Nema više dilema: Vasić i Mačković u sjajnoj majstorici izborili mesto u posadi za Olimpijske igre

Posle uzbudljivih izbornih trka, koje su naši reprezentativci izveslali u Atini, rešene su sve nedoumice oko posade koja će nas predstavljati u muškom dvojcu bez kormilara na Olimpijskim igrama u Tokiju - Miloš Vasić i Martin Mačković su, posle jučerašnjih 1:1, u današnjoj majstorici bili bolji od Viktora Pivača i Veselina Savića i zasluženo dobili priliku da predstavljaju Srbiju na najvećoj planetarnoj sportskoj smotri.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić (levo) i Martin Mačković na izbornim trkama u Atini (Foto: VSS)

Vasić i Mačković su u trci koja je odlučivala o sastavu ekipe olimpijskog dvojca za Tokio stazu prešli za 6:27,52 minuta, dok su Pivač i Savić štopericu zaustavili na 6:29,86 minuta.

- Završen je izborni krug. Na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u dvojcu će nas predstavljati Miloš Vasić i Martin Mačković. Pre EP u Italiji na programu je Evropska kvalifikaciona olimpijska regata, na kojoj će normu za OI pokušati da izbore Aleksandar Filipović u muškom skifu, koji je ovde u Atini stekao to pravo kroz izborne trke, i Jovana Arsić u ženskom skifu - rekao je koordinator seniorskih selekcija Aleksandar Ivković.

Pomenuta Evropska kvalifikaciona olimpijska regata je na programu u Varezeu od 5. do 7. aprila, dok će Evropsko prvenstvo u istom gradu biti održano od 9. do 11. aprila (ovakvom rasporedu je, naravno, kumovala pandemija koronarivursa). U Atini je u izbornim trkama učestvovalo još naših takmičara - osim pomenutih Pivača i Savića u dvojcu, u skifu su slabiji od Filipovića bili Aleksandar i Nenad Beđik i Dušan Slavnić. Svi oni, uz Filipovića, biće kandidati za posade za Evropsko prvenstvo, o čemu će odlučivati stručni savetnik Veslačkog saveza Srbije Đovani Postiljone.

Aleksandar Filipović

Aleksandar Filipović (Foto: VSS)

- Dvojac je za sada jedina definitivna posada. Videćemo još narednih dana, uz konsultacije sa Postiljoneom, kako će to da izgleda za Evropsko prvenstvo... Do tada, mora da se istakne da su izborne trke dvojaca u Atini bile izuzetno jake i dobre, ali da ima još dosta da se radi. Jasno je da je konačan cilj što bolji plasman dvojca na Olimpijskim igrama, ali je cilj i da kroz predstojeće kvalifikacije pokušamo da izborimo još neku normu za Tokio. Jer, ne treba zaboraviti, posle ovih pomenutih takmičenja u aprilu, biće napravljene i posade za Finalnu olimpijsku kvalifikacionu regatu u Lucernu od 16. do 18. maja, takođe kroz saradnju sa Postiljoneom - zaključio je Ivković.


Trener dvojca koji je u izbornim trkama u Atini "overio" vizu za Tokio, naš proslavljeni reprezentativac i višestruki olimpijac Nikola Stojić, bio je zadovoljan činjenicom da je srpsko veslanje dobilo više veslača koji se ravnopravno takmiče za plasman na Olimpijske igre.

- Oba dvojca su postigla odlične rezultate u sve tri trke, bila je veoma mala razlika. Prve dve jučerašnje trke nisu bile taktički dobro određene - Vasić i Mačković su previše gubili na 1.000 metara, pa su morali da stižu Pivača i Savića. U prvoj trci su ih stigli i prestigli, ali u drugoj su rivali napravili preveliku razliku i nisu uspeli da ih stignu. U današnjoj, trećoj trci, promenili smo taktiku, nismo im dozvoli da izbiju mnogo ispred - jesu poveli, ali vrlo malo, do 1.000 metara, i tad je bio plan da se krene - Miloš i Martin su sve odradili kako smo se dogovorili i rezultat nije izostao - rekao je Stojić.

Naša ekipa iz Atine se u ponedeljak vraća u Beograd, gde će biti nastavljene pripreme za naredne izazove u sezoni.