Trijumf Jovane Arsić u C finalu

Prvakinja Starog kontinenta iz aprila ove godine, naša najbolja veslačica Jovana Arsić, pobedom u C finalu 33. Olimpijskih igara u Parizu zauzela je 13. mesto u ukupnom poretku discipline skif

Evropa pod nogama, planeta se ne da. Prvakinja Starog kontinenta iz aprila ove godine, naša najbolja veslačica Jovana Arsić, pobedom u C finalu 33. Olimpijskih igara u Parizu zauzela je 13. mesto u ukupnom poretku discipline skif. Trijumf u toj trci bio je mala uteha za neispunjena očekivanja na drugom uzastopnom velikom svetskom takmičenju na kojem reprezentativka Srbije nije uspela da uđe u finale i učestvuje u borbi za medalju. Podsećamo, septembra prethodne godine, na Svetskom prvenstvu u Beogradu, Jovana je završila na devetom mestu, poslednjem koje je garantovalo odlazak na najveći planetarni sportski događaj u Francuskoj.

Početak je za Jovanu Arsić bio obećavajući. Prvog dana takmičenja na Olimpijskim igrama u Parizu, na kojima je Jovana bila jedna od 32 takmičarke u svojoj disciplini, šampionka Evrope u skifu ostvarila je zacrtano osvajanjem treće pozicije (sa vremenom 07:48.29) u svojoj kvalifikacionoj grupi i direktno se plasirala u četvrtinu finala. Vreme zabeleženo u kvalifikacijama je bilo više od 20 sekundi slabije nego u Segedinu, kada je Arsićeva osvojila evropsko zlato, ali to nas nije brinulo, jer je završnicu kvalifikacione trke veslala bez pritiska, zbog velikog zaostatka ostalih rivalki.

Usledila je četvrtina finala, u kojoj smo očekivali još jedan rutinski posao naše takmičarke, ali se dogodilo da je Jovana eliminisana iz borbe za medalju osvajanjem pete pozicije, u vremenu 07:56.18, što je bilo tridesetak sekundi slabije od pobednice njene četvrtfinalne grupe. Za veslačicu koja je mnogo puta pokazala da stazu može da izvesla za oko sedam i po minuta, bio je to preskroman rezultat.

Kaže jedna izreka da nije važno koliko puta padneš, nego koliko brzo ustaneš, a izgleda da je se naša Jovana čvrsto drži. Smogla je snage da i pored velikog razočaranja izvesla preostale dve trke najbolje što može, pa je zabeležila dva trijumfa, najpre u C/D polufinalu (07:44.60), a onda u C finalu, gde je rezultatom 07:26.09 dokazala da vredi i može mnogo više.

- Po trkama koje sam veslala na ovom Svetskom prvenstvu, mislim da sledeće godine na Olimpijskim igrama mogu da se borim za medalju. Nisam bila u finalu ove godine, znamo trener i ja u čemu je bio problem. Dešava da se u sportu neke stvari „ne poklope“. Meni problem ne predstavljaju snaga i izdržljivost, nego glava, odnosno koliko sam fokusirana tih osam minuta trke – izjavila je Jovana Arsić za naš sajt u septembru prošle godine, kada je na takmičenju u našem glavnom gradu obezbedila vizu za Pariz.

U Parizu se još jednom „nije poklopilo“, ali Jovana nije odustala. Ustala je i pokazala da nema nameru da se preda. „Pala“ je Evropa, pašće i ta planeta.

 

 

Dejan ARANITOVIĆ