Galijama na maturu

Dvanaesti put učenici završnog razreda beogradskih gimnazija pokrenuće veslima svoje brodove u sada već tradicionalnoj trci „Veslam za svoju školu“, koju zajednički organizuju Beogradska hronika i Veslački klub Crvena zvezda

Limuzine, „oldtajmeri“ i džipovi moraće da sačekaju matursko veče. Gimnazijalci ove nedelje voze samo galije. Dvanaesti put učenici završnog razreda beogradskih gimnazija pokrenuće veslima svoje brodove u sada već tradicionalnoj trci „Veslam za svoju školu“, koju zajednički organizuju Beogradska hronika i Veslački klub Crvena zvezda.  Takmičenje je počelo 16. aprila kvalifikacijama, a veliko finale na programu je u petak, 19. aprila, uz direktan prenos u kultnoj popodnevnoj emisiji Radio televizije Srbije.

Manifestacija se održava u Savskom rukavcu, ove godine prijavila se 21 ekipa, a po tradiciji, učenicima gimnazija pridružuje se jedna gostujuća škola. Ove godine u pitanju je Vazduhoplovna akademija. Dužina staze je 300 metara, takmičenje se odvija pod strogim nadzorom licenciranih sudija Veslačkog saveza Srbije, a potvrda o znaju plivanja za sve takmičare je obavezna. Sve ekipe prošle su trening i dobile precizna uputstva o ponašanju u čamcu. Posade su obučavali treneri koji su istovremeno kormilari, te su sve vreme trke na kormilu čamcu. U sastavu svih takmičarskih posada moraju da budu najmanje četiri devojke. Pobedniči pehar prethodne sezone podigli su maturanti Osme beogradske gimnazije.