Nepoznanica samo sastav teškog četverca

Na Svetskom prvenstvu za seniore u Južnoj Koreji (25. avgust 1. septembar 2013) Srbiju će predstavljati dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić, dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, ženski dvojac bez kormilara Iva Obradović, Ivana Filipović i četverac bez kormilara čiji će sastav biti poznat posle Izborne regate na Srebrnom jezeru početkom avgusta

Polako ali sigurno se bliži najznačajnije i najjače veslačko takmičenje u 2013. – Svetsko prvenstvo za seniore u Južnoj Koreji (25. avgust – 1. septembar). Predstojeći Svetski kup u Lucernu koji će se održati od 12. do 14. jula a na kojem će našu zemlju predstavljati dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, koji su u sredu otputovali u Švajcarsku, biće praktično i generalna proba za Čungju. I sastav srpske veslačke reprezentacije za šlagort sezone gotovo da je dobio konačnu konturu. Već je poznato da će Srbiju na planetarnom šampionatu u Istočnoj Aziji predstavljati četiri posade, a sastav tri je već skrojen. To su ovogodišnji evropski prvaci i mediteranski viceprvaci u dvojcu bez kormilara Nenad Beđik i Nikola Stojić, osvajači srebra u Adani u dubl skulu Marko Marjanović i Aleksandar Filipović i evropske vicepvakinje u dubl skulu iz Plovdiva 2011. Iva Obradović i Ivana Filipović koje će se u Južnoj Koreji ogledati u dvojcu bez kormilara.

– Stojić i Beđik su od samog početka priprema bili na visokom nivou i već na prvim testiranjima su pokazali da su trenutno naš najbolji dvojac. To su i dokazali na zvaničnim takmičenjima. Postali su evropski prvaci u Sevilji, a ako se izuzmu Mediteranske igre u Turskoj, gde su osvojili srebro, nisu izgubili nijednu zvaničnu trku u 2013. Oni su praktično od početka sezone bili sigurni putnici za Južnu Koreju. Za razliku od njih dvojice Marjanović i Filipović su kartu za Svetski šampionat „kupili“ na na Mediteranskim igrama u Adani gde su znatno popravili utisak iz Sevilje i tako se izborili za nastup na najvećem takmičenju u 2013. Što se tiče Obradovićeve i Filipovićeve njih dve su veslale odlično u 2011. kada su u dubl skulu osvojile evropsko srebro. Od marta ove godine smo ih praktično testirali. U dvojcu bez kormilara su u izuzetno kratkom roku podigle nivo i na dva poslednja vremenska testa su ispunile normu za Čungju. I mene su iznenadile kako su brzo došle do potrebnog nivoa. Iva je trenutno u SAD gde završava letnji semestar i čim se vrati ona i Filipovićeva nastavljaju udarnički da se pripremaju za planetarno prvenstvo – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Četiri čamca su već krenula na dug put ka Južnoj Koreji. Među tri pomenuta je i četverac bez kormilara čija mesta tek treba da se popune.

– I dalje traje borba za sastav četverca bez kormilara. U kombinaciji je osam veslača a konačnu odluku ćemo doneti nakon poslednje Izborne regate za ovu posadu koju ćemo da održimo između 5. i 10. avgusta na Srebrnom jezeru. U jednom teškom četvercu veslaće Radoje Đerić, Miloš Vasić, Miljan Vuković i Veselin Savić a u drugom Goran Jagar, Miloš Tomić, Ivan Ostojić i Jovan Jovanović. Ako u njihovoj međusobnoj trci nijedan od čamaca ne ispuni zadatu vremensku normu sastav četverca ćemo odrediti na osnovu prethodnih rezultata na testiranjima u dvojcima bez kormilara – istakao je Ilić.