Pregled 4. dana: „Srpski dan“ na Savskom jezeru

Prva velika iznenađenja, ispali srpski dvojac, norveški skifista Borč, skifistkinja Ana Prakaten iz Uzbekistana...

Oliver Zedler, svetski prvak u skifu

„Srpski dan“ na Svetskom prvenstvu u veslanju. Četvrti od početka spektakla na Savskom jezeru u Beogradu, dan kada svi naši reprezentativci veslaju svoje četvrtfinalne trke i kada mogu da naprave korak dalje ka cilju, a to je, osim što boljeg rezultata na ovom takmičenju, plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Po idealnom vremenu za veslače, na regatnu stazu Ade Ciganlije prvi su izašli paraveslači, koji su imali zakazane trke repesaža. U ženskom skifu finala su se na ovaj način domogle takmičarke Francuske, Nemačke i Ukrajine, kao i Kineskinja Vang Li, srebrna na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine. Ujedno imamo i četiri nove paraveslačice koje ćemo da vidimo na igrama u Parizu naredne godine. U ovoj kategoriji ostalo je još samo jedno upražnjeno mesto za Paraolimpijske igre, a dobiće ga pobednik B finala. Repesaž u muškom PR1 skifu imao je četiri trke, iz kojih su po dva najbolja veslača obezbedila polufinale. Najbolje vreme danas postigao je Nemac Markus Klemp, bronzani sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva. 

Usledili su repesaži u mešovitim dubl skulovima paraveslača. Nove četiri vize za Pariz osvojili su ulaskom u finale PR2 dublovi Poljaci Majka i Gadovski, srebrni na prethodnom Svetskom prvenstvu, Holanđani koji su bili drugi na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, Kinezi koji su imali najbolje vreme u repesažu i posada iz Ukrajine. U repesažu PR3 dubl skulova finale i odlazak na Paraolimpijske igre izborili su Brazil, Nemačka, Velika Britanija i SAD. 

Poslednje trke repesaža na današnjem programu veslale su se u ženskom dubl skulu, a u polufinale su prošle predstavnice Norveške, Australije, Holandije i Južne Afrike. 

Usledile su najzanimljivije trke na današnjem programu, četvrtina finala u muškom i ženskom skifu, muškom dvojcu i dubl skulu, kao i u muškom skifu i dubl skulu za lake veslače. 

Naš Nikolaj Pimenov je jedan od dvanaestorice veslača u muškom skifu koji su obezbedili polufinale. On je na cilj stigao drugi u svojoj grupi, iza Grka Douskosa. Veliko iznenađenje je neuspeh srebrnog sa Olimpijskih igara u Tokiju, Norvežanina Borča, koji je imao teške rivale u drugoj grupi i nije uspeo da ostane u trci za odličja. Iz njegove grupe dalje su prošli svetski prvak, Nemac Zedler, Japanac Arakava i predstavnik Novog Zelanda. 

- Imao sam težak žreb u četvrtfinalu – „požalio“ se svetski šampion, Nemac Oliver Zedler, u izjavi za sajt Svetske veslačke federacije, nakon trke četvrtfinala. – To je bilo kao trka dana, više kao polufinale. Veoma izjednačena trka, posebno u drugih hiljadu metara, pa je bilo potrebno mnogo snage da se odlepite od rivala. Malo mi je teško pao početak takmičenja u nedelju, ali sad osećam da sam spreman i da Svetsko prvenstvo može da počne. 

Srpsko veslanje imaće predstavnika i u polufinalu ženskog skifa, jer je Jovana Arsić takođe stigla na cilj druga u svojoj četvrtfinalnoj grupi, iza američke veslačice Kare Kohler. Ova disciplina je, takođe, donela veliko iznenađenje, jer je Uzbekistanka Ana Prakaten, srebrna na Olimpijskim igrama, u svojoj grupi stila na cilj tek četvrta, pa za nju Pariz ostaje samo san. U polufinale su, između ostalih, prošle i favoritkinje poput Eme Tvig, Tare Rigni i Karolin Florijn, kao i Austrijanka Lobnig koja je bila bronzana na Olimpijskim igrama u Tokiju. 

Četvrtfinalne borbe imali su i laki veslači u disciplinama skif i dubl skul, a pobednici grupa u skifu bili su Alžir, Švajcarska, Poljska i Italija, koje će uz još osam posada da nastupe u polufinalu. Isti broj čamaca izborio je i polufinale u lakom dubl skulu, a trijumfe u grupama ostvarili su Republika Irska, Španija, Norveška i Švajcarska. U ovoj kategoriji je neprijatno iznenađenje bila francuska posada, koja je bila najbolja na Svetskom kupu II ove godine, koja je završila na petoj poziciji i nije prošla u polufinale. 

Nama su najzanimljivije bile četvrtfinalne trke u disciplinama dvojac i dubl skul, u kojima su bili srpski predstavnici. Nažalost, obe naše posade ispale su iz konkurencije za medalje i plasman na Olimpijske igre, a posebno nas je šokirao ishod trke dvojaca u kojoj su Mačković i Vasić stigli peti na cilj (prvi su bili Švajcarci). U ostalim grupama očekivano su pobedili Španci Pezos i Ordonez, Britanci Vajn-Grifit i Džordž i Rumuni Kozmiuk i Bejan. 

Što se dubl skula tiče, Filipović i Beđik su završili na šestom mestu u grupi u kojoj su pobedu odnela braća Sinković iz Hrvatske. U ostalim grupama trijumfovali su čamci Rumunije, Holandije i Španije. 

U preostalom delu programa veslali su takmičari koji su ranije ostali bez šanse da se domognu medalja. Oni su se borili za što bolji konačni plasman u ukupnom poretku, kroz finala E, F, G i H.


 


Foto: VSS