Jovana u četvrtfinalu, dubl mora u repesaž

Jovana Arsić, šampionka Evrope u skifu, ostvarila je zarctano osvajanjem treće pozicije u svojoj kvalifikacionoj grupi i direktno se plasirala u četvrtinu finala. Dubl skul u sastavu Martin Mačković i Nikolaj Pimenov zauzimanjem četvrtog mesta u grupi još nije uspeo da obezbede polufinale

Jovana po planu, Martin i Nikolaj moraju na popravni. Prvog dana takmičenja na Olimpijskim igrama u Parizu na regatnu stazu izašlo je svo troje naših reprezentativaca. Naša najbolja veslačica, Jovana Arsić, šampionka Evrope u skifu, ostvarila je zarctano osvajanjem treće pozicije u svojoj kvalifikacionoj grupi i direktno se plasirala u četvrtinu finala. Dubl skul u sastavu Martin Mačković i Nikolaj Pimenov zauzimanjem četvrtog mesta u grupi nije uspeo da obezbede polufinale, pa će već u nedelju morati ponovo na borilište – u repesaž.

Veslanje je jedan od sportova koji su otvorili takmičarski program 33. Letnjih olimpijskih igara koje se od 26. jula do 11. avgusta održavaju u francuskoj prestonici. Posle zlata na Evropskom prvenstvu u Segedinu aprila i odličnih rezultata na ostalim takmičenjima ove godine, naša Jovana Arsić izveslala je veoma dobru trku u kvalifikacijama, u kojima je na cilj prošla kao treća u grupi, sa vremenom 7:48.29, čime je osigurala plasman u četvrtfinale olimpijskog skifa. Pobednica grupe bila je Amerikanka Kohler (07:32.46), dok je kao drugoplasirana završila predstavnica Austrije Lobnig (07:39.39). Jovana je startovala veoma dobro, a ispred nje je bila samo Austrijanka. Već na polovini staze bilo je jasno da su poslednje dve takmičerke u velikom zaostatku, zbog čega naša reprezentativka nije imala razlog da zapinje i na cilj je prošla kao treća, čuvajući se za četvrtfinalnu trku, koja je na programu su u utorak 30. jula.

- Prva trka je bila dosta lagana, nisam se puno istrošila i lako sam uspela da dođem do trećeg mesta za prolaz u četvrtfinale. Sada treba psihički da se pripremim za četvrtfinale i da borbeno uđem u trku kako bih ostvarila najbolji rezultat - rekla je Jovana Arsić za sajt Olimpijskog komiteta Srbije.

Na regatnu stazu ubrzo su izašli Nikolaj Pimenov i Martin Mačković, koji veslaju u disciplini dubl skul. Svoju kvalifikacionu trku završili su na četvrtoj poziciji (06:17.36), ali daleko od toga da su razočarali. U veoma izjednačenoj borbi, prvi su kroz cilj prošli Holanđani (06:14.13), a za njima takmičari Novog Zelanda (06:16.41) i Sjedinjenih Američkih Država (06:16.48). Imajući u vidu žestoku konkurenciju, ali i činjenicu da su bili konkurentni do samog kraja trke, verujemo da će u repesažu koji je na programu već u nedelju prepodne, uspeti da izbore polufinale. Za to je potrebno da pobede makar jednu od tri rivalske posade, protivnici će da im budu Kinezi, Italijani i Nemci, od kojih su u kvalifikacijama zabeležili mnogo bolje vreme.

- Trka je prošla dobro, iako smo bili četvrti, bili smo blizu drugoplasirane i trećeplasirane posade. Još uvek stičemo iskustvo jer se nismo mnogo takmičili zajedno do sada. Videli smo da možemo da se držimo s grupom, potrebno je samo da sutra preokrenemo situaciju u repesažu. Spremni smo za novi izazov”, izjavio je Martin Mačković nakon trke.

U prolaz dubl skula u polufinale ne sumnja ni trener naših veslača, proslavljeni reprezentativac i višestruki olimpijac Nikola Stojić.

- Jovana je u konkurenciji 32 ekipe izborila mesto u četrvtfinalu gde je očekuje još jača trka, dok su Martin i Nikolaj imali jaku grupu i svakako znaju kako se dolazi do finala. Trenirali smo za ove napore, ekipe su spremne. Sutra nas očekuje borba dubla za ulazak u polufinale, dok će Jovana iskoristiti dan za odmor i spremanje za narednu trku - izjavio je Nikola Stojić, selektor i glavni trener olimpijskog tima.

 

 

D. A.


Foto: VK Partizan