Bronza za Bogičevića i Savića u Lucernu

Srpski dvojac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić ostvario izvanredan uspeh na Svetskom kupu u Lucernu osvojivši bronzano odličje. Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović osmi, dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Miloš Vasić deveti, Ivana Filipović 11. u ženskom skifu veslaju

Evropski prvaci iz Beograda Dušan Bogičević i Veselin Savić ostvarili su još jedan izvanredan uspeh na međunarodnoj sceni u ovoj godini. Na poslednjem ovogodišnjem Svetskom kupu koji je u nedelju,13. jula 2014, završen u Lucernu a koji je okupio elitu svetskog veslanja naš dvojac bez kormilara osvojio je bronzano odličje, što je prva medalja sa svetskih kupova za srpsko veslanje od 2010. i srebra četverca bez kormilara na Bledu. Bogičević i Savić su u fantastičnom finalu ove discipline s prošli kroz cilj kao treći u vremenu 6:38,45 iza neprikosnovenih Novozelanđana Bonda i Mareja (6:28,70), svetskih i olimpijskih prvaka, i Britanaca Foada i Lendgridža ((6:37,88). Daleko posle osvajača medalja kroz cilj su prošli Italijani Kostanco i Kostaldo (6:41,13), Južnoafrikanci Kiling i Brit (6:45,70) te njihovi sunarodnici Hunt i Britejn (6:54,69).

Bogičević i Savić su fenomenalno startovali. Posle prvih 500 metara bili su prvi, ali su u tom trenutku Bond i Marej krenulin u svom prepoznatljivom stilu preuzevši čelnu poziciju. Naš dvojac je pao na drugo mesto koje je držao sve do ulaska u poslednju četvrtinu trke. U stopu ga je pratila posada Velike Britanije. Iako je odbio nekoliko napada Foada i Lendgridža, srpski čamac je u samom finišu poklekao u otvorenom duelu za srebro osvojivši na kraju ništa manje veliku bronzu.

– Bogičević i Savić uspeli su da se mobilišu nakon osvojenog zlata na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Bez obzira na veliki uspeh na Adi Ciganliji ostali su maksimalno fokusirani na dalji napredak pa su potvrdili klasu i u Lucernu. Ovo je zaista najbolja uvertira za Svetsko prvenstvo u Amesterdamu od 23. do 31. avgusta. Još jednom bih čestitao Dušanu i Veselinu na sjajnoj regati u Lucernu gde su od prvog do poslednjeg dana bili na izuzetno visokom nivou – kazao je trener ovog čamca i član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Dejan Guslov i dodao – Naši momci su možda mogli i do srebra. Bitka za drugo mesto sa Britancima je trajala gotovo 1.000 metara. Mislim da je odlučilo i iskustvo budući da je štroker rivala olimpijski pobednik u četvercu bez kormilara. Za razliku od Britanaca Bogičeviću i Saviću ovo je prvo učešće na svetskom kupu u dvojcu bez kormilara koje će im biti dragoceno iskustvo u nastavku karijere.

Srpskom dubl skulu skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović malo je nedostajalo da trijumfalno završi takmičenje u Lucernu. U B finalu s vremenom 6:27,68 je bio drugi što mu je donelo osmo mesto u ukupnom plasmanu. U borbi za plasman od sedmog do 12. mesta pobedila je Norveška (6:27,19), sa svega 49 stotinki prednosti u odnosu na naš čamac. Treća je bila Španija (6:32,42), četvrta Kanada (6:33,03), peta Danska (6:34,85), a poslednja Italija1 (6:36,45). Dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Miloš Vasić svoj prvi zajednički nastup u ovom čamcu završio je na devetom mestu. U B finalu ove discipline Beđik i Vasić su osvojili treće mesto s vremenom 6:48,92. Prvi u ovoj trci bio je čamac Italije2 (6:46,99) a druga posada Nemačke (6:47,77). Iza našeg čamca kroz cilj su prošle Španija (6:50,77), Velika Britanija (6:51,33) i Grčka (6:53,82).

U B finalu ženskog skifa Ivana Filipović je zauzela peto mesto s rezultatom 8:12,17 čime je Svetski kup završila na 11. mestu. Prva četiri mesta pripala su Republici Irskoj (7:51,38), Rusiji (7:54,05), Danskoj (8:00,59) i Italiji (8:00,59).

– Nastupom u Lucernu, koji je bio i Izborna regata za Svetsko prvenstvo, svoje mesto u timu za Amsterdam obezbedili su dvojac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. I drugi srpski dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Miloš Vasić rezultatima u Lucernu ispunio je strandard za nastup na planetarnom šampionatu a ostaje da vidimo u kojem će čamcu veslati u Holandiji. Ivana Filipović u ženskom skifu i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače izdanjima u Lucernu zaslužili su šansu da se nađu u timu za Svetsko prvenstvo ukoliko u narednom periodu pokažu dobre rezultate na treninzima i testovima – istakao je član selektorske komisije VSS Nebojša Ilić.