Seniori u rangu prošlogodišnjih rezultata, novi iskorak juniora

Srpska veslačka reprezentacija obavila test na 6 km ergometar čime je i zvanično završen još jedan, januarski, ciklus priprema. Formirana još jedna grupa čiji će rukovodilac biti Oleksandr Fedotov. Na Crnogorskom primorju u februaru očekuje se približavanje regatnim rezultatima

Srpska veslačka reprezentacija Srbije je zvaničnim testiranjem na 6 km na ergometru, koje je održano 25. i 26. januara 2013, zaokružila još jedan ciklus priprema za narednu, izuzetno, zahtevnu sezonu. Selektor Nebojša Ilić je nakon prvog zvaničnog testiranja u 2013. kazao da su svi seniorski kandidati za reprezentaciju manje-više ponovili svoja ostvarenja sa januarskog testitranja na ergometru prošle godine.

- Ovim tesiranjem smo stavili tačku na januarski ciklus priprema. Svi kandidati za reprezentaciju su odradili test osim Miloša Stanojevića koji je bio bolestan i Marka Marjanovića koji nije uspeo da završi testiranje. Kada su seniori u pitanju rezultati koje su postigli su u klasi prošlogodišnjih. Nema većih odstupanja. Ono čime sam posebno zadovoljan jesu rezultati podmlatka koji su i na ovom testiranju pokazali izuzetan napredak. Bojan Došljak je s vremenom1:37,80 postavio novi juniorski rekord na ergometru dok su impresivni bili i članovi Čuruga. Ljiljana Jošić je još jednom pokazala o kakvom se potencijalu radi, a ništa manje uspešan nije bio ni njen brat Marko koji je zakoračio u konkurenciju mlađih seniora. S vremenom 1:41.80 je postavio odličan rezultat pogotovo ako se zna da se radi o lakiću - istakao je Nebojša Ilić.

I u februaru srpska veslačka reprezentacija nastavlja pripreme u udarničkom ritmu. Grupa koju predvodi Aleksandar Ivković već od 1. februara biće u Tivtu a tamo će im se od 5. pridružiti ostale grupe.

- Odlučili smo da Nikola Stojić i Nenad Beđik šest dana provedu na Kopaoniku i da tamo odrade poseban program. Oni će se od 5. februara pridružiti svojoj grupi u Tivtu kojom rukovodi Saša Mimić. Grupa čiji je kormilar selektor juniora i član selektorske komisije Dejan Guslov, takođe od 5. februara, biće u Kotoru. Novina u ovom ciklisu jeste i to da smo odlučili da, u cilju dodatnog poboljšanja stručnog rada, formiramo još jednu grupu čiji će rukovodilac biti Oleksandr Fedotov, koji se vratio na svoje radno mesto, i u koju su prekomandovani pojedini veslači iz već postojećih grupa. Fedotov će voditi grupu koju će činiti po četvorica mlađih seniora i juniora - Vuk Matović, Nikola Simović, Luka Miladinović, Aleksandar Marinkovski, Aleksa Stanković, Ljuba Gavrić, Igor Lončarević i Aleksandar Beđik. I ova grupa od 5. februara će biti na Crnogorskom primorju - kazao je Ilić.

Selektor veslača napominje da će u februarskom ciklusu intezitet treninga biti podignut na još viši nivo.

- U ovom ciklusu očekujemo mnogo veći stepen i brzina i inteziteta. Biće mnogo trkanja na vodi jer već bi trebalo da se približavamo regatnim rezultatima, budući da nas već u martu očekuju Izborne regate za evropska prvenstva - rekao je na kraju Ilić.