Saopštenje za javnost VSS povodom gašenja VK „Zreneks 1995“

Veslački savez Srbije upozorava da je u toku institucionalno gašenje veslačkih klubova koji podržavaju VSS zarad promene odnosa u Skupštini saveza pred same izbore u srpskom veslačkom sportu

Veslačkom klubu „Zreneks 1995“ iz Zrenjanina stiglo je rešenje od gradskog sportskog inspektora o gašenju ovog veslačkog kluba.

Veslački savez Srbije (VSS) je zatečen ovakvim činom sportskog inspektora Grada Zrenjanina jer se radi o aktivnom klubu koji ima dugu olimpijsku tradiciju i koji aktivno učestvuje u veslačkom sportu u Srbiji. Imajći u vidu aktuelna dešavanja u srpskom veslačkom sportu smatramo da je ovakva odluka sportskog inspektora u stvari ispunjenje naloga pojedinaca koji imaju lični interes u srpskom veslačkom sportu, a koji mogu da ispune jedino ako preuzmu da ukovode Veslačkim savezom Srbije. S obzirom da u ovom trenutku ti pojedinci nemaju podršku većine u Skupštini VSS-a jedini način da do toga dođe jeste da se smanji broj veslačkih klubova, odnosno redovnih članova Skupštine Veslačkog saveza Srbije sa punim pravom glasa koji su podržali promene koje su se desile u Savezu 2020. godine kada je izabrano novo rukovodstvo i sa kojima je VSS vraćen na upravljanje klubovima, a koji sve do sada nisu poklekli političkim i drugim pritiscima da promene svoj stav kako bi tas na vagi prevagnuo na drugu stranu.

Jedan od njih je i Veslački klub „Zreneks“ iz Zrenjanina. To je inače prvi privatni veslački klub u nekadašnjoj Jugoslaviji koji je osnovao i u njemu radio olimpijski trener, pokojni Veselin Vesa Vučićević. Vođen ludom voljom i željom, Vesa je u teškim posleratnim godinama krenuo u novi početak, rešen da svoje znanje i bezuslovnu ljubav prema veslanju prenese na nove generacije. Kao satisfakciju za uloženi trud, Sportski savez grada Zrenjanina mu je 2019. godine dodelio nagradu za životno delo i izuzetan doprinos u oblasti sporta.

Od nastanka do danas, Veslački klub „Zreneks“ je promovisao vrhunsko veslanje u možda najtežim uslovima za rad u zemlji, a i šire. Uprkos lošim materijalnim prilikama, klub je ubrzo bio prepoznat kako u Srbiji, tako i na svetskim prvenstvima, gde su veslači i veslačice „Zreneksa“ veslali velika finala u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Sada već davne 2006. godine, tadašnja generacija „Zreneksa“, postala je i ekipni šampion države na veslačkim ergometrima sa svega 13 veslača i ostavila je iza sebe i do 20 – 30 puta brojnije klubove.

Veslački klub „Zreneks 1995“ svojim postojanjem omogućava razvoj i promociju veslačkog sporta od najmlađih kategorija, preko rekreativaca, do veterana, ima uredno registrovane sportiste – takmičare i stručnjake u sportu – trenere sa licencama za rad i redovno se učestvuje u sistemu takmičenja koje organizuje Veslački savez Srbije. I pored te činjenice, Veslački klub „Zreneks 1995“ je dobio rešenje o gašenju od strane gradskog inspektora i to u vreme održavanja Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je nastupala i srpska veslačica Jovana Arsić, koja je ponikla u ovom veslačkom klubu iz Zrenjanina.

Predsednik Veslačkog kluba „Zreneks 1995“, Vladimir Becin, izjavio je za portal zrenjaninski.com da je sportski inspektor bio izuzetno neprofesionalan, nepošten i neprijatan, kao i da je došao da gasi „Zreneks“ bez ikakvog prava i povoda, protivno zdravom razumu, negirajući činjenice i dokaze. Becin je rekao da je u gradu sportova, u Zrenjaninu, u toku prvo gašenje jednog sportskog kluba od strane sportskog inspektora i ujedno se zapitao „kome smeta jedan „mali“, siromašni klub, koji je posle smrti legendarnog Veselina Vučićevića nastavio da živi svoj nezavisni život, zašto je neophodno onemogućiti grupi entuzijasta da rade za opšte dobro o svom trošku i čiji interes se ovakvim rešenjem stavlja ispred dečjeg i vrhunskog sporta u Srbiji“.

Kada već govorimo o inspkcijama, želimo da istaknemo da je Veslački savez Srbije jedan od retkih, a možda i jedini, koji je u protekle četiri godine imao nekoliko vanrednih inspekcijskih nadzora: od sportskih preko inspektora za rad do finansijsko-budžetskih i kriminalističko-policijskih inspektora. Konstatovano je da Veslački savez Srbije posluje u skladu sa zakonima i pravilima Republike Srbije, a od inspektora Ministarstva sporta je dobio i zvanično rešenje da ispunjava sve uslove za obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti u skladu sa Zakonom o sportu.

I pored toga, ove godine vodi se prava „hajka“ kako na krovni savez veslačkog sporta tako i na veslačke klubove i sportsko veslačka udruženja u Srbiji. Od početka godine sportski inspektori vrše vanredni nadzor nad svim veslačkim klubovima i sportsko veslačkim udruženjima u Srbiji, kao i nad VSS-om. Uvereni smo da se to radi po nečijem nalogu kako bi se pronašli bilo koji razlozi za zabranu rada i gašenje pojedinih veslačkih klubova i sportsko veslačkih udruženja, sa ciljem da se promeni odnos snaga u krovnom veslačkom savezu. Zato javno postavljamo pitanje čemu to i da li se na ovaj način, ovako veliki i sveobuhvatni inspekcijski nadzor vodi i u ostalim granama sporta u Srbiji ili je na „udaru“ samo veslanje zbog aktuelne izborne godine u Veslačkom savezu Srbije koji je javno progovorio o pritiscima i nepoštovanju koje trpi pre svega od Olimpijskog komiteta Srbije čiji pojedinci imaju lične interese u srpskom veslačkom sportu.  

Imajući sve ovo u vidu, argumentovano može da se zaključi da se najverovatnije radi o obračunu pojedinaca iz struktura najviših sportskih institucija u Srbiji sa Veslačkim savezom Srbije koji bi na ovaj neprimeren, nepošten, nelegitiman i nelegalan način trebalo da se „ućutka“ i to tako što će se eliminisati pojedini klubovi koji su podržali ili podržavaju rad i funkcionisanje VSS-a. Na taj način došlo bi do promene odnosa „snage“ u Skupštini Veslačkog saveza Srbije i to svega dve sedmice pred istek mandata sadašnjem rukovodstvu, a u susret novim izborima u VSS-u.

Na kraju, želimo javno da pomenemo da su protekle četiri godine često vršeni ogromni politički pritisci na pojedine, uglavnom „manje“ veslačke klubove i sportsko veslačka udruženja kako bi prestali da podržavaju rukovodstvo VSS-a i kako bi se stvorio jaz i nefunkcionisanje Saveza, a kao rezultat toga i haos u celokupnom srpskom veslačkom sportu. Ti pritisci su vršeni uglavnom od strane lokalnih političara, ali i visokih sportskih funkcionera republičkog nivoa, uz isticanje mogućeg prestanka pružanja svake vrste podrške, uključujući i finansijske, „neposlušnim“ veslačkim klubovima i sportsko veslačkim udruženjima. Međutim, kako su se veslački sportski radnici odupreli tim pritiscima izgleda da je osvajanje „vlasti“ u Veslačkom savezu Srbije od strane pojedinaca jedino moguće postići nadglasavanjem članova (klubova) u Skupštini VSS i to na jedan potpuno nepošten i nefer način - gašenjem sportskih klubova koji ne žele da budu deo tog scenarija, kao što se to u ovom trenutku pod raznim, za sport neprihvatljivim, obrazloženjima dešava Veslačkom klubom „Zreneks 1995“ iz Zrenjanina nasuprot i daljem opstanku naočigled inspketora „fiktivno“ stvorenih veslačkih klubova i sportsko veslačkih udruženja koji godinama unazad ne sprovode sportske aktivnosti, nemaju registrovane veslače i licencirane trenere i ne učestvuju na veslačkim takmičenjima, a jedina svrha im je da budu deo mašinerije za dirigovano glasanje i nepošteno nadglasavanje na sednicama Skupštine Veslačkog saveza Srbije.