Bronza za Ljiljanu Jošić na Bledskoj internacionalnoj regati

Na Bledskoj internacionalnoj regati, uvodnom takmičenju za Prvi Svetski kup koji počinje u subotu, Ljiljana Jošić osvojila bronzanu medalju u skifu, a Petar Jovanović četvrto mesto u skifu za lake veslače. U subotu, 9. maja na Bledu kvalifikacione i polufinalne trke na Svetskom kupu na kojem će Srbiju predstavljati dubl skul Marjanović, Filipović, četverac bez kormilara Savić, Bogičević, Stojić, Đerić, dubl skul za lake veslače Stanojević, Jošić, skif za lake veslače Jovanović, te Obradovićeva i Jošićeva u ženskom skifu

U petak, 8. maja 2015, na Bledu je održana Bledska internacionalna regata, uvodno takmičenje za prvi ovogodišnji Svetski kup koji će u ovom slovenačkom mestu biti organizovan na vikend, 9. i 10 maja. Dvoje sprskih perspektivnih takmičara, Ljiljana Jošić i Petar Jovanović učestovali su je na takmičenju u petak i zabeležili su zapažene rezultate. Jošićeva, koja od prošle subote boravi na Bledu u Razvojnom kampu Svetske veslačke federacije, u finalu ženskih skifova s vremenom 8:00,21 zauzela je treće mesto. Ispred naše 18-godišnje reprezentativke kroz cilj su prošli čamci Švajcarske ( 7:41,57) i Kine (7:44,89). Četvro mesto pripalo je Sloveniji (8:24,83), peto Kataru (8:29,75), a šesto Izraelu (8:33,96). S druge strane Jovanović, 21-godišnji veslač, ostao je prvi ispod crte za postolje u konkurenciji skif za lake veslače. Naš predstavnik je u finalu zauzeo četvrto mesto s rezultatom 7:15,06. Prva tri mesta pripala su čamcima Slovačke (7:06,18), Kine (7:08,98) i Švajcarske (7:12,09). Jovanović je prethodno u kvalifikacijama s vremenom 7:26,56 zauzeo drugo mesto koje mu je donelo plasman u finale. S druge strane

Njih dvoje će se, pored još četiri srpska čamca, učesnika Evropskog prvenstva za seniore u Poznanju krajem maja, takmičiti i na Svetskom kupu koji startuje u subotu kvalifikacionim trkama za koje je u petak obavljen žreb. Prvi će na stazu Petar Jovanović u skifu za lake veslače (prijavljeno 15 čamaca). Naš veslač je u drugoj grupi kvalifikacija gde će se od 10 časova boriti sa čamcima Kine1, Kine, Portugalije i Belgije za jedno od prva četiri mesta koja vode u polufinale (subota 15,10 č). Nakon Jovanovića os srpskih posada nastupiće dubl skul za lake veslače Miloš Stanojević, Marko Jošić. U ovoj disciplini ogledaće se 20 posada, a srpski čamac je u četvrtoj grupi kvalifikacija u kojoj će od 10,35 č voditi bitku sa Portugalijom, Mađarskom, Brazilom2 i Uzbekistanom1 za tri „karte“ za polufinale (subota 15,20 č). Četverac bez kormilara Veselin Savić, Dušan Bogičević, Nikola Stojić, Radoje Đerić svoju prvu zvaničnu trku u ovom sastavu imaće u 10,55 č. U drugoj grupi kvalifikacija pored našeg teškog četverca nalaze se i posade Poljske, Kine2 i Francuske. Prva tri čamca idu u finale (nedelja, 12,33) dok će poslednjeplasirana veslati 10. maja u B finalu (10 č). Na Bledu je u ovoj disciplini prijavljeno osam čamaca.

U dubl skulu, u kojme će se boriti 16 čamaca, Marko Marjanović i Aleksandar Filipović veslaju od 11,15 č u drugoj grupi kvalifikacija, a za prva četiri mesta koja vode u polufinale (subota, 15,30 č) rivali će im biti posade Španije, Estonije2, Holandije i Izraela. Naposletku na stazu izlaze Iva Obradović i Ljiljana Jošić u ženskom skifu (prijavljeno 13 čamaca). Obe naše reprezentativke su u prvoj grupi kvalifikacija iz koje će se četiri najbolja čamca plasirati u polufinale (subota, 15,40 č). Pored naših skifiskinja u ovoj grupi su i čamci Izraela, Švajcarske i Češke. A i B finala na Bledu su u nedelju, 10. maja, a ceo program počinje od 9,30 č.

Pored takmičara ekspediciju Srbije u Sloveniji čine i članovi Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić i Dejan Guslov i treneri reprezentacije Oleksandr Fedotov i Saša Mimić i generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović.