Srpski aduti u Račicama

U subotu, 23. maja 2015, u Češkoj počinje Evropsko prvenstvo za juniore na kojem će Srbiju predstavljati pet čamaca. Radivoj Mijatov, trener Ljiljane Jošić u skifu i Aleksandar Smiljanić, trener četverca bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić, dva dana pred početak šampionata o šansama svojih čamaca

U subotu, 23. maja 2015, u Račicama u Češkoj počinje Evropsko prvenstvo za juniore na kojem će Srbiju, u konkurenciji 481 takmičara iz 31 zemlje, predstavljati pet posada – četverac bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić, četverac skul Matija Janković, Bogdan Belinčević, Vukašin Pivač, Damjan Lazić, četverac sa kormilarom Danilo Radovanović, Aleksandar Antić, Vanja Obradović, Bogdan Stepić, kormilar Marko Anđelković, osmerac Veljko Milovanović, Luka Lazarević, Dušan Kostić, Luka Ristić, Miloš Milićević, Aleksa Popović, Radoš Milićević, Aleksa Ivković, kormilar Matej Milenković i Ljiljana Jošić u ženskom skifu. Srpska ekspedicija, u kojoj su pored takmičara i treneri Aleksandar Smiljanić, Radivoj Mijatov, Dušan Kovačević, Goran Todorović, Lazo Pivač i Miloš Čudić, u sredu je stigla na poprište šampionata Starog kontinenta za juniore. Jedan od glavnih aduta srpskog tima za medalju biće najtalentovanija srpska veslačica 18-godišnja Ljiljana Jošić koja će se u ženskom skifu ogledati u konkurenciji 17 čamaca. Po rečima njenog trenera Radivoja Mijatova plasman u finale ne bi smeo da se dovede u pitanje.

– Ljiljana ima mnogo iskustva. Ovo je njeno četvrto uzastopno Evropsko prvenstvo za juniore, treće na kojem će nastupiti u skifu. Ove godine je kroz trke u Zagrebu, rad sa reprezentativnim selekcijama, Razvojni kamp Svetske veslačke federacije i učešće na Bledskoj internacionalnoj regati pokazala kontinuirani napredak na svim poljima. Prvi put u svojoj karijeri uspela je da se ustali i da iz trke u trku podiže brzinu, što prethodnih godina nije bio slučaj. Trenutno je u špicu forme, ide najbrže u svojoj karijeri i sa pravom se nadamo da će doveslati do finala. Potom, u okršaju za odličja bilo bi sve otvoreno. Ovo je njena poslednja godina u juniorskoj konkurenciji i nadamo se da će se od evropskih juniorskih šampionata oprostiti na najbolji način. Zaobišle su je povrede. Međutim, po povratku sa Bleda mučila se alergijom, njenom dugogodišnjom boljkom. Terepija je uradila svoje deo posla i problemi te vrste su se povukli – kazao je trener Ljiljane Jošić i prvi strateg Čuruga Radivoj Mijatov koji se osvrnuo i na konkurenciju koja očekuje jedinu srpsku veslačicu koja će veslati u Češkoj. – Mislim da je Holanđanka Keijser, osvajačica bronze na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu za juniore u Hamburgu, najveći favorit za titulu. Učestvovaće i sjajna Bugarka Georgijeva s kojom Ljiljana ima izjednačen skor – po dve pobede i poraza, a šanse za medalju dajem i najboljoj mladoj hravtskoj veslačici Stojakovićevoj koja je svoj talenat dokazala i srebrom na ovogodišnjoj Beogradskoj internacionalnoj regati – Trofeju Beograda.

Četverac bez kormilara koji čine po dvojica veslača Crvene zvezde Nikola Cvijetić i Lazar Lazović i Smedereva Marko Ristić i Zoran Rajić jedina je srpska posada, uz Jošićevu, koja je ispunila i plasmansku i rezultatsku nacionalnu normu za učešće u Češkoj. Trener ovog čamca Aleksandar Smiljanić ističe da njegove pulene u Račicama očekuje izuzetno težak posao. U ovoj disciplini prijavljeno je 12 čamaca.

– Konkurencija će biti veoma jaka. Mi smo se dobro pripremili za sve izazove koji nas očekuju u Češkoj. Desetak dana pred put na šampionat proveli smo na pripremama na Srebrnom jezeru. Ispravili smo mnogo tehničkih grešaka i za to vreme smo ubrzali čamac za dve-tri sekunde u odnosu na početak završnih priprema. Očekujem da ćemo ravnopravno da se borimo sa svim posadama. Osam čamaca, uključujući i naš, ravnopravno će konkurisati za finale. Od svih njih, po rezultatima u prethodnom periodu, odskaču jedino Švajcarci. Inače, ovom četvercu će kvalifikacije Evropskog prvenstva biti druga zvanična trka u ovom sastavu, pošto je debitovao na ovogodišnjoj Beogradskoj internacionalnoj regati – Trofeju Beograda gde je osvojio zlato s rezultatom 6:38,60. Nadam se da će u Račicama imati snage i kvaliteta za finale – kazao je trener Smedereva Smiljanić.

Takmičenje u Račicama počinje u subotu, kvalifikacionim trkama. U četveracu bez kormilara prijavljeno je 13 posada, u četverac skulu 18, u ženskom skifu 16, u četvercu sa kormilarom sedam, a u osmercu pest, pa će u ovoj disciplini u subotu biti veslan svojevrsni trening za nedeljno finale. U subotu su na programu i trke repesaža, dok su polufinala i finala dan kasnije.