Budućnost je njihova

Najbolji juniori na planeti sastali su se u kanadskom Sent Katarinsu od 18. do 25. avgusta, a boje naše zemlje branio je dvojac u sastavu Sergej Čipak i Milan Stevanović. Pod vođstvom trenera Miloša Čudića, srpska posada je zauzela drugu poziciju u B finalu, pa je u ukupnom plasmanu osma na svetu

Srpsko veslanje ima budućnost. Seniorsko zlato Jovane Arsić iz Segedina “ispratio” je naš juniorski dvojac Čipak-Stevanović osvajanjem bronze na šampionatu Starog kontinenta, a dok su naši najbolji veslači, Mačković, Pimenov i Arsićeva, vodili bitke na Olimpijskim igrama u Parizu, njihovi naslednici pripremali su se za vrhunac sezone – Svetsko prvenstvo. Najbolji juniori na planeti sastali su se u kanadskom Sent Katarinsu od 18. do 25. avgusta, a boje naše zemlje ponovo je branio dvojac u sastavu Sergej Čipak i Milan Stevanović. Pod vođstvom trenera Miloša Čudića, srpska posada izveslala je tri trke, u B finalu zauzela je drugu poziciju, pa je u ukupnom plasmanu osma na svetu.

Događaj svetski, pa su i pripreme morale da budu na najvišem nivou.

- Svetsko prvenstvo za juniore veliko iskustvo kako za mene kao trenera, tako i za srpski juniorski dvojac – rekao nam je Miloš Čudić po povratku iz Kanade. - Tamo smo proveli 12 dana, imali smo dovoljno vremena da se momci odmore od putovanja, da naštelujemo čamac i upoznamo veslačku stazu.

Šta tek reći o konkurenciji. Najjača na svetu.

- Konkurencija je bila izrazito jaka, dva dvojca su se izdvajala kao znatno brža od ostalih, a za treću poziciju su konkurisali gotovo svi ostali čamci, jer su po brzini bili "u dve sekunde". Naš dvojac je žrebom dobio tešku grupu, prva četiri plasirana dvojca sa finala Evropskog prvenstva, ali nismo kalkulisali, bila nam je potrebna maksimalna trka, da se adaptiramo za sledeće trke.

Stevanović i Čipak su dali maksimum, zauzeli četvrto mesto (7:24.63), a u finale je direktno otišla samo Grčka, kao pobednik grupe. Srpski čamac je morao u repesaž.

- Mislim da smo prvom trkom iznenadili sve prisutne, jer smo više od pola staze imali vođstvo ispred sjajne rumunske posade, koja nas je pretekla. U trci repesaža smo ponovo imali lošu sreću, jer smo još jednom odmerili snage sa prošlogodišnjim i sada aktuelnim svetskim prvacima Rumunima. Dogovorili smo taktiku, da malo rezervisanije izveslamo prvu polovinu staze, pa da napadnemo iz sve snage drugu polovinu, ali su nam posade Rumunije i Velike Britanije previše "pobegle" i nismo uspeli da se domognemo druge pozicije koja nas je vodila u finale. Smatrao sam da nam je falilo dve sekunde koje nismo uspeli da probijemo.

Treća pozicija u repesažu, sa vremenom 7:01.85, značila je da srpski dvojac ide u B finale.

- U finalnoj trci smo pokušali da izveslamo kombinaciju prve dve trke, znali smo da nas čeka snažna posada Amerike, ali smo bili silno motivisani da ih pobedimo. Ta treća trka je bila jedna od najkvalitetnije izveslanih trka našeg dvojca i jedna je od najzanimljivijih, jer se na kraju razlika merila stotinkama. Amerikanci su završili trku samo devet stotinki ispred nas.

Osmo mesto na svetu. Zadovoljni ili ne?

- Sve u svemu, momci su pokazali da imaju kvalitet za finale na Svetskom prvenstvu, nijanse i sreća mogu da prevagnu na jednu ili drugu stranu, ali posle svega moramo da budemo zadovoljni urađenim i da nastavimo dalje u nove pobede.

Podrška, naravno, nije nedostajala.

- Zahvaljujem se na pomoći u organizaciji i logistici odlaska na pripreme i na takmičenje ljudima iz kancelarije Olimpijskog komiteta Srbije i Veslačkom savezu Srbije, kao i na podršci veslačkih klubova Crvena zvezda i Palić, čiji su članovi naši juniorski reprezentativci Milan Stevanović i Sergej Čipak. Zadovoljstvo mi je bilo da sarađujem sa ovim sjajnim momcima i nadam se daljoj saradnji i novim uspesima. Posebno bih se zahvalio prijatelju i bivšem veslaču Galeba, Mihajlu Trifkoviću koji živi u Kanadi i koji se potrudio da nam boravak tamo učini nezaboravnim, bio je "vođa navijača" našeg dvojca, više puta nas je ugostio i na dnevnom nivou pomagao i tako bio sastavni član naše ekipe – “zaokružio” je ovim Miloš Čudić priču o nastupu našeg juniorskog dvojca na Svetskom prvenstvu.

Ali, da bi priča bila kompletna, red je da čujemo i glavne protagoniste.

- Generalno, zadovoljan sam našim nastupom. Imali smo malo veća očekivanja, ali dali smo sve od sebe u svakoj trci, pogotovo u trećoj, u kojoj smo se do samog kraja trkali sa posadom Amerike. Smatram da je učešće na ovako velikom takmičenju i trka sa najboljima na svetu jedno ogromno iskustvo za nas – prokomentarisao je Sergej Čipak svoj drugi nastup na juniorskom Svetskom prvenstvu (pre dve godine bio je deveti u dubl skulu sa Matijom Rajkovićem).

- Sve u svemu, zadovoljni smo ostvarenim rezultatom. Došli smo sa velikim očekivanjima, ali nemamo za čim da žalimo. Svaka trka je bila maksimalno određena po planu i dogovoru sa trenerom. Poslednja, ujedno i najteža trka je bila neizvesna do samog kraja, gde smo izgubili za svega devet stotinki. Čast nam je bila da se trkamo sa najboljima na svetu i da prisustvujemo tako velikom događaju – složio se sa svojim „kolegom“ Milan Stevanović, kojem je ovo bio debi na svetskim šampionatima.

Vreme koje je naš dvojac zabeležio u B finalu (6:56.83) skoro tri sekunde je bolje od onog ostvarenog u finalu Evropskog prvenstva u poljskim Krušvicama juna ove godine, kada su Stevanović i Čipak osvojili bronzu, a čak četiri posade su u B finalu imale bolje vreme od Rumuna koji su novi prvaci sveta. Prostora za napredak, dakle, i te kako ima, a i iskustva je sve više. Budućnost je njihova.

 

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

 

Foto: VSS