Održane izborne trke za A reprezentaciju: Skif ubedljiv, kod dvojaca odluka pada sutra

Najbolji srpski takmičari veslali su danas u Atini u izbornim trkama, kojima se određuje sastav reprezentacije, odnosno posade koje će nas predstavljati na Olimpijskim igrama (za sada imamo sigurno učešće muškog dvojca bez kormilara), kao i na kvalifikacionim regatama za OI, kroz koje bi Srbija mogla da izbori još neku normu za najveće sportsko takmičenje na svetu.

Aleksandar Filipović

Aleksandar Filipović (Foto: VSS)

Situacija u Grčkoj sa koronavirusom je napeta, naša selekcija je u neku ruku razdvojena - takmičari su sa trenerima izolovani na regatnoj stazi, gde imaju sve uslove za rad, dok je koordinator za seniorske selekcije Aleksandar Ivković i dalje u karantinu, u hotelu udaljenom 15 minuta od ostatka ekipe. Na sreću, i on i svi ostali članovi naše ekspedicije u Atini su dobrog zdravlja.

Ipak, Ivković zbog epidemiološke situacije nije mogao da prisustvuje trkama, ali je dobio izveštaje i rezultate od naših trenera. Da podsetimo, danas su se u konkurenciji sa veslačima i veslačicama iz Grčke, Rusije i sa Kipra, trkali naši muški dvojci bez kormilara (za sastav posade koja će nas predstavljati na OI) i muški skifovi (za sastav posade koja će učestvovati na evropskim kvalifikacijama za OI), dok je Jovana Arsić u ženskom skifu veslala van konkurencije.

Najveća uzbuđenja očekivali smo u dvojcima, jer se u njima Miloš Vasić i Martin Mačković s jedne, i Viktor Pivač i Veselin Savić s druge strane, bore za kartu za Tokio. Svi naši takmičari danas su veslali u dve trke, prepodne i popodne, a dvojci nisu razočarali - situacija se prilično "zakuvala" nakon prvog dana, naročito kad se uzme u obzir da će plasman na OI obezbediti posada koja prva ostvari dve pobede.

- Posle prvih izbornih trka je 1:1 u dvojcima, a u skifu je Aleksandar Filipović dva puta pobedio, i u prepodnevnoj i u popodnevoj trci, i on će se u ovoj disciplini takmičiti u Varezeu u Italiji. Bilo je vetrovito prethodnih dana, ali je jutros odlučeno da su se stekli uslovi da trke budu održane, iako veslači nisu izlazili na vodu ni u četvrtak, ni u sredu posle podne. U svakom slučaju, u dvojcima je izjednačena borba i sutra ujutu će pasti konačna odluka - rekao je Ivković.

Inače, posle prepodnevne trke sa 1:0 poveli su Vasić i Mačković (rezultate možete da pogledate ovde), dok su popodne Pivač i Savić izjednačili na 1:1 (rezultate možete da pogledate ovde).

Osim Filipovića, kandidati za reprezentativni dres u skifu bili su i Aleksandar i Nenad Beđik, kao i Dušan Slavnić. U prepodnevnoj trci Filipović je u odnosu na prvog pratioca bio brži 7 sekundi (rezultate možete da pogledate ovde), dok je u popodnevnoj trci imao prednost od 6 sekundi u odnosu na drugoplasiranog kolegu iz reprezentacije (rezultate možete da pogledate ovde).

Pri tome, mora se napomenuti da bi preko Varezea Filipović mogao da stigne i do Olimpijskih igara, jer će početkom aprila u tom italijanskom gradu biti održana dva velika takmičenja - Evropska olimpijska kvalifikaciona regata (5-7. aprila) i Evropsko prvenstvo (9-11. aprila).

Koordinator za seniorske selekcije mogao je danas da dobije sliku trenutne forme naših reprezentativnih kandidata, mada je potrebno još vremena da se u ovo doba korone sve "kockice poklope".

- Nisam zadovoljan time što zbog bolesti jedan deo reprezentativaca nije mogao da trenira, odnosno slabije se treniralo u novembru i decembru, ali su se ekipe sastavile, pokazale to što su pokazale i danas smo videli koliko je to - zaključio je Ivković.

Posle prvog izbornog dana poznato je, dakle, da će nas u muškom skifu u Varezeu predstavljati Aleksandar Filipović, dok će uslovno rečeno značajnija odluka - o posadi dvojca koji će se takmičiti na OI u Tokiju - biti doneta u "majstorici", u trećoj trci koju će naši veslači imati sutra, u subotu 27. februara.