Na Jarunu 13 odličja za srpski podmladak

Na 32. internacionalnoj regati Croatia Open braneći boje svojih klubova juniori, kadeti i pioniri iz naše zemlje osvojili po četiri zlatna i srebrna odličja i pet bronzanih

Pored seniora A i seniora B, koji su na 32. internacionalnoj regati u Zagrebu „Croatia Open“ osvojili ukupno 12 odličja (četiri zlata, pet srebra i tri bronze) uspešan vikend u glavnom gradu Hrvatske imao je i srpski veslački podmladak. Braneći boje svojih klubova naši juniori, kadeti i pioniri osvojili su ukupno 13 odličja. Prvog dana, u subotu, 11. aprila 2015, na jezeru Jarun izliveno je šest medalja. U juniorskoj konkurenciji Ljiljana Jošić (Čurug) osvojila je srebro u skifu s vremenom 8:40,56, a u kadetskoj Vuk Mladenović i Veselin Tričković (Partizan) i Aleksandra Stojšić Milana Klepić (Čurug) bronze u dubl skulovima s rezultatima 7:21,76, odnosno 8:33,49. Nikola Mirilo (Partizan) je s vremenom 4:15,04, što je najbolji rezultat od 43 pionira u Zagrebu, i Nikola Egić (Danubius 1885) s rezultatom 4:36,18 trijumfovali su u svojim grupama pionirskog skifa, osvojivši tako zlata.

U dubl skulu za pionirke Jana Taradić i Dora Šereš (Danubius 1885) osvojile su u svojoj grupi zlato s rezultatom 4:21,17. Prvog dana klubovi iz Srbije su imali još jedno finale. Kadetski osmerac Crvene zvezde Slavko Savić, Božidar Nikolić, Đorđe Miković, Matej Bucalović, Minja Tintor, Uroš Žunić, Boris Dimitrijević, Nikola Uverić, Matej Milenković bio je šesti u finalu ove discipline s vremenom 7:54,06.

U nedelju, 12. aprila, srpski veslački podmladak stigao je do još sedam odličja. Juniorski četverac bez kormilara Marko Ristić, Zoran Rajić, Lazar Dostanić, Andrija Stojković (Smederevo) osvojio je bronzu s vremenom 6:32,03. U ovoj uzrasnoj kategoriji do bronzanog odličja stigao je i četverac skul Bogdan Belinčević (Danubius 1885), Bogdan Stepić, Danilo Radovanović, Matija Janković (Partizan) s rezultatom 6:30,28. Veselin Tričković (Partizan) osvojio je srebro u kadetskom skifu s rezultatom 7:37,00, a Luka Ristić, Veljko Milovanović, Đorđe Janićijević i Luka Lazarević (Crvena zvezda) bronzu u kadetskom četverac skulu s vremenom 6:39,64. U svojim grupama pionirske konkurencije do medalja su stigli: Nikola Egić (Danubius 1885) i Nikola Mirilo (Partizan) srebro u dubl skulu s vremenom 3:46,83 (drugi rezultat u konkurenciji 21 čamca), Milana Klepić (Čurug) zlato u skifu s vremenom 4:24,87 i Jana Tarbić (Danubius 1885) srebro u skifu s vremenom 4:49,26.

Još šest čamaca iz naše zemlje je drugog dana regate u Zagrebu veslalo za medalju ali, nažalost, nisu stigli do postolja. Juniorski četverci bez kormilara Aleksa Popović, Miloš Miličević, Nikola Cvijetić, Lazar Lazović (Crvena zvezda) i Aleksandar Antić (Partizan), Vanja Obradović (Danubius 1885), Bogdan Stepić, Danilo Radovanović (Partizan) bili su četvrti (6:34,26), odnosno peti (6:37,06) u okršaju za medalje. Juniorski četverac skul Dušan Stojanović, Radoš Miličević, Aleksa Ivković, Dušan Kostić (Crvena zvezda) bio je šesti (6:39,18) u finalu, a isti plasman s vremenom 7:18,31 imali su u konkurenciji kadetskih četverac skulova Minja Tintor, Uroš Žunić, Boris Dimitrijević i Nikola Uverić (Crvena zvezda). Ljiljana Jošić i Aleksandra Stojšić (Čurug) bile su četvrte (7:42,29) u finalu dubl skula za juniorke, a prva ispod crte za medalju bila je i Dora Šereš (Danubius 1885) u svojoj grupi skifa za pionirke.

– Croatia Open je jedna od najposećenijih i najjačih internacionalnih regata kada je u pitanju veslački podmladak. Godinama unazad ona nam služi kao važan skener za mlađe kategorije. Ovogodišnja je bila prva kriterijumska regata za sastav juniorske reprezentacije za šampionat Starog kontinenta, a nisam zadovoljan formom koju su pokazali kandidati u Zagrebu. Iako su neki čamci obezbedili plasmansku normu za šampionat moraće da poprave utisak na narednoj proveri – Beogradskoj internacionalnoj regati – Trofeju Beograda početkom maja. Na ovom takmičenju najverovatnije ćemo praviti i neke kombinovane posade, koje nisu nastupile u Zagrebu, sve sa ciljem da pokušamo da dođemo do još bržih čamaca. Sve u svemu, nakon Beogradske internacionalne regate organizovaćemo i treću kriterijumsku regatu posle čega ćemo odredili konačan sastav državnog tima za Evropsko prvenstvo u češkim Račicama 23. i 24. maja – kazao je selektor juniorske reprezentacije i član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Dejan Guslov.