Srpski veslači na izborima u Italiji i Hrvatskoj

Kandidati za sastav veslačke reprezentacije Srbije od 11. do 13. aprila 2014. učestvuju na internacionalnim regatama Memorial Paolo D’Aloja u Piedoluku i Croatia Open u Zagrebu koje će predstavljati Druge izborne regate za sastav nacionalnog tima

Posle prve Izborne regate na Adi Ciganliji kandidati za sastav srpske veslačke reprezentacije od 11. do 13. aprila 2014. imaće i drugu. Tradicionalne internacionalne regate „Memorial Paolo D’Aloja“ u Piedoluku i Croatia Open u Zagrebu biće drugi skener za sastav državnog tima. U Italiju Srbija ide sa dve posade – dvojcem bez kormilara Nikola Stojić, Nenad Beđik i dubl skluom Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. Kvalifikacije su na programu u petak, 11. aprila, popodne, a prva finalna trka dan kasnije pre podne. U subotu popodne biće održane kvalifikacije za nedeljne trke.

– Regata u Italiji biće odličan test za Stojića i Beđika, tim pre što dolazi nekolicina vrhunskih posada. Pored domaćina, predstavnike će imati i Španci, Južnoafrikanci kao i Grci, koji posle duže pauze pokušavaju da se vrate na vrh. Mi smo bez bilo kakvog rezultatskog pritiska. Odlazimo da vidimo gde su njih dvojica u ovom trenutku, jer su zbog bolesti Beđika i povrede ruke Stojića imali malu pauzu u treninzima. Sada su obojica fit i iz dobrog treninga idu na proveru u Piedoluko – kazao je trener ove posade Saša Mimić.

Sa dubl skulom putuje član selektorske komisije Dejan Guslov, inače trener ovog čamca.

– Ovo je prva međunarodna regata Marjanovića i Filipovića u ovoj godini i prava provera forme s obzirom da će se ogledati sa nekim od najjačih svetskih posada. Odlično su trenirali, zaobišli su ih zdrastveni problemi i videćemo gde su i šta su u ovom trenutku. Nakon ove regate donećemo odluku da li će naredna provera biti neka domaća ili interancionalna regata sve sa ciljem što bolje pripreme na putu ka Evropskom prvenstvu u našoj zemlji – istakao je Guslov.

U Hrvatsku putuje brojan srpski veslački tim, predvođen članovima selektorske komisije Nebojšom Ilićem i Petrom Ibročićem, uz mnogobrojne trenere kandidata za nacionalni tim. Prvog dana regate u glavnom gradu Hrvatske u subotu, 12. aprila, na stazi će se naći Miloš Vasić, Radoje Đerić, Viktor Jasinski i Veselin Savić u skifu, Viktor Pivač i Goran Jagar, Igor Lončarević i Jovan Popović, te Iva Obradović i Ivana Filipović u dvojcu bez kormilara, a Miloš Stanojević i Nikola Selaković u lakom skifu. U konkurenciji seniora do 23 godine u dvojcu bez kormilara takmičiće se Aleksandar Beđik i Aleksa Stanković, a u skifu Martin Mačković, Nikola Kekić, Bojan Došljak i Uroš Marinković.

– Posle prve Izborne regate na Adi Ciganliji regate u Hrvatskoj i Italiji po planu i programu rada seniorskih selekcija predstavljaju drugu izbornu proveru za sve kandidate za sastav nacionalnog tima. Nakon ovih takmičenja trebalo bi da imamo bližu sliku o tome ko će nas predstavljati na Evropskom prvenstvu u Beogradu. U Zagreb putuju i seniori A i seniori B, a na žalost nećemo nastupiti u najjačem sastavu budući da regatu propušta Miljan Vuković zbog zdrastvenih problema. Zbog toga će, recimo, Đerić veslati samo u skifu. Odredili smo posade za prvi dan, a naknadno ćemo odlučiti ko će i u kom čamcu veslati drugog dana regate u Zagrebu – istakao je Nebojša Ilić.

Pored seniora Srbije na Croatia Openu će učestvovati i brojan veslački podmladak koji će, braneći boje svojih klubova, imati važan test pred određevinje sastava mlađih nacionalnih selekcija.