Skroman učinak naših veslača na Balkanijadi

Bronzane medalje su osvojili juniorski četverac u sastavu Milan Stevanović, Sergej Čipak, Milan Cvetković i Lazar Đurđević i kadetski četverac skul koji su činili Strahinja Đurđević, Filip Milivojević, Bogdan Janjić i Luka Maričić

Višegrad 2022. godine – 11 medalja, 4 zlatne, Pantelimon 2023. godine – 5 medalja, 1 zlato, Edirne 2024, godine – samo dve bronze! Turski grad Edirne bio je 14. i 15. septembra domaćin Balkanskog šampionata u veslanju, u kojoj su po tradiciji učestvovale juniorske i kadetske posade iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Severne Makedonije, Rumunije, Turske i Srbije. Bronze su osvojili juniorski četverac u sastavu Milan Stevanović, Sergej Čipak, Milan Cvetković i Lazar Đurđević i kadetski četverac skul koji su činili Strahinja Đurđević, Filip Milivojević, Bogdan Janjić i Luka Maričić. Naša reprezentacije je nastupila sa čak 19 čamaca, pa učinak od samo dve osvojene bronzane medalje nikako ne možemo da nazovemo zadovoljavajućim.

Šta je sve uzrok ovakvim rezultatima, pokušali smo da saznamo od nekoga ko sa našim mladim veslačima provodi najviše vremena, a to su treneri. Na Balkanijadi u Turskoj, sa „svojom decom“ bili su Nikola Stojić, Goran Todorović, Ognjen Matijević, Igor Lončar, Milovan Antonović, Milica Vodogaz, kao i Miloš Čudić, koga smo zamolili i za ocenu nastupa naših najboljih mladih takmičara.

- Kao jedan od trenera veslačke reprezentacije Srbije, ne mogu da budem zadovoljan nastupom našeg tima – nije se Miloš Čudić dvoumio. - Osvojene su samo dve medalje, a u blizu pobedničkog postolja bile su još juniorska i kadetska posada dubl skula. Ovo je možda i najneuspešnije izdanje veslačke reprezentacije Srbije na Balkanskim prvenstvima. Razlozi su različiti, a najviše me brine činjenica da većina posada nije bila sačinjena od najbržih pojedinaca, već su to bile klupske posade. Posle odložene izborne regate sredinom jula meseca, dobili smo saopštenje da Balkansko prvenstvo treba da bude razvojno takmičenje, što je rezultat stavilo u drugi plan.

Problemi u srpskom veslanju nisu od juče, a kao njihova posledica, vremenom na naplatu stiže sve veći broj “računa”. Ovog puta, ceh su platili juniori i kadeti.

- Stanje u veslačkom sportu u Srbiji je nepodnošljivo i apelujem da se svi potrudimo da nađemo razumno rešenje. Ove godine se jasno video pad u kvalitetu u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, velika većina klubova nije imala ni masovnost, ni kvalitetne pojedince. Nadam se da će sledeća sezona biti mnogo uspešnija, imamo juniore koji mogu da konkurišu za jednu od evropskih i svetskih medalja. Prvenstvo Balkana je jedno od najjačih takmičenja u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, tako da smo svi videli koliko naše posade moraju da napreduju, da bi bile u svetskom vrhu. Na kraju bih čestitao svim učesnicima na borbenosti u svakoj trci i dobroj atmosferi koja je bila u kadetskom i juniorskom veslačkom timu Srbije – pokušao je Miloš Čudić da ukaže na svetlu tačku na kraju veoma mračnog tunela u kojem se nalazi srpsko veslanje.

Možda su upravo naši mladi veslači, svojim zajedništvom, borbenošću i dobrim odnosima, poslali poruku starijima. Mislite o tome.

 

 

Rezultati naših posada na Balkanijadi 2024:

 

Prvi dan

 

3. mesto, vreme 06.23,28 :  4- JMA Sergej Čipak, Lazar Đurđević,  Milan Cvetković,  Milan Stevanović

 

4. mesto,  vreme 07.48,17 : 4- JWA Lena Petrović,  Mia Samardžija, Tea Živković, Miljana Gluščević

4. mesto, vreme 07.03,27 :  2- JMA Pavle Durković, Marko Latinović

4. mesto, vreme 06.36,46 :  2x JMA Petar Perić, Marko Jančikin

4. mesto, vreme 07.10,20 :  2x JMB Bogdan Janjić, Filip Milivojević

 

5. mesto, vreme 08.24,97 :  1x JWB Simona Vrcelj

5. mesto, vreme 07.49,26 :  2x JWB Anja Toković, Tara Višacki

5. mesto, vreme 08.02,52 :  1x JMB Strahinja Đurđević

5. mesto, vreme 06.20,41:  8+ JMB Stevan Mandarić, Andrej Jović, Dimitrije Subotić, Luka Radaković,  Ognjen Jović, Vanja Ignjatov, Jovan Đukic, Vukasin Lužaić, Kosta Stanisavljević, kormilar

 

6. mesto, vreme 07.45,28 :  1x JMA Miloš Lavirac


 

Drugi dan

 

3. mesto, vreme 06.25,75 : 4x JMB Luka Maricic, Bogdan Janjic, Filip Milivojevic, Strahinja Djurdjevic

 

4. mesto, vreme 06.02 27 : 2- JWA Lena Petrović, Mia Samardžija

4. mesto, vreme 07.08,47: 4x JWB Danica Vrcelj, Simona Vrcelj, Anja Toković, Tara Višacki

4. mesto, vreme 07.21,34 : 2- JMB Ognjen Jović, Vanja Ignjatov

 

5. mesto, vreme 06.25,92 : 4x JMA Nemanja Petrović, Vojin Dabić, Nemanja Stojić, Vukasin Radović

5. mesto, vreme 06.08,25 : 8+ JMA Pavle Durković, Marko Latinović, Todor Samuoković, Sergej Čipak, Lazar Đurđević, Milan Cvetković, Milan Stevanović, Kosta Stanisavljević, kormilar

5. mesto, vreme 06.40,15 : 4- JMB Stevan Mandarić, Andrej Jović, Dimitrije Subotić, Luka Radaković

5. mesto, vreme 8.03,95 : 2x JWA Tea Živković, Miljana Gluščević

 

6. mesto, vreme 08.50,82 : 1x JWA Emilija Jelesijević

 

 

 

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

 

Foto: privatna arhiva