Čelnici VSS čestitali Pimenovu i Mačkoviću

Pred sportskim veslačkim stručnjacima težak zadatak: Pimenov u skifu ili u dublu skulu na OI u Parizu

Čelnici Veslačkog saveza Srbije čestitali su reprezentativcima Srbije u veslanju Martinu Mačkoviću i Nikolaju Pimenovu plasman na Olimpijske igre u Parizu u disciplini "dubl skul" koji su izborili na Finalnoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu na kojoj su osvojili drugo mesto u finalu A sa vremenom 6 minuta, 26 sekundi i 47 stotinki.

"Nikolaju Pimenovu, Martinu Mačkoviću i njihovim trenerima čestitam na izvanrednoj borbi u Lucernu i osvojenoj kvoti za učešće na Olimpijskim igrama. Iskreno se nadam uspehu i u Parizu", istakao je Miljan Popović, predsednik Veslačkog saveza Srbije. 

"Čestitam Nikolaju Pimenovu na ponovnoj kvalifikaciji za učešće na Olimpijskim igrama, kao i Martinu Mačkoviću koji je u "dubl skulu" sa Pimenovim uspeo da se kvalifikuje za odlazak na Olimpijske igre. Čestitam i njihovom treneru Nikoli Stojiću i pomoćnom treneru Milošu Stanojeviću. Osvajanjem ove kvote, srpski veslački sport zadržao je standard da na Olimpijskim igrama ima najmanje dve posade", naglasio je Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije.

"Srpski "dubl skul" je na olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu zauzeo drugo mesto sa 3,3 sekunde iza američke posade i time se kvalifikovao za učešće na Olimpijskim igrama. To jeste uspeh na kojem pre svega čestitam Nikolaju Pimenovu i Martinu Mačkoviću, kao i celom timu koji je radio sa njima i želim im uspeh i na Olimpijskim igrama, a Srbiji osvajanje medalje u Parizu", kazao je Aleksandar Ivković, koordinator i selektor Veslačkog saveza Srbije.  

Podsetimo, prvo mesto u finalu olimpijskih kvalifikacija u Lucernu u disciplini "dubl skul" osvojila je posada SAD (6:23.14), koja se takođe plasirala na Igre u Parizu. Mačković i Pimenov su na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu osvojili drugo mesto i tako doveli srpski olimpijski tim do ukupno 85 članova.

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije, Vladimir Antić, je objasnio da sada stručnjacima u srpskom veslačkom sportu predstoji težak zadatak.

"Iako Veslački savez Srbije, odnosno Srbija, u ovom trenutku ima tri kvalifikovane veslačke posade među kojima su Jovana Arsić u "skifu", Nikolaj Pimenov u "skifu" i opet Nikolaj Pimenov ali zajedno sa Martinom Mačkovićem u "dubl skulu", realno je da će na Olimpijskim igrama u Parizu nastupiti dve. Naime, reprezentativac Nikoja Pimenov se nalazi u dve discipline (skif i dubl skul) i iako teorijski postoji mogućnost za učešće jednog takmičara u dve discipline, to se obično ne radi. Zbog toga će najverovatnije morati da se donese odluka da li će Nikolaj Pimenov čestvovati na Olimpijskim igrama samostalno u "skifu" ili sa Martinom Mačkovićem u "dubl skulu". Ako imamo to u vidu, realno je reći da srpski veslački sport ima osvojene tri kvote za učešće na Olimpijskim igrama, od kojih će moći da iskoristi dve. I to je ono na šta je svih prethodnih dana ukazivao Veslački savez Srbije. Iskreno čestitam veslačima Nikolaju Pimenovu i Martinu Mačkoviću na odličnoj trci i velikom uspehu koji su postigli u Lucernu i želim im još veći uspeh na narednim takmičenjima. Sve čestitke i njihovim trenerima", istakao je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.  

Aleksandar Ivković, koordinator i selektor Veslačkog saveza Srbije, smatra da bi Nikolaj Pimenov na Olimpijskim igrama u Parizu trebalo da nastupi u disciplini "skif" u kojoj je, kako kaže Ivković, među najboljima i u kojoj ima najviše šansi da osvoji olimpijsku medalju. 

U Veslačkom savezu Srbije ističu da je ostaje nejasno zašto su Veslački klub "Partizan" i Olimpijski komitet Srbije svih ovih dana insistirali da Nikoja Pimenov učestvuje u olimpijskim kvalifikacijama u dve discipline (skif i dubl skul) kada je bilo još kvalitetnih veslača koji bi mogli zajedno u istom čamcu sa Martinom Mačkovićem da osvoje kvotu za učešće na Olimpijskim igrama. Ako se uzme u obzir da Nikolaj Pimenov realno neće biti u mogućnosti da nastupi u obe discipline, onda je jasno da je nečijom nejasnom odlukom uskraćena prilika jednom od najboljih srpskih skifista, Aleksandru Beđiku, koji je takođe član VK "Partizan", da se bori za osvajanje kvote za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu. Aleksandar Beđik je po rezultatima u izbornom procesu pokazao zavidan nivo forme i približne rezultate koje je pokazao i Nikolaj Pimenov, a ipak, po nama pogrešnim stavom Olimpijskog komiteta Srbije i VK "Partizan" nije mu data prilika da ravnopravno učestvuje u kvalifikacijama na kojima smo sigurni da bi mogao takođe da se kvalifikuje za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, čime bi Srbija, da su se Pimenov i Mačković od početka izbornog procesa pripremali i takmičili u "dubl skulu", imala realne tri posade. Ovako će i pored osvojene tri kvote realno imati dve posade, objasnili su u Veslačkom savezu Srbije.

Čelnici Veslačkog saveza Srbije su čestitali i veslačkoj posadi "dvojac" koju čine reprezentativci Dušan Slavnić i Viktor Pivač, koja se takođe na Finalnoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu borila za osvajanje kvote za učešće na Olimpijskim igrama, kao i njihovom treneru Milošu Tomiću. Iako su Slavnić i Pivač pokazali odličan rezultat i dobar nastup, ovog puta ipak nisu uspeli da budu među prve dve posade u disciplini "dvojac" koliko je bilo mesta za odlazak u Pariz. Srpski dvojac osvojio je 6. mesto u A finalu olimpijske kvalifikacione regate u Lucernu.



Foto: @worldrowing, @stevemcarthur.nz, @vlahovic.ivana.iv, @goran_jagar