Generalna proba za Čungju

U petak, 12. jula 2013, u Lucernu počinje Svetski kup koji će biti poslednja velika provera za Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji krajem avgusta. Srbiju u Švajcarskoj predstavljaju dve posade dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. Beđik: Držimo se naše taktike koja nam je ove sezone donela mnogo uspeha. Marjanović: Sa svima možemo ravnopravno da se nosimo

Lucern će od 12. do 14. jula 2013. biti domaćin Trećeg, poslednjeg, ovogodišnjeg Svetskog kupa koji će ujedno biti i generalna proba za najveće i najjače veslačko takmičenje u 2013. – Svetsko prvenstvo za seniore u Južnoj Koreji (25. avgust – 1. septembar). Tradicionalna veslačka regata u Švajcarskoj okupiće krem svetskog veslanja. Među 648 takmičara u 268 posada iz 43 zemalja naći će se i dva srpska čamca – dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. Naši reprezentativci su u Lucern otputovali u sredu, tamo su odradili već jedan trening, i sa nestrpljenjem očekuju kvalifikacije u petak.

U dvojcu bez kormilara prijavljena je 21 posada a osim Britanaca veslaće svi najjači čamci u ovoj disciplini. Biće tu olimpijski pobednici Novozelanđani Marej i Bond, srebrni iz Londona Francuzi Šardi i Mortele, evropski viceprvaci Poljaci Goterski i Godek, osvajči bronze u Sevilji Holanđani Hamburger i Stinman... Naši Beđik i Stojić briljiraju ove sezone. Osim finala Mediteranskih igara u Turskoj, na kojima su osvojili srebro, nisu izgubili nijednu zvaničnu trku u 2013, a u Sevilji su se ovekovečili titulom evropskih prvaka.

– Pokušaćemo u Lucernu da izvučemo svoj trenutni maksimum i da, nadam se, sa dobrim rezultatom dočekamo svetski šampionat u Južnoj Koreji. Čamac ide odlično. Rezultati koje smo postizali u poslednje vreme su bolji u odnosu na Sevilju gde smo osvojili zlato i zbog toga možemo sa optimizmom da očekujemo početak takmičenja u Lucernu. Konkurencija će biti jaka i tačno ćemo videti šta nas čeka i u Čungjuu. Biće tu ekipa sa kojima ove godine nismo ukrštali koplja kao što su Južnoafrikanci koji su prijavili dva čamca. Međutim, bez obzira na rivale i njihove stilove veslanja moramo da se držimo naše oprobane taktike koja nam je ove godine donela pregršt sjajnih rezultata. Takođe, videćemo i gde smo u ovom trenutku u odnosu na olimpijske pobednike Novozelanđane Mareja i Bonda, svetske rekordere i godinama dominantne veslače u ovoj disciplini. Ako bismo uspeli da budemo u 10 sekundi sa njima znali bismo da smo na odličnom putu. U svakom slučaju plasman u finale je nešto što bismo morali da ostvarimo a nakon toga i medalja ne bi bila daleko – kazao je mlađi član dvojca Nenad Beđik i dodao – Jedna od stvari na koju smo posebno obratili pažnju u poslednje vreme jeste da se sačuvamo od povreda. Uspeli smo u tome. Ostavarili smo kontinuitet treninga a i dalje napredujemo. S obzirom da je poslednja provera za Južnu Koreju rezultati svih posada u Lucernu će imati i jak psihološki uticaj na nastup na Svetskom prvenstvu. I zbog te činjenice ovaj Svetski kup ima posebno veliki značaj jer nije nebitno s kojim rezultatom ćeš se pripremati i otići u Čungju.

Poput Beđika i Stojića i Marjanovića i Filipovića u Lucernu očekuje težak posao, uprkos činjenici da je u dubl skulu (11) prijavljeno gotovo duplo manje posada nego u dvojcu bez kormilara.

– Ove sezone imali smo i uspona i padova. Posle odličnog starta podbacili smo u rezultatskom smislu na Evropskom prvenstvu u Sevilji zbog peha u polufinalu. Ipak, to nas nije demotivisalo. Naprotiv. Nastavili smo snažno da treniramo i nagrada je stigla na Mediteranskim igrama u Turskoj na kojoj smo osvojili srebro. Važnije od odličja jeste činjenica da smo povratili poverenje stručnog štaba koji nas je uvrstio na spisak za Svetsko prvenstvo. Lucern će upravo biti jedna od najvažnijih provera za Južnu Koreju. Iako posle Svetskog kupa ima dosta vremena, i da se podigne ali i da se pokvari forma, rezultat u Švajcarskoj će u svakom slučaju biti odredica za završne pripreme za veslački događaj godine. Aleksandar i ja od početka sezone vredno treniramo. Trudimo se da iz treninga u trening podižemo brzinu. Nedavno smo i dobili novi čamac samo za nas dvojicu što je svakako motiv više u daljem radu – istakao je Marjanović koji je tri dana pred odlazak u Lucern pomagajući u nevolji komšinici koja živi u stanu ispod njegovog doživeo povredu. – Na sreću terapije su brzo urodile plodom i spreman sam za početak Svetskog kupa. U Lucernu nas očekuje paklena konkurencija a dovoljno je reći da od 11 čamaca koji su prijavljeni u dubl skulu čak devet je učestvovalo lane na Igrama u Londonu. Mislim da sa svima možemo da se nosimo. Ukoliko odveslamo na našem maksimalnom nivou nema tog čamca od kojeg bi trebalo da se pribojavamo. Ipak, mislim da sve posade imaju podjednake šanse za plasman u finale ali i za osvajanje medalje pa će sitnice odlučiti.