Veteranu Tamiša dva zlata na Svetskom prvenstvu

Boško Bjelajac, aktuelni prvak Evrope u skifu (E kategorija) i dubl skulu (D kategorija), okitio se najsjajnijim odličjima i na Svetskom masters prvenstvu, koje se od 11. do 15. septrembra održalo u nemačkom Brandenburgu.

Nove dve zlatne medalje za vetarana Tamiša. Boško Bjelajac, aktuelni prvak Evrope u skifu (E kategorija) i dubl skulu (D kategorija), okitio se najsjajnijim odličjima i na Svetskom masters prvenstvu, koje se od 11. do 15. septrembra održalo u nemačkom Brandenburgu.

Dva zlata, ali veslača pančevačkog kluba ovog puta ne možemo da nazovemo svetskim šampionom. Kako to?

- Pa, jednostavno. Veslali smo samo po jednu trku u grupama, nije bilo finala – objašnjava Boško Bjelajac.

Veoma čudno za planetarni šampionat koji se održava pod okriljem Svetske veslačke federacije (FISA).

- Slažem se, mada je bilo još nelogičnosti, počevši od izbora regatne staze.

Nisu valjda Nemci zakazali u organizaciji?

- Organizacija je bila dobra, ali sam izbor staze je bio neverovatan. Jezero na kojem smo veslali i vremenski uslovi nisu bili ni za jedrenje, a kamoli za veslanje.

Znači, FISA je u pitanju?

- Da, a bilo je i još stvari koje do sada nisam imao priliku da iskusim. Na primer, sve živo se papreno naplaćivalo, najviše startnine. Što kada uzmete u obzir da je bilo oko šest hiljada takmičara, otkriva u čemu je caka.

Da se vratimo mi na samo takmičenje. Prvo zlato?

- Prvog dana takmičenja veslao sam u dubl skulu sa kolegom iz Nemačke, Ilmanom, u D kategoriji. Bili smo najbolji u svojoj grupi, ukupno treći od 120 posada.

Druga medalja stigla je u skifu, osnovnoj disciplini u kojoj je Boško Bjelajac kao veteran neprikosnoven.

- Konkurencija u skifu je bila još veća. U mojoj E kategoriji bilo je neverovatnih 18 grupa po 8 čamaca, a nas petorica najboljih smo bili u dve sekunde. S obzirom na to da su vremenske prilike, odnosno vetar, pogodovali težim takmičarima u koje ne spadam, prezadovoljan sam nastupom – završio je Boško Bjelajac, veteran pančevačkog Tamiša, još jednu uspešnu priču sa velikih međunarodnih takmičenja.

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

 

Foto: privatna arhiva