Sutra u Varezeu počinju evropske olimpijske kvalifikacije, Srbija se takmiči sa dva skifa

Italija će od ponedeljka do srede (5. - 7. april) biti domaćin Evropske olimpijske i paraolimpijske kvalifikacione regate, na kojoj će veslači i veslačice sa Starog kontinenta koji do sada nisu obezbedili plasman na Olimpijske igre u Tokiju imati prilike da to ostvare. Na ovom takmičenju, koje se održava u jeku pandemije koronavirusa, predstavnike ima i Srbija, a šansu da izbore olimpijsku vizu imaju naši muški i ženski skif.

Jovana Arsić

Jovana Arsić se priprema za prve trke u Varezeu (Foto: VSS)

Put Varezea otišli su Aleksandar Filipović i Jovana Arsić, sa trenirima Aleksandrom Smiljanićem i Dušanom Kovačevićem i fizioterapeutom Markom Bundalom. Kasnije tokom dana trebalo bi da bude održan i žreb za trke, a ono što je do sada poznato jeste činjenica da će Aleksandar i Jovana imati žestoku konkurenciju u Italiji.

U muškom skifu, naime, prijavljeno je 16 takmičara, od kojih je čak 11 učestvovalo na Evropskom prvenstvu održanom prošle godine u oktobru prošle godine. Najbolji među njima tada je bio Grk Stefanos Duskos, koji je na EP u Poljskoj zauzeo peto mesto, pa i sada važi kao jedan od favorita za plasman u Tokio. Uz njega, stručnjaci ističu i iskusne Izraelca Danija Fridmana i Lukasa Rajma iz Austrije, a Filipović će, uz njih i ostale veslače, "juriti" jedno od prva tri mesta koja obezbeđuju normu za Olimpijske igre.

Aleksandar Filipović

Aleksandar Filipović (Foto: Arhiva/VSS)

Kod dama je u skifu prijavljeno 11 veslačica, a svakako je najveći favorit za ispunjenje olimpijske norme Grkinja Aneta Kiridu, koja je na pomenutom EP u Poljskoj prošle godine osvojila bronzanu medalju. Kao potencijalne putnice za Japan pominju se i iskusne Dijana Dimčenko iz Ukrajine i Eva Karpinen iz Finske, a Arsićeva će se u toj konkurenciji takođe boriti za jedno od prva tri mesta koja vode na OI u Tokio.

Prve trke treba da budu veslane sutra, u ponedeljak 5. aprila. Ženski skifovi startovaće od 10.20, a muški od 10.34 časova.