Svetsko prvenstvo je svečano otvoreno

Pred više stotina zvanica iz zemlja i inostranstva ministar sporta Zoran Gajić kazao je a će svi učesnici, prateće osoblje i gledaoci uživati u veslačkom spektaklu

Svetsko prvenstvo u veslanju 2023. večeras je svečano otvoreno. Pred više stotina zvanica iz zemlja i inostranstva ministar sporta Zoran Gajić kazao je a će svi učesnici, prateće osoblje i gledaoci uživati u veslačkom spektaklu.

- Srbija je zemlja sporta, u krvi nam je da se borimo za pobedu, ali i da budemo dobri domaćini. Ovogodišnje svetsko prvenstvo u veslanju je jedno od najvećih manifestacija koje se održavaju u Beogradu tokom ove godine, a Vlada Srbije učinila je sve napore da napravi ovo takmičenje. Ovaj šamionat je i kvalifikaciona regata za predstojeće Olimpijsk igre koje će se održati u Parizu 2024. godine što ovom prvenstvu daje dodatnu dimenziju. Poželeo bih sreću svim takmičarim, lepo vreme i dobru sportsku borbu. Želim vam da ovde postignete svoje najbolje rezultate i da užvate u takmičenju. U našem Veslačkom savezu ceo veslački svet će imati prijatelja i partnera. Država Srbija će nastaviti da se trudi da bude dobar domaćin, da podržava svoj vrhunski sport i da omogućava najbolje uslove za trening i takmičenje – kazao je ministar Gajić na svečanom otvaranju Svetskog prvenstva u veslanju.

Na svečanom otvaranju Svetskog prevenstva okrupljenima se obratio i Žan Kristof Rolan, predsednik Svetske veslačke federacije

-Veslački svet se ponovo vratio u srce Beograda, na Adu Ciganliju. Na ovom mestu smo se okupljali nekoliko puta u poslednjih 20 godina, ali ovoga puta je reč o najvažnijem takmičenju, Svetskom prvenstvu. Hteo bih da poželim dobrodošlicu svim takmičarima i timovima. Dragi sportisti, vi koji predstavljate 72 zemlje, došlo je vaše vreme da, posle napornog treniranja, učestvujete na Svetskom prvenstvu. Da bi smo vam omogućili da postignete najbolje rezultate, uloženo je mnogo truda u ovo takmičenje. Želeo bih da se zahvalim svima koji su bili uključeni u ovu organizaciju ovog takmičenja, premijerki Ani Brnabić. Došlo je i vaše vreme da pokažete šta znate. Proglašavam Svetsko prvenstvo otvorenim – kazao je Žan Krsitof Rolan.

Zoran Jovanović, predsednik Svetskog prvenstva u veslanju pozdravio je sve učesnike, ministra Gajića, sve u Veslačkom savezu Srbije, Sportskog saveza Srbije i predsednika Svetske veslačke federacije.

- Izuzetno sam počastvovan što mogu da vam poželim dobrodošlicu u Beogradu. Trudićemo se da narednih devet dana budemo dobri domaćini. U proteklih nekoliko mesec uradili smo dobar posao, potrduili se da sve bude kako treba na ovom takmičenju. Mnogo smo se trudili i mislim da smo izgradili nešto na šta je Republika Srbija i grad Beograd mogu da budu ponosni. Svi iz organizacionog tima su prošli težak put. Taj put nam je pomogao da izgradimo ono što je sada pred vama. Ova vrata ne otvaraju put samo medaljama, nego i putu u Pariz, na Olimpijske igre. Želim vam svu sreću, da svi ostanete zdravi, da ispunite svoje snove, da odete u Pariz. Želim vam i da iz Beograda ponesete najlepšte uspomene – kazao je Jovanović.

Ovogodišnje Svetsko prvenstvo, najveće je veslačko takmičenje od Olimpijskih igara koje su 2020. godine održane u Tokiju. Za sedam dana koliko će trajati takmičenja, Beograd će ugostiti više od 1. 000 takmičara iz 72 zemlje. Osim za medalje, veslači će se na 51. Svetskom prvenstvu u veslanju boriti i za plasman na Olimpijske igre koje se sledeće godine održavaju u Parizu.

Najviše posada prijavljeno je u muškom skifu, čak 48. Među takmičarima u ovoj disciplini biće i aktuelni svetski šampion, Nemac Oliver Zidler, a boje Srbije braniće novi reprezentativac Nikolaj Pimenov koji je do sada veslao za reprezentaciju Rusije.

U ženskoj konkurenciji prijavljeno je 32 takmičarke u skifu. U ovoj disciplini srpska reprezentativka Jovana Arsić će za protivnice imati olimpijsku prvakinju Emu Tvig iz Novog Zelanda i svetsku šampionku Karolin Florijn.

Velika konkurencija biće i u muškom dubl skulu, u kojem će srpski par Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik da pokuša da izbori odlazak u Pariz pored čuvene hrvatske braće Sinković, koji “jure” četvrto učešće na Olimpijskim igrama. U ovoj disciplini prijavljeno je 28 posada.

U disciplini dvojac našu zemlju predstavljaće Miloš Vasić i Martin Mačković.

Najviše takmičara na Svetskom prvenstvu imaće Italija koja je prijavila 24 posade, a iza nje su Sjedinjene Američke države sa 22 čamca.

Na svetskoj veslačkoj smotri, treba naglasiti, nastupiće i para i laki veslači.


Fotografije: VSS