Srpski dubl skul najbolji u B finalu

Splet neverovatnih okolnosti sprečio je Mačkovića i Pimenova da se bore za medalju, a potvrda njihovih mogućnosti stigla je u četvrtak, kada su u slavili u B finalu sa vremenom 6:13.85, četvrtim najboljim rezultatom na Olimpijskim igrama u Parizu

Šta bi bilo kad bi bilo? Da se Mačković i Pimenov nisu „trošili“ u repesažu, da se onda naši najbolji veslači nisu „razišli“ pred sam cilj polufinalne trke, da je Nikolaj odradio još samo par zaveslaja, da Rumuni nisu bili toliko blizu, pa da je na kraju naš dubl izveslao 6:13.85 u velikom, a ne B finalu. To nikada nećemo saznati. Ali, zato znamo da je srpski dubl skul u sastavu Nikolaj Pimenov i Martin Mačković u četvrtak pobedio u „utešnom“ finalu, osvojivši sedmo mesto na 33. Olimpijskim igrama u Parizu.

U veoma jakoj konkurenciji, takmičenje u ovoj disciplini uzelo je 13 posada. Naši reprezentativci bili su u prvoj kvalifikacionoj grupi, sa zvaničnim svetskim prvacima i osvajačima srebra na Olimpijskim igrama u Tokiju iz Holandije, sa Amerikancima koji su bili pobednici kvalifikacione regate za odlazak na Olimpijske igre u Parizu, sa uvek jakim Novozelanđanima. Bili su konkurenti tokom cele prve trke, ali su završili na četvrtoj poziciji, pa su morali u repesaž, u kojem su bez problema slavili ispred čamaca Nemačke, Kine i Italije.

Usledilo je polufinale, koje je i dan danas velika misterija za sve nas. Ponovo u paklenoj konkurenciji, Mačković i Pimenov kreću svom snagom, sve vreme veslaju rame uz rame sa najboljim svetskim posadama, drže treće mesto na samo 200 metara od cilja, a onda neverovatna scena koju smo danima iznova i iznova premotavali. Nikolaj Pimenov kao da nije imao snage za još par zaveslaja... Možda je najbolje da od trenera naših olimpijaca još jednom čujemo objašnjenje za ono što se dogodilo u završnici polufinalne trke.

- Desilo se ono što nije smelo – potvrdio je Nikola Stojić, naš proslavljeni reprezentativac i trener najboljih srpskih veslača za domaće medije. - Momci nisu ostali usaglašeni u trci, razišli su se. Martina je malo povukao finiš, a u suštini, mogli su mirno da privedu trku kraju, jer ih Rumuni ne bi stigli. Junački su došli u situaciju da se bore za finale i malo im je nedostajalo, a imali su fantastično jaku konkurenciju, od osvajača medalja u Tokiju, prvaka Evrope, vicešampiona sveta.

Splet neverovatnih okolnosti sprečio je Mačkovića i Pimenova da se bore za medalju, a potvrda njihovih mogućnosti stigla je u četvrtak, kada su slavili u B finalu sa vremenom 6:13.85, četvrtim najboljim rezultatom na Olimpijskim igrama u Parizu, računajući svih osam trka u disciplini dubl skul. Zašto ponovo ističemo vreme pobednika B finala? Pa, jednostavno, taj rezultat bi im u velikom finalu doneo srebrnu medalju! Velika, velika šteta.

Upravo zbog toga ne možemo da se ne zapitamo šta bi bilo kad bi bilo. Jer, da naš dubl nije stao, Rumuni ne bi ni videli finale, a osvojili su zlato!

Čestitke Martinu i Nikolaju, pre svega, na velikoj borbi u Parizu. Nema sumnje da ovo nije njihov maksimum. Želimo im da sledeći put najbolju trku izveslaju onda kada bude najpotrebnije.

 

Dejan ARANITOVIĆ


Foto: VK Partizan