Preko 400 veslača i veslačica iz četiri zemlje na Adi Ciganliji

Ovogodišnja Beogradska internacionalna regata Trofej Beograda, koja će se održati 2. i 3. maja 2015. na Adi Ciganliji, okupiće preko 400 učesnika iz četiri zemlje, a biće i kriterijumska za srpske juniore za šampionat Starog kontinenta u Češkoj

Samo dve nedelje pošto je Prvom regatom Kupa Srbije otvorena veslačka sezona u Srbiji Beograd će biti i domaćin prve međunarodne veslačke regate. U subotu i nedelju, 2. i 3. maja 2015, na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) održaće se tradicionalna Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda, s istorijom dugom više od tri decenije, koja će pored svih domaćih klubova okupiti i timove iz Hrvatske, Bugarske i Turske. Ova regata, koju s velikim uspehom organizuje Veslački savez Srbije (VSS) uz svesrdnu podršku Grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Gradskog sekretarijata za omladinu i sport Grada Beograda i Javnog preduzeća „Ada Ciganlija“ i biće još jedna prilika da ljubitelji veslanja uživaju u svim čarima veslačkog sporta. Na Beogradskoj internacionalnoj regati – Trofeju Beograda takmičiće se sve uzrasne kategorije s tim što će se za Trofej našeg glavnog grada boriti samo veslački podmladak.

– Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda rasla je iz godine u godinu zauzevši značajno mesto u kalendaru međunarodnih veslačkih takmičenja. Po broju prijavljenih takmičara i posada ovogodišnja regata biće veoma masovna budući da će se za odličja na Adi boriti 247 posada sa preko 400 takmičara. Očekuju nas izuzetno zanimljive i neizvesne trke što je odlična preporuka za gledaoce da dođu u subotu i nedelju dođu na Adu Ciganliju u što većem broju. Što se tiče Veslačkog saveza Srbije ovo takmičenje će biti posebno značajno jer će predstavljati kriterijumsku regatu za sastav tima za Evropsko prvenstvo za juniore u češkim Račicama sredinom maja. Učestvovaće gotovo svi najbolji srpski juniori izuzev Ljiljane Jošić koja je, takoreći, već obezbedila svoje mesto u timu za Češku. Darovita veslačica Čuruga u petak je otputovala na Bled gde će sa Jovanom Stanivuk i trenerom Radivoj Mijatovim učestovati na desetodnevnom Razvojnom kampu Svetske veslačke federacije za veslačice, što je za naše dve veslačice i za Savez veliko priznanje – kazao je Nebojša Jevremović, generalni sekretar VSS i dodao – Koristim ovu priliku da se posebno zahvalim Gradu Beogradu, Ministarstvu omladine i Javnom preduzeću „Ada Ciganlija“ na velikoj pomoći da se održio i ovogodišnja Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda.

Kvalifikacione trke oba dana takmičenja počinju u 9,30 časova. Finala u subotu startuju u 12,20 č, a u nedelju u 11,30 č. Pioniri će se takmičiti na deonici od 1.000 metara.

– U seniorskoj konkurenciji pod zastavom Srbije nastupiće jedino Jovana Arsić u ženskom skifu. Ona je propustila nedavnu, drugu, Izbornu regatu za sastav nacionalnog tima za Evropsko prvenstvo za seniore u Poznanju krajem maja pa će na ovom takmičenju to nadoknaditi. Imaće jaku konkurenciju budući da u Beograd, između ostalih, stiže i izvanredna hrvatska juniorka Teuta Stojaković. U organizacionom smislu potpuno smo spremni i siguran sam da će svi učesnici ovogodišneg BIR-a otići iz Beograda zadovoljni istakao je Jevremović.

Stanje prijava za Beogradsku internacionlanu regatu – Trofej Beograda možete preuzeti OVDE