Tri direktna polufinala u Minsku

Juniorska veslačka reprezentacija Srbije odlično startovala na Evropskom prvenstvu u Belorusiji dubl skul, dvojac bez kormilara i ženski skif direktno iz kvalifikacija među 12 najboljih, četverac sa kormilarom i osmerac u popodnevnom repesažu

Juniorska veslačka reprezentacija Srbije odlično je startovala na Evropskom prvenstvu koje je u subotu 25. maja 2013. počelo u Minsku (Belorusija). Tri srpske posade ostvarile su kroz kvalifikacije direktan plasman u „narednu rundu". Dubl skul Andrija Šljukić, Bojan Došljak je sa najboljim vremenom kvalifikacija - 6:30.186 trijumfovao u svojoj grupi i tako superiorno došao do polufinala koje je na programu u nedelju od 9,12 časova. Pored našeg čamca direktan plasman među 12 najboljih obezbedile su i posade Turske (druga u našoj grupi), Rumunije, Poljske, Litvanije i Češke.

- Zadovoljni smo nastupom Šljukića i Došljaka u kvalifikacijama. Odveslali su kako smo i očekivali ali raduje i činjenica da su pokazali da imaju još prostora. Očekuju ih još dve trke i nadam se da će u njima biti na još višem nivou - prokomentarisao je nastup dubl skula trener reprezentacije Aleksandar Ivković.

I dvojac bez kormilara Igor Lončarević, Aleksandar Beđik završio je posao već u kvalifikacijama. S vremenom 6:48.562 zauezo je drugo mesto u drugoj grupi i tako uz prvoplasirane Slovence i trećeplasirane Italijane obezbedio mesto u polufinalu (nedelja, 9 č). Iz prve grupe kvalifikacija direktno u polufinale plasirale su se Mađarska, Francuska i Švedska, a iz treće Austrija, Češka i Ukrajina.

- Lončarević i Beđik su imali malo problema tokom trke. Stalno su bili u dve sekunde zaostatka za Slovencima i na kraju je i ostala ta prednost za rivale. Upravo u smanjenju te razlike treba tražiti prostor za medalju i iskreno se nadam da ćemo neke uočene nedostatke uspeti da ispravimo do sutrašnjih trka za plasman - istakao je Ivković.

Naša najmlađa reprezentativka u Minsku Ljiljana Jošić je u drugoj grupi kvalifikacija ženskog skifa s vremenom 8:12.307 zauzela drugo mesto i tako se direktno domogla polufinala (nedelja, 9,48 č). Pored naše reprezentativke to je pošlo za rukom i čamcima Ukrajine, Belorusije, Švajcarske, Rumunije i Francuske.

- Jošićeva je odveslala taktički kako je bilo dogovoreno. Prvi deo trke bila je uz rame sa Ukrajinkom a u drugom delu je, kada je bilo očigledno da ima u rukama mesto u polufinalu, malo spustila gas - rekao je Ivković.

Četverac sa kormilarom Milan Mijić, Dušan Slavnić, Petar Savin, Miloš Aleksić, kormilar Filip Lekić i osmerac Aleksa Stanković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Nikola Kekić, Uroš Marinković, Nemanja Lečić, Nikola Selaković, kormilar Mateja Jošić će za finale morati da se bore kroz repesaž koji je na programu u subotu popodne. Četverac sa kormilarom je s vremenom 6:48.494 bio četvrti u svojoj grupi kvalifikacija iz koje je samo pobednička posada Francuske otišla direktno među šest najboljih (iz druge grupe kvalifikacija Italija). Osmerac je zamalo ostao bez direktnog plasmana u finale pošto je s vremenom 5:45.578 zauzeo drugo mesto iza provoplasiranih Rumuna (5:44.172).

- Četverac sa kormilarom je mlada posada koja je u Minsku pre svega došla da stiče neophodno međunarodno iskustvo. Solidni su bili u kvalifikacijama. Kada je reč o osmercu imao je odličnu trku ali je na kraju izgubio od Rumunije koju, mislim, da je previše respektovao. Očekujemo da u repesažu budu na još višem nivou - smatra Ivković.