Boškov osmi u Evropi

Boškov je bio naš jedini predstavnik na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore, koje se 7. i 8. septrembra održalo u turskom gradu Edirne. Miloš se takmičio u diciplini skif za lake veslače, a osvajanjem druge pozicije u B finalu zauzeo je 8. mesto u Evropi

Red domaćih, red međunarodnih takmičenja, za sve veće iskustvo. Tako je izgledala ova sezona za mladog veslača pančevačkog Tamiša, Miloša Boškova (2002. godište). Član reprezentacije Srbije za mlađe seniore nastavio je tamo gde je stao prethodne godine, kada je u četverac skulu za lake takmičare bio šesti na svetu (sa Bundalom, Katićem i Kesićem). Ove godine bio je naš jedini predstavnik na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore, koje se 7. i 8. septrembra održalo u turskom gradu Edirne. Miloš se takmičio u diciplini skif za lake veslače, a osvajanjem druge pozicije u B finalu zauzeo je 8. mesto u Evropi.

Uspešna 2023. godina samo je nagovestila da je ispred Miloša Boškova još mnogo zanimljivih trka u najjačoj evropskoj i svetskoj konkurenciji. Ove sezone najpre je u paru sa Matijom Rajkovićem osvojio zlato na međunarodnom mitingu “Croatia Open” u Zagrebu, u disciplini dubl skul za lake veslače, da bi sa istim partnerom i u istoj disciplini stigao i do bronze na Briks igrama u ruskom Kazanju.

Takmičenje u Turskoj bilo mu je debitantsko u skifu za lake veslače, a u kvalifikacijama je bio treći u svojoj grupi, sa ukupno petim vremenom ove faze takmičenja (07:21.57). Kako su samo pobednici dve grupe imali obezbeđeno A finale, Miloš je veslao u repesažu, u kojem je podbacio (četvrto mesto sa vremenom 07:40.18), pa je morao da se zadovolji B finalom. Druga pozicija u poslednjoj trci šampionata donela mu je ukupno osmo mesto u Evropi.

Miloš Boškov je u Turskoj boravio sa svojim trenerima, Ognjenom Matijevićem i Milošem Stanojevićem, pa smo poželeli da čujemo kako su oni zadovoljni nastupom mladog Pančevca.

- Ovo je bila Miloševa prva trka u skifu u reprezentativnom dresu – odmah je Ognjen Matijević “podvukao” da je u pitanju debi njegovog veslača u ovoj disciplini - Znali smo da će da bude pritiska više nego inače, pošto je do sada na internacionalnim regatama veslao u većim posadama. Više veslača, pa se i odgovornost podeli u čamcu, a u skifu si sam sa sobom. Prvu trku je izveslao odlično, sve kako smo se dogovorili. Pošto smo videli da imamo jaku kvalifikacionu grupu i da samo prvo mesto vodi direktno u finale, procenili smo da treba da ciljamo plasman između drugog i trećeg mesta u kvalifikacijama i da onda dobijemo bolju repesažnu grupu. Tako je Miloš i odradio.

Šta se dogodilo u repesažu, pa Miloš nije izveslao još jednu “tesnu” trku?

- Druga trka je bila biti ili ne biti, prva dva čamca idu u A finale, ostali u finale B. I tu je pritisak učinio svoje, Miloš je do 1200 metara bio na poziciji za ulazak u A finale, ali se onda previše fokusirao na tehničke detalje i u poslednjih 800 metara su ga prestigli veslači iz Bugarske i sa Kipra. Posle trke sam došao do zaključka da nam je bila potrebna drugačiju taktika u toku trke, da umesto on da bude vođa grupe, da on bude taj koji će da vrši pritisak na lidera. Ostalo nam je da analiziramo šta smo loše odradili i da to ispravimo za finale B i da se plasiramo što bolje. Miloš je tu finalnu izveslao savršeno, sve što smo pogrešili u subotu, u nedelju smo ispravili i na kraju je Miloš zauzeo drugo mesto u finalu B, odnosno osmo  mesto u Evropi. Pored toga je izveslao i svoje najbolje vreme po vremenskim uslovima koji nisu bili za postavljanje ličnog rekorda. Iako smo ciljali mesto u prvih šest lakih skifova, zadovoljni smo nastupom na Evropskom prvenstvu zato što je Miloš stekao izuzetno bitno iskustvo i zato što je pokazao da može da izvesla najbolju trku u sezoni posle loše trke i razočaranja što nije ušao u A finale. To pokazuje karakter veslača – izdvojio je Ognjen Matijević sve pozitivno iz nastupa svog veslača.

Više iskustva, jači karakter, rekli bismo, a šta kaže Miloš?

- Ovo mi je bilo prvo međunarodno takmičenje u skifu i samim tim veliko iskustvo. Imao sam tri ozbiljne trke u dva dana. Iako vremenski uslovi nisu bili idealni, uspeo sam da postavim svoje najbolje vreme već u prvoj, kvalifikacionoj trci. Nisam stigao do medalje, ali sam prilično zadovoljan osmim mestom u Evropi, koje će sigurno da mi bude podsticaj za još jači rad i bolje rezultate na narednim takmičenjima – samouvereno je izjavio Miloš Boškov posle osvajanja osmog mesta na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore.

 

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

 

Foto: VK Tamiš