Obaveštenje Antidoping agencije Republike Srbije

Kako bi pomogla sportistima, Antidoping agencija Republike Srbije, kao jedan od svojih programa kontinuirane edukacije, izdaje i besplatna mišljenja o sastavu suplementa i leka, odnosno o prisustvu zabranjenih supstanci u njihovim sastavima

Poštovani,

 

Prema principu apsolutne odgovornosti koju definiše Svetski antidoping kodeks, dužnost svakog sportiste je da osigura da nijedna zabranjena supstance ne uđe u njegovo telo. Sportisti su odgovorni za prisustvo bilo koje zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u njihovom telesnom uzorku, čak i onda kada u postupanju sportiste ne postoji namera, propust, nemar ili svesno korišćenje. U skladu sa tim, postoje slučajevi kada je sportista doping pozitivan usled korišćenja kontaminiranog suplementa, suplementa koji sadrži zabranjenu supstancu ili čak korišćenja leka koji mu je prepisao lekar, a da pri tome nije imao nameru da se dopinguje.

 

Kako bi pomogla sportistima, Antidoping agencija Republike Srbije, kao jedan od svojih programa kontinuirane edukacije, izdaje i besplatna mišljenja o sastavu suplementa i leka, odnosno o prisustvu zabranjenih supstanci u njihovim sastavima.

 

Zahtevi se podnose onlajn, putem veb sajta Antidoping agencije i sportista u roku od tri dana dobija odgovor na podneti zahtev.

 

Zahtev za mišljenje o suplementu je moguće podneti putem linka:

https://www.adas.org.rs/suplementi/misljenje-o-suplementu/

 

dok je zahtev za mišljenje o leku je moguće podneti putem linka:

https://www.adas.org.rs/tue/misljenje-o-leku/

 

Prilikom podnošenja zahteva za mišljenje o suplementu, treba imati u vidu da se izdato mišljenje odnosi isključivo na potencijalno prisustvo zabranjenih doping supstanci u deklarisanom sastavu suplementa, prema podacima koji se mogu naći na internet stranicama proizvođača ili distributera, koje je prosledio sportista u zahtevu. S obzirom na to da suplementi mogu da sadrže supstance koje nisu deklarisane, ovo mišljenje ne oslobađa odgovornosti sportistu za eventualnu povredu antidoping pravila, jer se odnosi na deklarisani sastav navedenih suplemenata (koji ne mora da bude tačan) i dato je u formi saveta.

 

Molimo vas da o navedenom informišete svoje sportiste.

 

S poštovanjem,

DIREKTOR

Dr Milica Vukašinović-Vesić