Uspeh Beogradskog univerziteta u Nantu

Osmerac Veslačkog kluba Beogradski univerzitet osvojio treće mesto u trci na 1000 m na međunarodnoj univerzitetskoj regati u Francuskoj

Osmerac Veslačkog kluba Beogradski univerzitet osvojio je treće mesto u trci na 1000 m na međunarodnoj univerzitetskoj regati u francuskom gradu Nant. Naš osmerac bio je treći u konkurenciji od 17 univerzitetskih posada iz Nemačke, Francuske, Španije i Poljske. Veslači Beogradskog univerziteta u finale su ušli kao prvoplasirani u kvalifikacionoj grupi sa vremenom 2 minuta i 53 sekunde. U finalu prvo mesto je osvojila posada Univerziteta Karlsrue iz Nemačke, a drugo posada francuskog univerziteta iz Nanta. Marko Ilić, član beogradske posade i student Ekonomskog fakulteta, izjavio je da je trka bila neizvesna do samog kraja kao i da je ovaj uspeh rezultat napornog timskog rada.

“Cele zime smo se pripremali za ovu regatu. Znali smo da će druge ekipe biti u vrhunskoj formi jer ih uskoro očekuje državno univerzitetsko prvenstvo. Uspeo sam nekako da uskladim obaveze na fakultetu sa treninzima. Presrećni smo zbog ovog uspeha, ali sada moramo da nastavimo sa daljim treninzima i redovnim obavezama na fakultetu“, rekao je Marko.

Ivan Radosavljević, student FON-a, kaže da je nezaboravno iskustvo iza njega, s obzirom da je veslanje počeo da trenira tek kao student.

“Pre dve godine sam prvi put seo u čamac i uzeo veslo u ruke, a danas sam srećan jer sam deo ekipe koja je pobedila mnogo iskusnije posade koje treniraju u daleko boljim uslovima od nas“.

Momci iz posade Veslačkog kluba „Beogradski univerzitet“ su sami finansirali put u Francusku, a zahvalni su kompaniji NORDEUS koja im je donirala opremu za treniranje. Veslački klub Beogradski univerzitet najmlađi je veslački klub u Srbiji, kreiran u cilju razvoja univerzitetskog veslanja po ugledu na druge univerzitetske klubove u Evropi. Klub okuplja studente svih fakulteta, bez obzira da li imaju prethodno veslačko iskustvo.

Cilj kluba jeste omasovljavanje studentskog veslanja u Srbiji, tako što veslanje predstavlja kao dodatnu vrednosti studiranja na Univerzitetu u Beogradu. Od pre tri godine Klub raspolaže sopstvenim prostorijama na Adi Ciganliji kod Beogradskog kupatila gde se studenti svakodnevno okupljaju.

(Izvor, foto www.b92.net/sport)