Šljukić se izborio za učešće u Poznanju, Ristić i Rajić obezbedili mesto u timu za Račice

Održan prvi dan Beogradske internacionalne regate Trofej Beograda

Uprkos kiši, koja nije pokvarila dobre uslove na stazi, u subotu 2. maja 2015. održan je prvi dan tradicionalne međunarodne Beogradske internacionalne regate – Trofej Beograda koja je okupila preko 400 veslača i veslačica iz četiri zemlje – Srbije, Hrvatske, Bugarske i Turske. U velikoj konkurenciji i mnogih inostranih posada najviše uspeha su, po običaju, imali domaći takmičari. U seniorskom skifu superiorno do trijumfa stigao je Andrija Šljukić, kojem je ova regata bila poslednja prilika da izbori svoje mesto u državnom timu za Evropsko prvenstvo za seniore u Poznanju krajem maja. On je finalnu trku izveslao s vremenom 6:57,41 i tako za više od 15 sekundi ostavio iza sebe osvajača srebra Dušana Slavnića (7:12,60). Bronza je pripala Viktoru Jasinskom (7:26,41).

– Pobedom u drugoj, finalnoj, trci Šljukić je ispunio ono što se od njega i očekivalo – da izvesla trku ispod sedam minuta. Na taj način ispunio je normu za učešće na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu od 22. do 26. jula. Takođe, na ovoj regati imao je popravni za nastup na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju krajem maja, pošto nije u potpunosti zadovoljio na nedavnoj Izbornoj regati. Budući da je izveslao rezultat 6:57,41, a pošto se ujedno radi o mladom i izuzetno perspektivnom takmičaru, „kupio“ je sebi kartu za šampionat Starog kontinenta u Poljskoj. Tako će uz ženski skif, dvojac bez kormilara, četverac bez kormilara, dubl skul i dubl skul za lake veslače biti šesti srpski čamac na ovom takmičenju – kaže se u saopštenju stručnog štaba veslačke reprezentacije Srbije.

Beogradska inetrnacionalna regata – Trofej Beograda je i poslednja kriterijumska regata i za sastav juniorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo za juniore u Češkoj 23. i 24. maja.

– U subotu su pod lupom bili dvojci bez kormilara i skifovi. Dvojac Smedereva Marko Ristić, Zoran Rajić je srebrnim odličjem i vremenom u finalu od 6:44,88 ispunio i plasmansku i vremensku normu za šampionat u Račicama. U nedelju pod skener ulaze četverci bez kormilara, dubl skulovi i četverac skulovi. Videćemo ko će uspeti u ovim disciplinama da izvadi „vizu“ za Češku. Nakon ovog takmičenja bićemo načisto u kojim čamcima imamo sigurne učesnike Evropskog prvenstva za juniore. Za posade koji ne ispune plasmanske i vremenske norme organizovaćemo, najverovatnije sledeći petak ili subotu, još jednu Izbornu trku – kazao je član selektorske komisije VSS i selektor juniora Dejan Guslov.

Drugog dana kvalifikacije startuju u 9,30 časova, a finala u 11,30 č.

Kompletne rezultata I dana Beogradske internacionalne regate – Trofeja Beograda možete preuzeti OVDE