Na Bled sa šest posada

Srbiju će na Prvom Svetskom kupu, koji će od 8. do 10. maja 2015. biti održan na Bledu, predstavljati dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, četverac bez kormilara Veselin Savić, Dušan Bogičević, Nikola Stojić, Radoje Đerić, dubl skul za lake veslače Miloš Stanojević, Marko Jošić, skif za lake veslače Petar Jovanović, te Iva Obradović i Ljiljana Jošić u ženskom skifu. Jošićeva i Jovanović učestvuju i na uvodnom takmičenju Bledskoj internacionalnoj regati

Bled će od 8. do 10. maja 2015. biti domaćin Prvog Svetskog kupa koji će okupiti preko 400 veslača i veslačica iz 34 zemlje. Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati četiri posade koje će učestovati na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju krajem maja i kojima će takmičenje u Sloveniji biti poslednja provera za šampionat u Poljskoj. To su dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, ženski skif Iva Obradović, dubl skul za lake veslače Miloš Stanojević, Marko Jošić i novoformirani četverac bez kormilara Veselin Savić, Dušan Bogičević, Nikola Stojić, Radoje Đerić, koji će na Bledu imati svoj debi u ovom sastavu. Skif Andrija Šljukić i dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik koji su, takođe, u sastavu za Poznanj propustiće Svetski kup na Bledu.

Pored pomenute četiri posade boje naše zemlje na Prvom Svetskom kupu braniće i perspektivni takmičari mlađi senior 21-godišnji Petar Jovanović u skifu za lake veslače i, još uvek, juniorka 18-godišnja Ljiljana Jošić u ženskom skifu, koja se već šest dana nalazi na Bledu u sklopu Razvojnog kampa Svetske veslačke federacije (FISA). Njih dvoje će učestvovati i na Bledskoj internacionacionalnoj regati, uvodonom takmičenju za Svetski kup, koja će se održati u petak, 8. maja. Na ovoj regati u ženskom skifu prijavljeno je šest posada, a u skifu za lake veslače 14. Tako će Jošićeva na ovoj regati veslati samo jednu trku koja je na programu u 17,10 č, dok će Jovanović prvu trku imati u 10,10 č. B i A finale u ovoj disciplini na programu je u 14,05 č, odnosno 15,20 č.

Svetski kup startuje u subotu, kvalifikacionim trkama. Prvi će na stazu Petar Jovanović u skifu za lake veslače. Kvalifikacije u ovoj disciplini, u kojoj je prijavljeno 20 čamaca, počinju od 10 časova. Polufinala su istog dana od 15,20 č. U dubl skulu za lake veslače ogledaće se 21 čamac. Miloš Stanojević i 21-godišnji Marko Jošić, koji su debitovali u ovom čamcu srebrom na Internacionalnoj regati „Croatia Open“ u Zagrebu sredinom aprila, kvalifikacije veslaju od 10,35 č (polufinala od 15,40 č). Četverac bez kormilara Veselin Savić, Dušan Bogičević, Nikola Stojić, Radoje Đerić startuje od 11,05 č. U ovoj disciplini prijavljeno je devet posada tako da će prvog dana regate izaći na stazu samo jednom. U dubl skulu, u kojme će se boriti 21 čamac, Marko Marjanović i Aleksandar Filipović veslaju kvalifikacije od 11,25 (polufinala od 15,50 č). Naposletku na stazu izlaze Iva Obradović i Ljiljana Jošić. Kvalifikacije u ženskom skifu (13 čamaca) na programu su od 12,20 č, a polufinala od 16,10 č. A i B finala na Bledu su u nedelju, 10. maja, a ceo program počinje od 9,30 č.

Put Slovenije srpska ekspedicija, u kojoj su pored takmičara i članovi Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić i Dejan Guslov i treneri reprezentacije Oleksandr Fedotov i Saša Mimić i generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović, kreće u četvrtak, 7. maja.