Zlato i dva srebra u Adani

Iva Obradović osvojila u skifu zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u Turskoj, vicešampionske titule za dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. Junior Andrija Šljukić za dlaku ostao bez odličja. Najbolji skor veslačke reprezentacije Srbije na meditranskim igrama otkako učestvuje na ovom takmičenju

Srpska veslačka reprezentacija Srbije osvojila je tri medalje na Mediteranskim igrama u Turskoj. Na regatnoj stazi u Adani zlatnim odličjem okitila se Iva Obradović u skifu koja je u finalu ubedljivo trijumfovala s vremenom 7:39.04, sa čak pet sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranu Italijanku Giadu Kolombo (7:44.04). Bronzana medalja pripala je Hrvatici Marseli Milošević (7:44.25). Evropski prvaci iz Sevilje Nenad Beđik i Nikola Stojić postali su mediteranski viceprvaci. U neizvesnom i izuzetno kvalitetnom okršaju za medalje naš dvojac bez kormilara ostao je bez zlata za svega 64 stotinki. S vremenom 6:31.42 osvojio je drugo mesto iza Italijana Marka di Kostanca i Matea Kostalda koji su trijumfovali s vremenom 6:30.78. Bronzano odličje pripalo je Špancima Pau Vela Magiju i Aleksandru Ingvar Benetu (6:37.38).

Srebrnu medalju osvojio je i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. S vremenom 6:22.06 naši momci su prošli kroz cilj finalne trke kao drugi sa samo sekundom i 30 stotinki zaostatka za pobednicima Italijanima Frančeskom Fosijem i Romanom Batistijem (6:20.76). Bronzau ovoj disciplini u Adani pripala je Slovencima Juriju Graciju I Alešu Zupanu (6:31.29). Odličnu trku izveslao je i Andrija Šljukić koji, iako ubedljivo najmlađi u konkurenciji skifista budući da je i dalje junior, za dlaku ostao bez medalje. Šljukić je s vremenom 7:04.91 bio četvrti sa svega sekundom i 37 stotinki zaostatka za osvajačem bronzanog odličja Egipćaninom Nureldinom Jonisom. Zlato u ovoj disciplini osvojio je Italijan Frančesko Gardaioli (7:00.53), a srebro Grk Dionisios Angelopoulos s vremenom 7:02.67.

U trci koja je zatvorila veslačko takmičenje na Mediteranskim igrama dubl skul za lake veslače koji čine dva Miloša, Stanojević i Vereš, s vremenom 6:42.38 zauzeo je peto mesto. U ovom finalu prva tri mesta osvojili su Grci Elefterios Konsolas i Spiridon Gianaros (6:27:71), Turci Enes Kusku i Bajram Sonmez (6:31.24) i Italijani Elia Luini i Andrea Mikeleti (6:32.32).

– Možemo biti zadovoljni nastupom naših reprezentativaca u Turskoj tim pre što je skor od tri medalje, jedne zlatne i dve srebrne, najbolji na mediteranskim igrama otkako učestvujemo na ovom takmičenju. Iva Obradović je u Adani uhvatila pravi zaveslaj i superiorno stigla do zlata. Marjanović i Filipović su popravili utisak za Evropskog prvenstva u Sevilji i dokazali da odlični rezultati na Internacionalnoj regati u Hrvatkoj nisu bili slučajnost. Sa izdanjem u Adani ponovo su postali ozbiljni kandidati za učešće na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji u avgustu. Beđik i Stojić su bili na svom visokom ovogodišnjem nivou. Odveslali su odličnu trku a u samom finišu finala ostali su bez najsjajnijeg odličja koje je osvojio čamc Italije koje je u Sevilji bio četvrti. Rezultat koji slobodno možemo da tretiramo kao osvajanje medalje zabeležio je junior Andrija Šljukić. U jakoj konkurenciji skifa zauzeo je visoko četvrto mesto, a i u rezultatskom i u plasmanskom smislu je premašio očekivanja. Malo mu je nedostajalo da osvoji medalju a plasman od drugog do četvrtog mesta je bio u dve sekunde – bio je zadovoljan nastupom veslačke reprezentacije Srbije u Adani selektor Nebojša Ilić.