od 9.45 časova, veslati za plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Olimpijsku vizu obezbediće tri najbolje plasirane skifistkinje iz A finala.

Sa druge strane, Aleksandar Filipović je u kvalifikacijama u muškom skifu danas zauzeo treće mesto, što znači da je obezbedio direktan plasman u polufinale - kod muškaraca nije bilo direktnog plasmana u A finale iz kvalifikacija. Aleksandar će imati teži zadatak, jer je muško polufinale u kojem on učestvuje na programu u sredu, 7. aprila u 8.30 časova. Iz polufinala tri najbolje posade idu u A finale, koje je na programu istog dana sa početkom od 10.50 časova. I u muškoj konkurenciji, kao kod dama, olimpijsku vizu obezbediće tri najbolje plasirana veslača iz A finala.

Trener Jovane Arsić, Dušan Kovačević, kratko je prokomentarisao današnje izdanje naših takmičara, zadovoljan ostvarenim.

- U današnjim trkama Filipović je direktno izborio mesto u polufinalu. U sredu će imati i polufinale i nakon par sati finale! Jovana je imala težak put da uđe u finale, jer je u kvalifikacijama morala da bude prva. Završila je druga, iza Grkinje trećeplasirane u Evropi. U polufinalnoj trci, par sati nakon prve, pobedila je u svojoj grupi i izborila mesto u finalu. U sredu će nastupiti u finalnoj trce, gde prva tri mesta vode na Olimpijske igre - istakao je Kovačević.