Čast mi je što sam postao deo tima VSS

Novi potpredsednik Veslačkog saveza Srbije mr Nemanja Svjetličić priča o svom izboru za potpredsednika Veslačkog saveza Srbije, očekivanjima u predolimpijskoj godini, širenju baze kao osnovi za kontinuitet vrhunskih rezultata, receptu za uspeh srpskog veslanja, srpskom sportu iz ugla stručnog savetnika Sportskog saveza Srbije…

Na Skupštini Veslačkog saveza Srbije (VSS), održanoj 1. marta 2015. u Novom Sadu ova sportska organizacija je dobila novog potpredsednika. Mr Nemanja Svjetličić jednoglasno je izabran za ovu funkciju čime se posle osam godina i zvanično vratio u ovaj sport, kojem je odan od 1993. kada je u Veslačkom klubu Partizan napravio prvi zaveslaj. Gotovo decenija i po veslačke karijere, koja je prekinuta zbog ozbiljne povrede leđa, vrhunsko obrazovanje i izvanredna upućenost u sportsku tematiku bili su sasvim dovoljna preporuka članovima Skupštine da Svetličića promovišu kao novog člana jake “posade” VSS.

Na nedavnoj Skupštini Veslačkog saveza Srbije postali ste potpredsednik ove sportske organizacije. Kako doživljavate ovu funkciju?

Velika mi je čast što su me predložili, a još veća što me je Skupština Veslačkog saveza Srbije izabrala za potpredsednika. Svakako da nije mala stvar biti rame uz rame sa Zoranom Pančićem i Zoranom Jeftićem- Samim tim odgovornost je još veća; a i kako da ne bude kad su u radu Saveza uključeni još i Danko Đunić, Darko Majstorović, Đorđe Višacki... Tu su naravno i trofejni sportski stručnjaci Nebojša Ilić i Dejan Guslov, koji u svojoj riznici imaju impozantan broj medalja.

Kakvi su utisci posle prva dva meseca na novoj funkciji?

Od ranije sam znao da je Savez pre svega dobro organizovan i da dobro funkcioniše. Ukazano mi je veliko poverenje, a trudiću da pomognem koliko god je to moguće i potrebno. Ne želim da naš Savez upoređujem sa drugim, ali kod nas se tačno zna ko je za šta zadužen i to jednostavno godinama donosi rezultate.

Šta očekujete u rezultatskom smislu od srpskog veslanja u ovoj godini?

Ove godine je najbitnije da što više posada izbori plasman na Olimpijske igre u Riju 2016, ali i da se održi kontinuitet u osvajanju medalja na velikim takmičenjima. Uveren sam da će nam spoj iskustva i mladosti doneti rezultate i u 2015. Što se tiče domaće scene, to jest mlađih kategorija, očekujem da ova sezona izbaci još nekog budućeg ozbiljnog seniorskog reprezentativca.


Srpsko veslanje iz godinu u godinu napreduje na svim poljima. Da li i u kom segmentu postoji prostor za dodatno unapređenje i kako doći do toga?

Prostor za napredak, naravno, postoji. S krilaticom “Uvek može bolje” se vode i svi u Savezu i to stalno gura ovaj sport napred. Trebalo bi da se svi još više uključimo u omasovljenje ovog sporta i širenje njegove baze. Potrebno je animirati još mnogo dece, kako bi i u narednim godinama imali jaku, brojnu i kvalitetnu seniorsku reprezentaciju. Istraživanja pokazuju da na desetoro dece dolazi jedan kvalitetan sportista. Međutim, ta statistika u veslanju je manja pa je, samim tim, u startu neophodan veći broj u početnoj fazi da bi se došlo do kvalitetnog seniora. Zbog toga priča o širenju baze posebno dobija na težini.

Stručni ste savetnik u Sportskom savezu Srbije. Kako iz ugla nekog, ko je na izvoru, gledate na celokupni srpski sport?

Sport je najbolji srpski brend i to, jednostavno, niko ne može da porekne. Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić iz dana u dan čini sve kako bi sportisti dobili sve neophodno za još bolje rezultate. I on sam kao bivši vrhunski sportista zna sa kojim se sve mukama borio i trudi se da današnje generacije kroz to ne prolaze. Naravno, problema ima kao i svuda, ali se mi iz Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije, kao krovne organizacije svih saveza, trudimo da ih rešimo, sve u interesu naše dece i sportista.


Koliko se veslanje u Srbiji promenilo u odnosu na period kada ste ga Vi trenirali?

Veslanje se definitivno promenilo, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem koliko. Ministarstvo omladine i sporta mnogo više pomaže Savezu i veslačima nego što je nekada bio slučaj. U organizacionom smislu napredak Veslačkog saveza Srbije je očigledan. Sami sportisti ne moraju više da razmišljaju da li će kojim prevoznim sredstvom otići na velika takmičenja, što je devedesetih često bio slučaj. Postojeća infrastruktura je značajno poboljšana, napravljeni su i novi trening centri, kupljeno je mnogo novih čamaca… Sve u svemu dugo vremena sve se kreće u jednom pozitivnom smeru i svakim danom je sve bolje i bolje.

 

Biografija

Ime i prezime: Mr Nemanja Svjetličić

Datum i mesto rođenja: 22. novembar 1981, Beograd

Veslačka karijera: Od 1993. do 2000. sve uzrasne kategorije Veslačkog kluba Partizan; Od 2000. do 2007. WRC Donau (Beč, Austrija).

Najznačajniji uspesi u veslanju: Višestruki kadetski, juniorski i seniorski prvak Srbije; Osvajač mnogobrojnih medalja na međunarodnim takmičenjima; Višestruki prvak Austrije, osvajač preko 50 zlatnih medalja na raznim takmičenjima u Austriji.