Rajić se nada finalu u Nankingu

Zoran Rajić i njegov trener Aleksandar Smiljanić u ponedeljak, 11. avgusta 2014, otputovali na Druge olimpijske igre mladih u Nanking gde će predstavljati srpsko veslanje u skifu. Veslačka regata od 17. do 21. avgusta, u skifu 16 takmičara

U ponedeljak, 11. avgusta 2014, Zoran Rajić i njegov trener Aleksandar Smiljanić, zajedno sa celim olimpijskim timom naše zemlje, sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” otisnuli su se put Kine gde će Nankingu biti održane Druge olimpijske igre mladih. Pred put na ubedljivo najveći i najjači svetski događaj za sportski podmladak Rajić i Smiljanić su bili prezadovoljni što će biti deo ovog sportskog spektakla. Obojica su “podvukli” da će u žestokoj konkurenciji plasman u finale skifa olimpijske veslačke regate biti rezultat ravan osvajanju medalje.

– Rajić je maksimalno spreman za sve izazove koji ga očekuju. Iako se dan pred put u Nanking vratio sa Svetskog prvenstva za juniore na kojem je u osmercu osvojio sedmo mesto imaće vremena da se “prešalta” u skif. Radi se o prilagodljivom veslaču i mislim da neće biti prevelikih problema da se iz najbrže discipline vrati u najsporiju. Što se tiče istrošenosti kako je njemu tako će i ostalim veslačima pošto su gotovo svi nastupili na planetarnom šampinatu za juniore u Hamburg, osim Bugarina Jotova koji vesla pod zastavom Azerbejdžana i koji je glavni favorit za zlato. On je trebalo da učestvuje na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Varezeu ali je odustao da bi se maksimalno spremio za Nanking. Pored njega za postolje će ravnopravno konkurisati mnogo čamaca. Tu pre svega mislim na osvajače medalja u Hamburgu – Nemačku, Kanadu i Južnoafričku Rebuliku. U svakom slučaju za Rajića bi sam plasman u finale bio veliki uspeh. Posle bi sve bilo moguće – kazao je Smiljanić.

Veslačko takmičenje u Nankingu održaće se od 17. do 21. avgusta. Učestovaće po 48 veslača i veslačica u dve discipline – skifu i dvojcu bez kormilara. U skifu biće 24 veslača. Pre četiri godine na Prvim olimpijskim igrama, koje su održane u Singapuru, srpsko veslanje su predstavljali Vuk Matović i Nikola Simović koji su u dvojcu bez kormilara zauzeli peto mesto. Pored veslanja na Olimpijskim igrama mladih za medalje, gotovo 4.000 sportista iz 204 zemlje, boriće se u još 29 sportova.

– Velika mi je čast što ću predstavljati Srbiju i naše veslanje na Olimpijskim igrama mladih. Jedva čekam da počne olimpijska regata i potrudiću se da pružim svoj maksimum u svakoj trci. Imaću za protivnike vrhunske rivale protiv kojih se nikada nisam borio u skifu budući da ovo nije moja disciplina. U Nankingu ću prvi put nastupiti u ovoj disciplini na ovako velikom takmičenju. Želim i nadam se plasmanu u finale što bio bio izvanredan rezultat. Put do ovog cilja biće izuzteno težak. U Hamburgu sam gledao finale skifa u kojem je trijumfovao Nemac i mislim da će on, pored Jotova, biti najveći favorit za titulu u Kini. Sve u svemu fizički i mentalno sam maksimalno spreman iako nisam imao ni dan odmora posle Svetskog juniorskog prvenstva. Kada stignemo u Nanking imaću pet dana za uveslavanje u skifu a verujem da će mi to biti dovoljno da već od samog starta budem na svom najvišem niovu – istakao je Rajić.